2020. január 21.

Még egy kicsit a szmogmérésről

Azt hiszem megtaláltam az egyik cikket, ahonnan a "főleg a fűtéstől van a szmog" (fél)téveszme eredhet.

http://www.unikornis.hu/elet/20170125-szmog-budapest-legszennyezes-varosi-levego-orszagos-meteorologiai-szolgalat-szmogriado.html

Riasztó mennyire elnagyolva, általánosítva beszél a szakember. Egyrészt egész Pesten két mérőállomás van kertvárosban, az alapján nyilatkozik anblokk a kertvárosokról. A Gilice téren lehet, hogy a fűtés a fő bűnös, ezt futótársam is érzi és mondja, de másutt szerintem nem feltétlenül. A mérések napi lefutása, és a tavaly karácsonyi jó levegő sem magyarázható így. Maga a mérési módszer is vitatható, nem tudom mennyire megbízhatóan automatizálható. Ezek a nagy műanyag bödönök szerintem már nagyon nem megbízhatóak. Ezt néhány teljesen lehetetlen eredmény is igazolni látszik. Ahogy a Kosztolányi tér szinte mindig csodálatos levegője is eléggé furcsa.


És találtam műszert is a légszennyezettség mérésére. Nagyon erősen fontolgatom, hogy egy olcsóbbat veszek. Ha viszont ezek ennyibe kerülnek, nem értem, mért nincs minden közintézményben egy.
https://shop.eurochrom.hu/por-reszecskeszamlalo-berendezesek

És akkor a téveszméről: nem az a téveszme, hogy a fűtés jelentősen szennyezheti a levegőt, mert szennyezheti. Hanem az, hogy ez mindenütt így van a kertvárosokban, és az, hogy a forgalom szerepe ehhez képest már kicsi, tehát nem érdemes annak csökkentésével próbálni javítani. De, ha már a méréseik napi lefutását is rosszul meséli el a szakember, akkor könnyen juthatunk téves következtetésre.

És akkor a domborzatról még nem is beszéltünk, pedig amikor a borús idő kezdi lenyomni a szmogot, nagyon nem mindegy, hogy milyen magasan vagyunk. Budán egy hegyen állva, felülről lehet látni a városra fekvő szmogot. És persze a pesti oldalon is vannak kisebb-nagyobb buckák és mélyedések.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése