2020. január 10.

Egyik kedvenc idézetem

"Nem véletlen, hogy példáim a fasiszta diktatúrából valók, ez nem a sokat emlegetett kettős mérce, hanem rasszizmusban egyszerűen jobbak a nácik, a nyilasok, gazdagabb a nyelvük, mert ebben gazdagabb az életük, megígérték, hogy kiirtják az emberiség egy részét, és kiirtották az emberiség egy részét, ezzel szemben a kommunisták megígérték, hogy mindenki egyenlő lesz, és kiirtották az emberiség egy részét."
Egy idézet sokszor nem úgy marad meg a fejemben, ahogyan írva vagyon, hanem ahogyan azt én megértettem, ahogyan az nekem fontos. Jelen esetben:
'' ... a nácik ... megígérték, hogy kiirtják az emberiség egy részét, és kiirtották az emberiség egy részét, ezzel szemben a kommunisták megígérték, hogy mindenki egyenlő lesz jobbá teszik a világot, és kiirtották az emberiség egy részét."

Talán nem túl nagy eltérés, és a dolog érdemét nem is befolyásolja olyan nagyon.
Többekkel beszélgetve erről az idézetről, volt aki az én értelmezésemtől nagyon eltérő értelmezést adott. Szerinte a nácik és és a kommunisták is szörnyűséges elvek nevében követtek el szörnyűséges bűnöket, de a nácik őszinték voltak, megmondták mit akarnak tenni, a kommunisták meg még hazudtak is ráadásul.
Én úgy értelmezem, hogy a nácik az aljas céljaik propagálásával megmérgezik azok lelkét, akik hisznek nekik, ellenben a kommunisták céljait elhívők lelke pusztán a kinyilvánított cél elfogadásától nem mérgeződik meg.
Egy másik vetülete az idézett mondatnak – és szintén nagyon fontos –, hogy nem csak eleve gonosz célokat követve lehet gonosz tetteket végrehajtani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése