2018. július 22.

Skype 8 az asztalon

Skype 8 az asztalon

A Microsoft megfenyegetett, hogy a desktop Skype 7 már nem megy sokáig, a Windows 10-es Skype app használatát meg kerülném, ha lehet, főleg a borzalmas értesítéskezelés miatt, de a gagyi rángatódzó panelok se vonzanak. Szóval akkor legyen Skype 8, ha már a Microsoft van olyan rendes és a desktop Skype-ot is életben tartja, persze a saját jól felfogott érdekében is.


A desktop nyolcas erősen közelít a tízes apphoz, a képernyőmegosztás kinagyítása például pont olyan borzalmasra sikerült, de megosztás közben a monitorváltás lehetősége azért hasznos újdonság. Viszont eddig program szinten lehetett ablakot megosztani, tehát összességében egy elég jelentős visszalépésről van szó.

Beszélgetés közben egyértelműen a videókép került a főszerepbe (akkor is, ha nincs is kamera!), az alá a csetablak kivarázslása csak az ablak méretének huzogatásával lehet, ami kész röhej. A beszélgető partnereket is elrejti, ha nem elég nagy a kép, és csak egy baromi nagy üres kép panelt mutat.

Élő beszélgetésbe behívni partnereket, vagy konferenciahívást indatani macerásabban, több kattintással lehet, mit a korábbi verzióban.

A keresés globális lett, ahogy az új funkcióként megjelenő galéria is. Ezek partnerekre szűkítése nagyon fog hiányozni. Érdekes hiba, hogy "xx"-re nem hoz találatot a keresés, pedig lenne mit.

A beszélgetés közben megjelenő ikonok tovább változtak, se a tízessel, se a hetessel nem azonosak. Varietas delectat! Ráadásul a képmérettől függően hol ikonként, hol szöveges menüként jelennek meg, akkor is, ha bőven lenne hely minden ikonnak.

Egyszer már visszakozott a Microsoft a Ctrl-Enteres üzenetküldés ügyében, most újra eltüntette ezt a beállítási lehetőséget. De úgy általában is, nagyon lecsökkentek a beállítási lehetőségek, a letöltés célmappáját se lehet állítani, de legalább a Downloads mappába teszi, nem valami elborult egyedi helyre. A parancssoros opcióknál a / helyett -- írandó csak azért, hogy a régi beállítások véletlenül se működjenek.

Bejelentkezéskor Microsoft-fiókot kér az első képen, de ez csak ijesztgetés, továbblépve simán beenged a régi Skype-belépéssel is.

Összességében azért jó, hogy él a desktop verzió, a hangminőség továbbra is a legjobb, a csetfunkciók is elég jók, és működik a képernyőmegosztás. Mindez sok bosszantó apró hibával, és a korábbi verziónál jóval kevesebb beállítási lehetőséggel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése