2018. július 8.

Windows 10 HDD-ről SSD-re költöztetése

Nem akartam installálni, egyszerűbbnek tűnt a HDD-re telepített Windows 10-et átköltözteteni az SSD-re. Végül az is lett, de azért nem volt annyira egyszerű a dolog, mint azt a számtalan leírás sejtette.


A neten leginkább ajánlott programok a Macrium Reflect Free, az AOMEI Backupper Standard, EaseUS valami, és a MiniTool Partition Wizard. A Macrium már ott bukott, hogy valami 800 MB-ot akart letölteni valamiért. Az EaseUS nem volt valami meggyőző a telepítés után, nem tudom már miért. A Backupper szépen klónozott és egyszerű is volt, csak épp a free által klónozótt particióról nem lehetett bootolni.

Maradt a MiniTool, ami szépen meg is csinálta, amit kellett. Pár apróság volt, ami nem úgy ment, mint a leírásában:
1. mivel a boot particiót több program is használta, ezért Windowsból nem tudta klónozni, bootolt, és egy szép parancssoros képernyőn csinálta meg a klónozást;
2. bár azt választottam, hogy a teljes SSD-t használja a klónozott particiónak, nem ezt tette, épp akkora particiót vett fel neki, amekkora az eredeti C:-n foglalt volt. Erről bootolva persze azonnal jött a kevés hely hibaüzenet, de szerencsére magával a MiniToollal meg is lehetett növelni a particiót;
3. a klónozást a parancssoros képernyőn befejezve nem szólt, hogy újraindításkor a BIOS-ban állítsam át a boot vincsesztert, ezért elsőre még a régi rendszer indult, de ezt egy újraindítás és BIOS állítás hamar orvosolta.

Mindezek után a rendszer tökéletesen átkerült az SSD-re, minden megy rendesen. A gép indulása gyorsabb, főleg a Windows indul gyorsan, aztán a rendszerindításkor indított programok már nem olyan látványosan gyorsabbak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése