2015. május 9.

Waze vs iGO

Kicsit próbálgattam az iGo születésnapi appját. Ahogy várható volt, a térkép frissességében nem tud versenyezni a Waze-val. Ez olyan hasznos funkciók használhatóságát is csökkenti, mint a sebességtúllépés jelzése, vagy a táblák jelzése. A cél begépelése nagyon ötletes, akár a hangbemondással is felveheti a versenyt. Van számos okos dolog, ami a Waze-ben nincs, vagy gyengébb: parkoló keresés, több vezetési profil, sávelőjelzés, sokkal egyértelműbb hangutasítások. A térkép kinézete spártai, de nagyon jól átlátható, a menü nem modern, de jól kezelhető. Szóval nagyon kellemes egy jószág.

Csak hát az a fránya térképfrissesség. Elvben decemberi térkép van benne, de pár kilométer alatt is több olyan helyet találtam, ami már decemberben sem úgy volt, ahogy az iGO mutatta. Forgalmi helyzet jelzéséről, rövid idejű korlátozások jelzéséről, az úton lévő veszélyekre való figyelmeztetésről persze ne is álmodjunk.

És akkor maga az útvonaltervezés. Más, mit a Waze, az az érzésed, hogy kevésbé érti mit akarsz, nem lehet vele olyan jól együttműködni. Ha egy 30 km-es korlátozású útra megyek rá, mindenáron le akar vinni róla, akkor is, ha csak három sarkot megyek majd rajta. Minden sarkon erőszakoskodik, hogy kanyarodjak le. A Waze egyből megérti, hogy egyenesen akarok menni három sarkot és aszerint navigál.

Vannak furcsa hibák is, amik lehetnek akár a gyengébb mobilomnak köszönhetők, de a Waze tökéletes ezen a gyenge vason is. Szóval a furcsaságok. A térképen jelzi, hogy a következő sarkon kanyarodjak, de azt mondja be, hogy kanyarodjak a második sarkon, aztán a kanyarodás közben átrajzolja a térképet a következő sarokra. Ilyen "váratlan változások" után többször összevissza rajzolta az útvonalakat, és dobálta a térképet, fél, egy perc is kellett neki, amíg megnyugodott és normális térképet és útvonalat adott fel. Ez a térképen való eltévedés, rossz útvonal felrajzolás a Gmapsszal is előfordult, a Waze-val még soha, pedig messze azzal mentem a legtöbbet. És persze az ilyen kis tesztelésektől eltekintve azzal is fogok.

(G+ bejegyzésem)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése