2014. május 1.

Mért nem olcsóbbak az e-könyvek?

Ezen agyaltam kicsit, és kerestem róla információkat. Elsőnek itt ez a cikk, amiben vannak érdekes állítások. Az például, hogy a gyorsabb elérhetőségért és a kényelmesebb használatért hajlandóak vagyunk többet is fizetni az e-könyvért. Szerintem ez marhaság, a fejlettebb szövegkezelés árát az e-könyvolvasóval fizetem meg, a gyorsabb kézhez kapást pedig az internet-előfizetéssel. Ilyen alapon a zene is lehetne drágább online, mint CD-n, de nem az, csak ott már jobban meg van ropogtatva a kiadók töke. És persze a papírkönyv se drágább, mint a pergamenre írt, csak azért, mert könnyebb használni. Sokkal inkább magyarázat a kommentek közt írt kartellezés. Meg az újdonság hatása, meg a keresztfinanszírozás. De ezek csökkenni fognak idővel, és ezek következtében csökken majd az e-könyvek ára is.
Az árak összetétele viszont nagyon tanulságos. Itt megint nagy tartalékok vannak, hiszen a terjesztés és a kiadás is sokkal olcsóbb e-könyv esetén. Hagyományos formában nincs is rájuk szükség, ezért ezek arányának a költségekben csökkenni kell majd. Ahogy az áfának is kéne, de az olyan nálunk, mint egy természeti csapás, a gazdasági folyamatoknak nincs befolyása rá.

A cikk megáll a kiadóknál a költségek bontásával, pedig érdemes tovább bontani. A teljes nettó árból átlagosan:

  • szerzői jogdíj 5-10%
  • nyomdai költségek 30%
  • kiadói haszon 10%
  • kiadói rezsi 5%
  • kereskedői árrés 45%
A leglényegesebb, és nem csökkenthető, sőt növelendő elem, a szerzői jogdíj. Nyomdai költség nincs, csak némi szerkesztési díj, ha szükség van rá. Kiadóra annyiban van szükség, hogy  megszervezze a szerkesztést, az értékesítést és a marketinget. Ha a marketinget a kiadó felvállalja, akkor kereskedőre semmi szükség, a webáruházat a kiadó is üzemeltetheti. Ideális esetben, tehát így alakulhatnának a költségek, az eredeti nettó árat véve 100%-nak:
  • szerzői jogdíj 20%
  • marketing költség 10% (ez eredetileg a kereskedői árrésben lehetett benne)
  • kiadói haszon 15%
  • kiadói rezsi 5%
A szerző is jobban járt, a kiadó haszna is nagyobb, marketingre is jutott, és mégis csak az eredeti ár felénél vagyunk. Vajon mikor jelennek meg az új üzleti modellel dolgozó, csak e-kereskedelmet folytató kiadók, akik tényleg leszorítják az árakat?

(a cikk szándékosan provokatív)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése