2014. április 20.

Flickr - 1 terabyte, kis trükkökkel

A Flickr által adott ingyenes 1 terabyte igen vonzó ajánlat. Ráadásul a képnézegetés a webes felületen és androidon is egyszerű, jól használható. A megosztási lehetőségek nem túl cizelláltak: privát, család, barátok és nyilvános beállítás van albumonként, de ez igazából a családi fotógyűjteményhez elég. Van még egy vendéglink lehetőség is, amivel ideiglenes hozzáférést adhatunk egy albumhoz valakinek, és egy idő után ezt az engedélyt törölhetjük.
Hogy ne legyen annyira egyszerű a dolgunk van azért pár dolog, amihez kicsit trükközni kell. Rögtön az első, ami nagyon fontos: sok mappát egyszerre nem tudunk úgy feltölteni, hogy egy mappa egy albumot (a weben setnek hívja a Flickr) hozzon létre. Egyesével lehet, de sok mappánál ez nagyon macerás. A megoldás a PicBackMan nevű program. A PicBackMan ugyan fizetős, ha több, mint 500 képet töltünk fel havonta, és az első nagy feltöltésnél ez biztos így lesz, de nem egy nagy összeg, és, ha kész a nagy feltöltés, akkor már nem kell a fizetős verzió. Sőt, utána egyesével már a Flickrrel is fel tudjuk tölteni a mappákat.

A másik dolog a tömeges képkezelés. Ehhez egy épphogy használható szűrő áll rendelkezésünkre, ami viszont a képek bekeresése után az összes bekeresett kép kijelölésénél szépen elszáll. Csak teker-teker és sose akarja kijelölni az összes képet, legalábbis nekem a Firefoxban sose tudta. Kivéve, ha csak pár képet kellett kijelölni. A megoldás, hogy nem az összes kép kijelölését kell választani, hanem több lépésben, Shift-klikkel végiglépkedni a képeken. Ez picit macerásabb, de nem vészes az a pár kattintás, és működik.

A harmadik a feltöltött képek átnézése, a törlendők törlése, a forgatandók forgatása. Egyesével főleg a törlés lesz nagyon macerás, mert a törlés után nem az albumba dob vissza a Flickr, hanem az összes képhez. A megoldás: nem azonnal kell törölni a képeket, hanem címkézni őket. Elég egy t betű, aztán a kötegelt feldolgozásnál beszűrni és kijelölni az összes t címkéjű képet, és egyszerre letörölni őket. Vagy forgatni, ha arra van szükség.

Végül egy fura hiba. Ha az albumokat megosztom, akkor annak, akivel megosztottam az albumokat, egyes albumok nyitóképén nem annyi képet ír ki, mint amennyi az albumban tényleg van. Az albumba belépve látja az összes képet, de a nyitóképen a képek száma kicsivel kevesebb, mint amennyi kép van az albumban. Összességében a Flickr apró hibái ellenére nagyon jól használható a családi fotóalbumhoz, hatalmas ingyenes tárhellyel, jó nézegető funkcióval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése