2014. február 15.

Hogyan szabályos az e-számla archiválása?

Ma egy online számlázást szolgáltató cég levelére adott NAV válasz került be a hírekbe. A hír szerint kell elektronikus aláírás az e-számlára. Most tekintsünk el a válasz szokásos, "csak vélemény" voltától. Az óvatoskodó mellébeszélés mellett, azért a válasz hivatkozik egy konkrét GKM rendeletre, ami viszont szigorúbb archiválást ír elő, mint amit az e-számlák esetében az ÁFA-törvény előír. Az ÁFA-törvény az "üzleti ellenőrzési eljárás"-t is megengedi az e-számla hitelességének biztosítására. Az üzleti ellenőrzési eljárás mikéntjét a NAV 2014. évi 18. számú információs füzete kicsit részletesebben taglalja. Sajnos az ottani leírás sem egy könnyen értelmezhető, egyértelmű magyarázat. Magát, a digitális archiválásról szóló GKM rendeletet, sem az ÁFA-törvény, sem az információs füzet nem említi.

Ha 2013-tól az áfatörvényben megengedett az e-számla elektronikus aláírás és EDI nélküli kezelése is, akkor van értelme annak, ha egy alacsonyabb szintű jogszabály mégiscsak kötelezően előírja az elektronikus aláírást? Nyilván nincs. De nem is így van. Maga a NAV-levélben hivatkozott GKM-rendelet is három módját engedi meg a digitális archiválásnak. Az EDI-t, az elektronikus aláírást, és egy akkreditált tanúsító szervezet által minősített zárt rendszert. Ez utóbbi megint egy elég homályos meghatározás, de szinte biztosan nem azonos az ÁFA-törvényben említett üzleti ellenőrzési eljárással. Ezek szerint a hír állítása még szigorúan a NAV-levél alapján sem igaz, az ÁFA-törvény, és az információs füzet alapján meg pláne nem.

Itt megint a nem egyértelműen megfogalmazott jogszabályok csapdájába kerültünk. Mindenki küszködik a nem világosan megfogalmazott törvény, jogszabály, és az értelmezésükre kiadott magyarázatok megértésével, aztán igyekszik úgy érteni, ahogy neki megfelelő. Mennyivel jobb lenne ehelyett eleve egyértelmű és minden szakember által egyformán értelmezett törvényeket olvasni és alkalmazni.

Teljesen hamis akkor a hír címében megfogalmazott állítás? Ha azt nézzük, van-e lehetőségünk más módokon is archiválni az elektronikus számlákat, akkor igen. Ha azt nézzük, mennyire könnyen megoldható, és a NAV által biztosan elfogadott más archiválási mód, akkor nem. Ugyanis az e-számla – kibocsátó és befogadó számára egyaránt – legegyszerűbb digitális archiválási eljárása továbbra is az elektronikus aláírás. És itt nincs vita, ez minden törvényben és rendeletben nevesített módon szereplő, elfogadott eljárás. A cikk címével ellentétben, lényegében ezt mondja a cikkben megszólaltatott szakember is.

Hivatkozások és források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése