2013. október 27.

Adatmentés a felhőbe

Egyre nagyobbak a felhőben elérhető tárhelyek. Akcióban akár ingyenesen is szép nagy darabokat csíphetünk meg, amik aztán kifejezetten jók biztonsági mentéshez is. Már persze a menteni kívánt fájlok mérete és száma, a tárhely mérete és az internetsebesség függvényében. Ha ezek passzolnak, akkor csak jól kell beállítani a mentést, és máris biztonságban tudhatjuk az adatainkat. A mentést jól beállítani viszont nem is olyan könnyű! Az alap szinkronizáló program, ami minden tárhelyhez jár, nem jó a mentéshez! De mért nem? Hát azért, mert akár a gépünkön, akár valami malőr folytán a felhőben törlődik egy fájl, azt vissza fogja szinkronizálni a másik oldalra. A mentés egyik feladata pedig pont a véletlen törlés elleni védelem lenne.

Mik a jól beállított mentéssel szembeni elvárások?
  1. mindig csak a mentés irányába mozgasson adatokat, visszafelé soha
  2. a mentésben a forrásból törölt fájlok is őrződjenek meg
  3. a mentésben a fájlokat tömörítve tárolja
  4. a mentésben a fájlokat titkosítva tárolja
  5. a módosított fájlok korábbi változatait is őrizze meg
Az első kettő azért kell, hogy a véletlenül törölt fájljainkat visszaállíthassuk. A harmadik azért, hogy takarékoskodjunk a tárhellyel és az adatforgalommal. A negyedik azért, hogy a mentés, jelen esetben a tárhely illetéktelen kezekbe kerülése esetén se férjenek hozzá az adatainkhoz. Az ötödik jó, ha van, de nem létkérdés, ezt mindenkinek magának kell eldönteni. Az viszont jó, ha a mentési módszerünk lehetőséget ad erre is.

A felhős backup-programok, például a MozyHome, tudják ezeket. Vannak olyan felhőszolgáltatások is, amik a fentieknek megfelelően tudnak feltölteni szinte bármelyik tárhelyre. A Viivo, a Boxcryptor ilyen például, de ezek ingyenes változataiban korlátozások vannak, mindjárt az például, hogy csak magáncélra használhatók ingyenesen. A havidíjuk pedig nem annyira kevés, hogy ne használjunk olcsóbb megoldást, ha lehet.

Egy ilyen olcsóbb, de a fentieknek teljesen megfelelő megoldás az alábbi:


A saját gép(ek)ről egy archiváló programmal összehordatjuk egy mappába a mentendő fájljainkat, tömörítve és kódolva. Ezt a mappát állítjuk aztán be a felhős tárhely szinkronizálandó mappájának, és a saját programjával szinkronizáltatjuk. A kulcsprogram az archiválást végző program. Vállalkozó kedvűek saját időzített szkriptekkel is megoldhatják a feladatot, de egyszerűbb erre egy kész programot használni. Nincs sok, ami a fenti feltételek szerint archivál, de az Allway Sync az ilyen. Sajnos üzleti célra vagy sok fájl kezelése esetén ez sem ingyenes, de az egyszeri 26$ nem egy kibírhatatlan összeg. A sok fájlt havi adagokban méri, elvileg 40 ezer fájl esetén figyelmeztet a pro verzió megvételére. Az udvarias kéréssel együtt azonban az archiválást is felfüggeszti. A 40 ezer fájl viszont nem tudom, hogy mérődik, mert nekem 6 ezer fájl másolása és 140 ezer fájl feldolgozása után szólt. A 140 ezer fájlfeldolgozás az ütemezett ellenőrzések alkalmával végignézett fájlok száma lehet. Az Allway Sync közvetlenül is fel tud tölteni a felhőtárhelyek többségére, de a box.com esetén nekem nem sikerült beállítani, de jobban is szeretem, ha a saját gépemen is van egy időgépes mentés. Alternatívája lehet majd az Allway Syncnek a CryptSync, ami teljesen ingyenes és nyílt forráskódodú, de egyelőre a fájlok verziómentését és a törölt fájlok meghagyását nem tudja, csak az egyirányú szinkronizálást (tükrözés) lehet beállítani.
(Fenti mentési módot bármilyen oprendszeren be lehet állítani, de az Allway Sync Windowson futó program.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése