2013. augusztus 8.

Ma megdőlt a melegrekord!

Szeretjük a rekordokat, az hír, arról lehet írni. Az időjárás pedig megbízhatóan szállítja a rekordokat, így aztán le lehet írni olyan marhaságokat is, mint "sikerült megdönteni a 130 éves melegrekordot". Sikerült, mi? Remek, nagyon ügyesek voltunk.

Na, de mi is dőlt meg valójában? A rekord azért 130 éves, mert azelőttről nincsen adat, lehet, hogy volt korábban melegebb, de nem tudjuk. Persze az is kérdés, hogy ez alatt a 130 év alatt mindig azonos metodikával, és azonos pontossággal mértünk-e. Biztos, hogy nem. A tizedfokos rekordokat ezért nem is kellene komolyan venni. Szerencsére ma 2 fokkal dőlt meg a rekord, ez nem tizedeken múlott, szép nagy rekordunk van ma. Mondom MA. Mert ez a rekord azt jelenti, hogy augusztus 8-án még soha (oké, 130 éve) nem volt melegebb. Más napokon lehetett és volt is. Ez tehát egy napi rekord. valójában egy jó meleg nyári nap volt, de nem volt rekordhőség, abban az értelemben, ahogy normálisan gondolunk a rekordra, hogy a nyár legmelegebb napja. Viszont ilyen rekord jóval kevesebb lenne, és akkor hol marad a szenzáció?

Az hogy városonként mérjük a rekordot az rendben van, hiszen az egyes országrészek bizony eléggé eltérő időjárásúak. Nagyon kis területre rekordot mérni már nevetséges lenne. Mindenki meglepődne egy olyan híren, hogy megdőlt a melegrekord az V. kerületben, vagy pláne mondjuk az Oktogonon. Ugyanígy nevetséges azonban egy-egy napra nézni a melegrekordot, ráadásul megtévesztő is. A sok melegrekord hallatán azt hihetjük extrém meleg nyarunk van, pedig csak egy átlagos nyár, amiben vagy egy pár napos kánikula.

Tegyük fel a nyár úgy működne, hogy elkezdene az idő melegedni, és 40 napig minden nap fél fokkal melegebb lenne, mint előző nap volt. Ha a következő évben a melegedés egy nappal előbb kezdődne és pont ugyanúgy napi fél fokot melegedne az idő, akkor teljes joggal úgy gondolnánk ugyanolyan nyarunk van, mint tavaly volt. Na de mit olvasnánk a hírekben? A nyár utolsó napját kivéve minden nap megírnák, hogy megdőlt a melegrekord! Ugye mekkora marhaság?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése