2013. augusztus 15.

Kibírjuk-e 2030-nál tovább?

Az emberiség 2030-ra lehúzhatja a rolót? ennek a cikknek a kapcsán mondtam egy G+ beszélgetésben, hogy azért ezek a pesszimista jóslatok nem túl megalapozottak és sokszor voltak tévesek. Azt kérték mondjak példákat, hát íme:

Bár ugye ezt fordítva kéne. Amikor valaki ilyen erős állítást tesz, akkor azt neki kell bizonyítani. 2030 az közel van, annak a nagy összeomlásnak, már komoly jelei kéne, hogy legyenek. De azért vegyük sorba mik a szerintem nem kellően alátámasztott állítások ebben a témában. (Lehet kicsit kalandozok, és nemcsak erről a cikkről lesz szó.)

Elég régóta jósolgatják a kőolaj-készletek kimerülését. Általában mindig 20-30 évre elegendő van, pedig eltelt azóta vagy 40 (első olajválság).

Általában az energia: ott van a palagáz, nagyon sok van. Bár nekem elég kockázatos technológiának tűnik. Még akár az is lehet, hogy a vízkészletek jó részét tönkretesszük vele. De energia, amúgy szakadásig van, a Nap süt, technológiánk a közvetlen árammá alakításhoz megvan, csak még drága, de ha szükséges lesz a tömeges használata azonnal töredékére esik az ára.

Ivóvíz: már most is sokaknak nem nagyon van. De víz van, csak nem iható. Energiával megtisztítható, de drága, ugyanaz, mint az energia esetén, ha kell, olcsóbb lesz.

Túlnépesedés: a népesedés növekedéséről rettentő ellentmondásos jóslatok vannak. Minden esetre egyre inkább úgy néz ki, meg fog állni a növekedés 15-20 milliárd körül.

A Föld eltartóképessége: ez egy nagyon érdekes szám, rengeteg nehezen becsülhető tényezőtől függ. És még az sem világos mikor tekintjük eltartottnak az emberiséget. Valami olyasmiről van szó, hogy amikor nem élünk föl több erőforrást, mint amennyi pótlódik. De mi van az új technológiákkal, új lehetőségekkel. Ott van a fentebb említett palagáz. 20 éve még szó se volt róla, most meg már van ahol kitermelik.

Ökológia lábnyom: most nagyobb, mint egy tehát többet pusztítunk, mint ami meg képes újulni. Ez ugyanaz, mint az eltartóképesség. Biztos nem fog minden megújulni, de nem is fogjuk teljesen kimeríteni az erőforrásainkat.

Az emberiség most is nagyon különböző körülmények között él. Az az életszínvonal, amit fenntartani szeretnénk, amit pusztulni jósolunk, ma is csak keveseknek, az emberiség kisebb felének adatik meg. Ez csak nehezen fog változni, ha lesz pusztulás az nem egyformán fogja érinteni az emberiség egészét. Sajnos már eddig is többet szenvedett népek fognak továbbra is többet nélkülözni, nekik lesz nehezebb.

Technológiai visszaesés: mért következne be? Mitől tűnne el az a tudás, ami ma a birtokunkban van? Lementeni, archiválni biztos tudjuk. Talán a nagyon erőforrás-igényes dolgokat nem tudjuk majd működtetni. Talán nem jut mindenkinek a fejlett technikából, talán itt Európában is újra sokan járunk majd gyalog, de a tudás és a technológia nem tűnik el. De még ez sem biztos, hogy csak kevesebbeknek jut, hiszen nem számolunk a fejlődéssel. Nem kell majd városokat építeni, nem kell annyit utazni és árut szállítani, hiszen tudjuk a kapcsolatot tartani a virtuális térben. Az árukat meg helyben nyomtatjuk 3D-nyomtatóval.

Nem vagyok ennyire optimista, mint a leírtakból kitűnik. Sőt, jogosnak tartom az aggódást, és minden olyan dolognak örülök, ami segít egy kicsit többet megtartani a mostani Földünkből. De a túlzott és alaptalan riogatás pont azért veszélyes, mert sokan már csak legyintenek rá: "Á, ezek mindig nyavalyognak, aztán sose lesz semmi baj!"

Az biztos, hogy a Föld jelenlegi, vagy pláne egy ideális, édeni állapota nem tartható fent. Sok mindent fogunk még elpusztítani, mert mohók és ostobák vagyunk. De egy létező, és az emberiséggel és sok más szerencsés fajjal együtt létező Föld megmaradhat az ükunokáinknak is. (Remélem.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése