2013. augusztus 31.

Elvitte a cica

Egy óvódás kisfiú sétál az anyukájával. Anyukának be kell menni a boltba, hamarabb végez, ha a gyerek nem áll meg minden polcnál és kunyerál  valamit, ezért egy épp arra járó barátját megkéri maradjon kint a gyerekkel a bolt előtt. A barát szívesen vállalja. Ahogy elmegy az anya napot eltakarják a felhők, a kisfiú megkérdezi, hova lett a Napocska? A barát elhatározza, hogy most majd megmutatja nem kell a gyerekekkel gügyögni, szépen el lehet nekik magyarázni mindent. Hozzá is lát:
- a Napot eltakarta egy felhő.
- Mi az a felhő?
- A felhő egy nagy páratömeg, vízből van, abból lesz az eső.
- De most nem esik, hova lett a Napocska?
- Nem esik, de a felhő attól még eltakarta.
- Hol volt a felhő amikor sütött a Napocska?
- A felhő mindig ott van, de nem mindig olyan sűrű, hogy eltakarja a Napot.
- De az előbb még volt Napocska. Most hol van?

És így tovább, végén a kisfiú már sír, mért nem mondja meg neki a bácsi, hol van a Napocska. Végre megérkezik az anyuka, szipogva kérdezi tőle a gyerek:
- Hol van a Napocska?
- A Napocska? Elvitte a cica!
A gyerek elmosolyodik, megöleli az anyját, és boldog, mert végre tudja hol a Napocska.

Ez nem az én történetem, hanem egy régi kis humoreszk, csak nem tudtam linkelni mert nem találtam meg. Sajnos a szerzőt sem tudom. Elnézést az eredetinél döcögősebb leírásért.

A dolog vicces oldala után, egy picit merüljünk el a történet filozófiai mélységeiben. Nem így vagyunk olykor mi is egyes bonyolult jelenségek magyarázatával? Jönnek itt a tudósok mindenféle bonyolult modellekkel, tele matematikával, amiben még a jeleket se értjük, és már az iskolában is utáltuk az egészet. Viszont páran mást mondanak, azt mondják, ők tudják a magyarázatot és az egyszerű is, és érthető is. A víz molekulái emlékeznek, ezért gyógyít a homeopátiás szer, az élet azért lehetséges, mert valaki megtervezte, az ország azért van nehéz helyzetben, mert a hátérhatalom gyűlöl minket.

Ezek a magyarázatok tényleg könnyebben érthetők, nem kell hozzá se sokat tanulni, se sokat gondolkodni. De biztos, hogy a cica vitte el a Napocskát?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése