2007. május 27.

Solymár

A legrövidebb út az egyenes, de néha a legmeredekebb is!

Rokonlátogatás alkalmából évente egyszer-kétszer meccselek a Hármashatár-heggyel, és azt kell mondjam egyre jobban megy. Reszkess HHH! Azért végig nyeregben még nem bírok átmenni rajta, de csak a Harsány lejtő (gondolom arról kapta a nevét, ahogy az itt lakók röhögnek rajtam amikor küzdök fölfelé) végén levő földes, kavicsos, vízmosásos ösvény fog ki rajtam, meg utána a hegytetőre vezető széles erdei földút legmeredekebb része.

solymár_felé.jpg Az a hegy ott rám vár
  • útvonal: Rsztm. Körvasút sor, Szerencs utcai sorompó, Tél utca, Északi vasúti összekötő híd, aquincumi hévmegálló, Bécsi út, Harsány lejtő, HHH széles erdei földút, Pesthidegkút, Hidegkúti út, Solymár, Solymár hegygerinc, Máriaremete, Hüvösvölgy, Pasaréti út, Szilágyi Erzsébet fasor, Margit híd, Dózsa György út, Városliget Hősök tere, Stefánia út, Mogyoródi út, Örs Vezér tere, Rsztm. Kiserdő
  • távolság: 55 km
  • forgalom: Odaúton semmi, visszafelé Solymár és Hűvösvölgy között gyér (vasárnap este!), Hűvösvölgytől bicikliút, a Moszkvatértől a Stadionig élénk bicikli forgalommal
  • az út minősége: A Hármashatár-hegyen a földút gödrös, kavicsos, vízmosásos, a többi a jóminőségű asztfaltút, illetve bicikliút
  • a túra útvonala a www.bikely.com-on: biciklitúra, Solymár
  • a túra útvonala KML fájlban (jobb klikk, cél mentése más néven): biciklitúra KML fájl

Érdemes megnézni a Bikely-n az út emelkedési grafikonját (mert ilyet is tud!).

emelkedesi grafikon Még jó, hogy a programhibát nem kell megmászni

Akinek nem lakik rokona Solymáron, vagy nem akar a Hármashatár-hegy után még egy hegyet megmászni, az Pesthidegkúton rögtön visszafordulhat Hüvösvölgy felé. Persze nem a Hidegkúti úton, hanem a bicikliúton érdemes menni (Cenk utca, Kőhegyi út, Glück Frigyes út).
Ha mégis a solymári hegymászást választjuk, akkor készüljünk fel rá, hogy a Kökörcsin utca legvégén még tolni is nehéz a biciklit, nyeregben felmenni pedig talán csak a profik tudnak. Ne próbálkozunk vele mert életveszélyes! Kis kerülővel a szomszédos utcákban kevésbé meredek úton is feljuthatunk. Akárhogy is küzdöttük fel magunkat a gyönyörű kilátás kárpótol minket!

Hüvösvölgytől hazafelé majdnem végig van bicikliút! Én ugyan a Pasaréti úton jöttem, mert nem volt nagy forgalom, de mellette a Hüvösvölgyi úton van bicikliút. A kakukktojás a Dózsa György út Váci út és Vágány utca közti része, de itt jól lehet a járdán menni és vasárnap az úttesten is nyugodtan mehetünk, nincs nagy forgalom. A Városligettől meg már tényleg van bicikliút.
Most látom a térképen, hogy Máriaremetén is van bicikliút, csak én pár utcával mellette jöttem (a Máriaremetei úton a Zsíroshegyi út helyett), no sebaj legközelebb majd azt is megnézem magamnak.

kata.jpg KATA
(2007. május 27.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése