2013. május 11.

Összeszedtem magam

A múltkor leírtam, hogy lehet egy Wordpress blogot Blogger alá költöztetni. Meg azt is, erre nem sok ok lehet, mert a Wordpress sokkal jobb blogmotor. Ebből már logikusan következik a saját blogom költöztetése, ugye? A saját blogom mindig próbálkozások terepe is volt, először a statikus oldalakkal, aztán a Tumblr-rel, végül a Wordpress-szel próbálkoztam, most hirtelen az az ötletem támadt, ha a Wordpress költöztetése ilyen egyszerű, akkor mért ne pakoljam az egészet össze egy Blogger blogba. Azért Bloggerba és nem Wordpressbe, mert a Bloggernél nem kell foglalkoznom tárhellyel, frissítéssel, sőt a G+ kommentelést bekapcsolva a moderálással, spamszűréssel se. Tudásban pedig elég nekem a Blogger, még kedvelem is bufurcságát.

A Tumblr költöztetése nagyon egyszerű, a Wordpress simán beolvassa (mondtam, hogy sokat tud!), onnan meg a leírt módon simán megy a Blogger alá. A statikus oldalaimnál, a pklapgennek hála, a szöveg, a belső formázással együtt teljesen külön fájlban volt. Mivel nem volt sok, ezért itt nem írtam ki a Blogger import formátumában, simán bemásoltam egy-egy posztba. A Bloggeren a CSS-hez hozzáadtam az általam használt plusz osztályokat, így a kinézet se változott nagyon. Képem nem volt sok, a tumbleresek maradtak a helyükön, párat meg feltettem a Blogerra.

Egy kicsit nagyobb falat volt a .htaccess átirányítások megírása, de ez sem volt vészes, meg aztán legalább ezt is kipróbáltam egyszer. És ha már költözés, akkor az egészet .com tld alá tettem, mert egy személyes blognak mindegy, és sokkal kevesebb macera van vele, mint a .hu-val. A Google elég hamar kezelte a költöztetést, pár nap után már sokszor a .com-os oldalakat hozza a találati listában.

Lényegében minden úgy sikerült, ahogy vártam, de egy dolog azért csalódást jelentett. A G+ kommentelés. Hát sajnos ez egy jó ötlet, igen gyatra kivitelezéssel. A régi kommenteknél elveszti a kommentelő nevét, és avatarját. Még a Wordpressből átolvasott G+ kommentek esetén sem mutatja az avatart, pedig ott felismeri a profilt, és linkeli is. A kommentek rendezése tragikus, a legjobb opció értelmezhetetlen, a legújabb se működik rendesen. A körökre szűrésnek nem sok értelme van, főleg a nem G+-os olvasónak. Hogy az új kommentek, amik már itt születnek milyenek, az majd kiderül, remélem az kárpótlást nyújt majd. Ha nem, akkor visszakapcsolom a Blogger legendásan szar saját komment modulját. Javításra nem sok esélyt látok, a Bloggert nem nagyon fejlesztik, pár ötletet bedobnak, de javítani sose javítanak semmit, a dinamikus nézetek is egy évesek már, és még most se lehet őket egy rendes bloghoz használni.

Utóirat: Ezért is fontos a saját domén. Ha rosszul alakulnak a dolgok Bloggeréknál, akkor pucolok vissza a Wordpressre :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése