2013. április 21.

Windows 8, a jó, a rossz és a csúf

A Windows 8 alaposan megosztotta a számítógép-használókat. Állítólag még a hírhedten rosszul fogadott Vistánál is lassabban terjed. A G+-on is sokat vitatkoztunk róla, ki, miért szereti, vagy nem szereti. Én szeretem, de a legtöbbet támadott tulajdonságát, az új Start képernyőt én is kikapcsoltam, mert szerintem is egy rosszul átgondolt koncepció eredménye.

a jó
 • kevesebb memória használat,
 • gyorsabb működés,
 • a hardverek többségéhez vannak hozzá drájverek, hiszen legtöbbször a W7 drájverek is jók
 • Ezeket nem kell magyarázni, egy operációs rendszer legfontosabb tulajdonságai ezek.

a rossz
 • az új, Metró felület, és a Start képernyő sokaknak idegen, és a nem érintőképernyős gépeken teljesen felesleges; nagy monitoros asztali gépnél nem is érem el a monitort!
 • az új felület erőszakos, nem lehet kikapcsolni vagy visszaváltani a megszokottra; eddig mindig vissza lehetett váltani az XP megszokott Start menüjére, érthetetlen most mért nem. Ezzel a megoldással vívta ki a legnagyobb haragot a Microsoft, és ez valóban érthetetlen megoldás. A hírek szerint a nyáron érkező Windows 8.1 (blue) már megengedi majd a Start képernyő kikapcsolását.
 • A hagyományos Start menüt több külső programmal is vissza lehet állítani - én a Classic Shellt használom, tökéletes - ez tehát nem kéne gátja legyen a Windows 8 használatának, de ezek a megoldások nem igazán terjedtek el, a felhasználók vagy szenvednek egy ideig és megszokják az új módit, vagy visszaváltanak Windows 7-re.

és a csúf
Az XP egy megtervezett, átgondolt kezelőfelülettel érkezett. Lényege a programok ablakokban való futtatása, az ablakok önálló kezelhetősége, a futó programok megjelenítése a tálcán,  indításra a Start menü meg a gyorsindítás eszköztár, a háttérben futó programok ikonjai az értesítési területen. A későbbi módosítások, már a Windows 7-nél is eléggé esetlegesek voltak, többnyire a látszódjon, hogy valami változás történt elv hívhatta őket életre. A működési csúfság a kinézetre azért egyre kevésbé igaz, az XP kinézete még eléggé csúnyácska volt, a Vista már szép felületet kapott, és ezen a Windows 7 és 8 már nem rontott, igaz nem is javított.

És akkor következzen egy kis, alkalmi leltár a csúf, nem eléggé átgondolt megoldásokról.

Ezeket nem javították:

 • a Win7-től a tálcára ikonok kerülnek csak a program neve nem – rossz, a több példányban futó programokon nem látszik melyik dokumentummal dolgoznak (de vissza lehetett kapcsolni az XP stílusra);
 • a tálca alul van – rossz, a széles monitorokon oldalt sokkal nagyobb hely van, és a futó programok is kényelmesen elférnek függőlegesen egymás alatt (a rossz alapértelmezést a tálca oldalra húzásával könnyen orvosolhatjuk);
 • a beállító ablakok összevissza vannak elszórva, nincs egy egységes áttekintő felület – sok, a  beállításokat áttekintő program orvosolja ezt a bajt, baloldalt egy hierarchikus menübe rendezve a beállításokat, amiket egy nagy jobboldali áttekintő panelon mutat meg (Aida, SIW);
 • a beállító ablakokon gombokkal külön modális ablakok jönnek fel egyes beállításokhoz (nyomtató beállítások);
 • az ablakok egy része nem nagyítható, különösen fájdalmas ez, amikor sok adatot kell egy pár soros ablakban görgetve végignézni, olykor még a tételek szövege sem látszik vízszintesen sem (betűtípus választás);

És akkor jöjjenek a Windows 8 vadonatúj csúfságai:

 • az új tulajdonságoknál a tapicskálós felületet vették csak figyelembe, pedig az asztali gépeken biztos nem, de a notebookokon sem ez a kényelmes kezelés;
 • az új ablakokon nincsenek ott a kis rendszerikonok (kicsinyítés, nagyítás, kilépés), a modális ablakokat nem lehet bezárni, illetve egyszerűen a róluk való elkattintás zárja őket;
 • sok beállítás még mindig ablakban jön fel, de van ami az új módinak megfelelően egy beúszó panelon (hálózati kapcsolatok), ami szintén a róla való elkattintással záródik, gomb, ikon a bezárására nincs;
 • az új Start képernyő ugyanolyan módon épül, mint a Start menü, vagyis minden szemét belekerül, logikus csoportosítás nélkül
 • az új Start képernyő felhívása kitakarja az aktuális munkaképernyőt, megszakítva ezzel a munkafolyamatot, pedig néha kifejezetten látnom kéne azt, amivel dolgozom, hogy tudjam milyen programot akarok indítani. Ez azon túl, hogy nem ergonómikus, a teljes ablakos kezelési koncepciónak ellentmond.
 • a gyorsindítás eszköztár elhagyása az egéret használó felhasználóknak nagyon kényelmetlen, se a kereséses programindítás (mi van, ha nem tudom a program nevét?), se az asztali ikonok nem pótolják;
 • egyes ablakok teljesen elhibázottak, a mailto: hozzárendelésről egyszerűen lemaradt az egyéb programok tallózása, csak a felkínált pár programból lehet választani;
 • nagyon nehéz átlátni mik a futó programok, mert csak az aktív sarkok böködésével lehet látni milyen programok futnak, így sok program feleslegesen futhat a háttérben;
 • a Metro felületre tervezett új programokat nem használtam (gépházat kivéve), de a kevert használat esetén nagyon zavaró, hogy egyszerre az összes futó program nem látható, egy tálcán futó programra nem lehet egyből visszalépni;
 • a hagyományos asztal és a Metro felület keverése nem jól sikerült, ami azért különösen zavaró, mert a hagyományos felületű programok még sokáig használatban maradnak, sőt többségben lesznek.

Mivel minden Windows kicsit önálló életet él, nem biztos, hogy mindenkinél jelentkeznek a feni csúfságok. Én egy Windows 8 Professionalon tapasztaltam őket, ami Vista 64 Businessről lett frissítve.

52 megjegyzés:

 1. Nem vitatkozva, csak másik szemszögből nézve a dolgot:

  - én a tálca ikonjainak átalakításának örültem. Helytakarékosabb ez a megoldás, több ikon fér ki kényelmesen.
  Ezen belül a paklik képzése külön tetszik, látható, hogy több példány fut vagy több ablak/fül. Fölé állva a betekintés sokkal egyértelműbb, mint mondjuk a fájlnevek. (Hosszú és az elején azonos neveknél az is problémás.)

  - tálca elhelyezkedését nem is igazán értem mitől lenne hiba vagy kellene javítani, ez a kezdetektől így van és a kezdetektől fogva át is helyezhető. Persze, időközben szélesebbek lettek a monitorok, meg más rendszereken oldalra került ez a sáv (Ubuntu).
  Ugyanakkor nagyon sokaknak nagyon idegen és megszokhatatlan a tálca oldalt. Ráadásul az ikonok összevonása nélkül a feliratokkal el is vész a feliratok előnye, avagy sokkal szélesebbre kell venni az egész tálcát.

  - Aida és SIW csak az áttekintésben segít, a beállításokban nem. Erre hasznos lehet a "god mode" előcsalogatása:
  https://plus.google.com/u/0/117051023750867530062/posts/PW8bB7c3SY1

  - a méretezhetetlen ablakokon néha én is bosszankodok, legutóbb környezeti változókat kellett túrkálni, az is ilyen kis béna. 

  - új ablakok alatt a Modern UI ablakokat érted? Azokon a koncepció része, hogy nincsenek rendszerikonok. Ha lennének, akkor nem létezne a Modern UI maga. (Mintha erre is láttam volna már segédprogramot, de ki sem próbáltam, értelmetlen elkezdeni az új megoldást visszafaragni régire.)

  - a jobbról beúszó hálózati kapcsolatokból kilép az Esc is, a Win gomb és az Alt + Tab is.

  - a Start képernyő mi alapján tudna logikusan csoportosított lenni? Ez végképp olyasmi, ami teljesen szubjektív. Például hiába tenné egy kategóriába mondjuk a rajzprogramokat, ha én a nagyágyút a munkára használtak csoportjába tenném, míg mondjuk egy InkScapet egy másik, futottak még csoportba.
  Ez a rendezgetés a felhasználó dolga, ha van rá egyáltalán igénye. Legtöbbeknél azt látom, hogy egyáltalán nem nyúlnak a Start menü szerkezetéhez, vagy mert nem is tudnak a lehetőségéről vagy nem érdekli őket, vagy pedig inkább a gépeléssel keresésre hagyatkoznak.
  A rendezgetés, csoportok létrehozása az új képernyőn is adott. Ráadásul onnan nyugodtan el lehet takarítani a szemetet, ettől a minden alkalmazás nézetben még megtalálható marad. Ez utóbbit a régi Start menüvel nem lehetett megcsinálni, ott vagy ott volt valami, vagy nem.

  - a Start képernyő munkát megszakító voltát nem értem. Azt a Start menü is megteszi, lévén akkor már nem a munkára, hanem a Start menüre figyelek. Azt pedig végképp nem értem, hogy miként nehezíti ez az elindítandó program kiválasztását.

  - gyorsindítást elegánsan kiváltja a program kitűzése. Ez még a feliratos gombokkal is működőképes marad. Hozzáteszem, hogy én kis ikonokkal használom a tálcát.

  - futó programok áttekintése: a klasszikusak láthatóak a tálcán, a Modern UI alkalmazások külön tálcán követhetőek ez egérrel is elérhető illetve Win + Tab is előhozza, ezzel egyúttal váltani is lehet közöttük.
  A már megszokott Alt + Tab pedig mindkét típust előhozza és váltani lehet közöttük. Ez a következő problémára is megoldás.

  VálaszTörlés
 2. Az alapértelmezések megváltoztatásában igazat adok neked, nem kellett volna, bár a jobb elrendezés lehetőségét érdemes lett volna valahogy megmutatnia. 
  A tálca használatában nem értünk egyet, nekem a Win7 tárca rossz. De nem zavar, mert visszakapcsolom a régit és kész. Ezt a kapcsolási lehetőséget vették el a Win8-nál, és láthatólag nagyon sokat vesztettek vele, vissza is táncolnak kicsit. Aki használja kollégám, pár hét(!) alatt szokta meg az új felületet, és már nem zavarja, de semmi pluszt nem kapott, csak már tudja használni. A neten is hasonló véleményeket olvasni. Ez nem fejlesztés volt, hanem egy öncélú, átgondolatlan változtatás. Ott ültek a fejlesztők, kellett valami nagyon újnak kinézőt csinálni, mert ez volt a parancs, de semmi értelmes nem jutott az eszükbe. Ez lett belőle. 
  De nem lenne ez baj, ha lehetőség lenne és nem kényszer. Még csak az se, de valamiért a visszakapcsoló programokat nagyon kevesen használják.

  A Start képernyőre és menüre. A Windowsnak sose volt jó programindító megoldása. Voltak az asztali ikonok (marhaság), a Start menü (tele van szemetelve), a Win7-es tálca (nem rossz, sokan szeretik, de szerintem pocsék), aztán a Start képernyő (ezt szinte mindenki gyűlöli). Kapkodnak, mindig teljesen új koncepcióval állnak elő, ahelyett, hogy az egyiket javítanák, tökéletesítenék. Nekem a Start menü tetszik, de persze nem úgy, ahogy magától épül, hanem ha magadnak berendezed megfelelő mappákba.

  Jól elbeszélgettünk, már csak az a kérdés elolvassa-e ezt bárki is? :-)

  VálaszTörlés
 3. És még valami, ami minden nap bosszant:
  A tálcán az éppen fókuszban lévő program ikonja (gombja) nem eléggé feltűnően van kiemelve. Ráadásul erre nem is találtam megoldást.
  Ja, és még egy, a tálca színe és az ablakok kerete a Win8.nál azonos. Így a tálca túl világos, az ablak túl sötét.
  Na még egy, az ablakok címe a kereten középre kerül, így nem lehet úgy rendezni az ablakokat, hogy a bal szélen a cím eleje látszódjon, könnyen azonosíthatóvá téve az ablakokat.

  VálaszTörlés
 4. Én elolvasom, mert a sajátomon kívül érdekel más tapasztalata is, ügyfelektől is jön a többi.

  Én a Vistás gépen már hiányolom a sokkal funkcionálisabb Tálcát.

  Nem hiszem, hogy egyszerűen csak valami nagyon mást akartak csinálni. Én erősebbnek érzem azt a vezérfonalat, hogy egy rendszer fedje le legalább a két platformot (pc és tablet), de lehetőleg a telefont is. Ez sokkal előrébb mutató, mint egy egyszerűen a többiektől szimplán csak eltérő valami. Végeredményben persze így is eltérő.

  Ennek a vezérfonalnak sokkal erősebb hatásai vannak. Nagy mértékben egyszerűsíti és átláthatóbbá, olcsóbbá teszi a rendszer fejlesztését. Egyszerűbb a karbantartás is és a felhasználónak is alapvetően egy koncepciót kell megszoknia, amivel elboldogul a 2-3 platformon. Kolléga ha RT-t és akár telefont is használna, akkor kijönne ez az előny. Ugyanígy előny számomra is, a támogatáshoz nem feltétlen kell rendelkezzek pl egy RT-vel. (Mac mellett ha nincs iPadem is, akkor süthetem a támogatást. Ezeket ezért nem is vállalom.)
  Sok fejlesztőtől olvastam, hogy rövid idő alatt elérték ugyanazt a hatékonyságot a rendszer használatával, mint Vista/Win7 alatt korábban.

  Erre alapvetően két lehetőség van.

  Elkezdhetjük mindenféle kiegészítő eszközökkel (vagy a rendszer nyújtotta állíthatósággal) kínkeservvel és sok próbával kialakítani az új rendszerben a régi megszokásainkat, sok esetben eldobva valójában hasznos és jól kihasználható új funkciókat.
  Ez annyiban kényelmes, hogy végül azonos vagy hasonló módon dolgozhatunk tovább, mint korábban. Ugyanakkor tetemes időt pedig ennek a kialakítására fordítottunk, de közben nem tanultunk vagy építettünk be a munkamenetünkbe új lehetőségeket, régieket viszünk tovább.
  Ez is megtehető, nyilván van, amikor ez a praktikusabb út, s új rendszer kijövetelét követően mindig van jópár ilyen visszasírt dolog. Ráadásul alapvetően nincs is ennek semmi akadálya. Eddig is lehetett alternatív megoldásokat telepíteni, sokféle launcher, dock, shell, beépülő létezett és létezik most is.

  Másik út az új rendszer lehetőségeit valóban kiismerni, megérteni a koncepcióját, megkeresni, hogy a korábbi részfeladatokat mi módon lehet kivitelezni, legtöbbször ez nem is egy módszert jelent, amelyekből a számunkra megfelelőt kiválaszthatjuk, s ezek alapján kialakíthatjuk az új munkamenetünket. Energiabefektetését tekintve szerintem nagyjából azonos a kettő (habár szerintem egyszerűbb egy új kezdőképernyőt kiismerni, mint letesztelni 6-8 helyettesítő megoldást) és meglátásom szerint előrébb is visz.

  Az ideális megoldás legtöbbször a kettő keveréke, ami nagyon sokmindentől függ, beleértve akár előírásokat is, nem csak a saját viszonyulásunkat.

  A Tálca kapcsán én egyértelműen tudatos fejlesztést látok, verzióról verzióra egyre funkcionálisabb áttekinthetőbb és jobban használható lett.

  Ugyanezt érzem igaznak a Start menü kapcsán is, viszont időközben egy teljesen új és egyedi szempontot is figyelembe vettek, nevesül hogy ugyanaz a megoldás legyen a 2 (valójában 3) platformon. (Ha ezt anno már a WinCE idejében meglépik, akkor ma egyszerűen nem lenne iPhone.)
  Ja, és sokan olyanok is gyűlölik, akik egyébként még csak nem is látták élőben, de azért fennhangon szapulják. (Itt is futottam már bele ilyenbe és ügyfélkörben is.)

  Kapkodás lenne? Az Office kezelőfelülete is számos stáción ment keresztül, mindig tudatosan felmérték a helyzetet és ahhoz mérten léptek tovább, nem hasrapacsira. Persze van, amikor merőben más, új a megközelítés.

  VálaszTörlés
 5. Amit mondasz, az könnyen lehet, hogy így is van, de nagyon sokat hibáztak. 

  1. A három platform nem biztos, hogy jól egyesíthető, hosszú távú létük is kérdéses.
  2. Ha létezni is fog a három platform együtt, kettőről nagyon lemaradni látszik az MS.
  3. A desktop platformot szívatja jelenleg, ahol a legerősebb, a másik kettő miatt, ahol alig létezik.
  4. Az egész szívatás felesleges, meg kell hagyni a visszakapcsolás lehetőségét, és akkor még azt is tudja mérni mennyire szeretik a felhasználók.
  5. Ilyen koncepciózus átalakítás mellett azok a hibák, amiket írtam (kicsi, nem nagyítható ablak; most épp háromféle megjelenítés, teljesen szétszórt funkciók, áttekintés hiánya, a kezelési sztenderdek figyelmen kívül hagyása).
  6. Az Office kezelő felületét bár kezdik megszokni, de azt is elég sokáig utálták. Nem használom, de maga az Office egy kezelési borzalom, dokumentum kezelésben fülek kellenek, ismét utalnék a böngészőre, ahol belátták. Nem valószínű, hogy az egész világ hülye, csak a MS a helikopter. Az OpenOffice-hoz az IBM fejlesztett füles felületet, fényévekkel használhatóbb lett.
  7. A kapcsolási lehetőséget azért is meg kéne hagyni, mert nagyon sok módon használódik a Windows, főleg desktopon. A pár programot futtató felhasználónak a W7 tálca és a Start képernyő is sokkal használhatóbb, mint egy sok programot futtató fejlesztőnek. Igaz utóbbit (pl. engem) nem is zavar, mert simán lekapcsolom. Viszont a beépített lekapcsolhatóság hiánya miatt, a MS vett magának egy igen erős ellenpropagandát. Mire volt ez jó?

  VálaszTörlés
 6. ad 4. Lényegében a Start képernyő az, amit nem akarnak elfogadni. A gépház elég ritkán használt dolog, a hálózati beállítások is. Ezek egy része a vezérlőpulton ott van, tehát így is megvan kétszer. És ebben engedni is látszik az MS, vagyis úgy tűnik rossz döntés volt az erőltetése.

  ad 6. Dokumentumkezelés az dokumentumkezelés. Minden editor füleken kezeli a több dokumentumot, csak az Office nem. Te tényleg úgy gondolod, hogy a tálcán ugyanúgy átlátható egyszerre 8-10-15 dokumentum, mint a füleken?

  Kis pontosítás: azt nem vitatom, hogy te megszoktad, hatékonyan és jól kezeled a tálcán a dokumentumokat, de ez sok mindenkinek gondot okoz(hat), nem véletlenül van minden más editorban füles kezelés.

  VálaszTörlés
 7. 3. Láttak már hírek napvilágot arról is, hogy kezdjük megszokni az újdonságokat.

  4. Több dolog lehet visszakapcsolható. Legsarkosabb kérdés a Start menü/képernyő. Ha visszakapcsolhatóság a cél, akkor bizony mindkettőnek benne kell lennie a rendszerben. Az, hogy induláskor az asztalt vagy a kezdőképernyőt hozza fel egy másik kérdés.
  Sokan a Modern UI kikapcsolása alatt ez utóbbit értik. De közben a Modern UI egy csomó másban is jelen van, Charms bar, Gépház stb. Ha ezeket kikapcsolhatónak akarjuk, az is azt jelenti, hogy duplán kellene benne legyen a rendszerben. Ez felesleges és az lenne csak igazán a totál káosz.

  6. Nem biztos, hogy más jellegű programok feltétlenül mérvadóak a fülek megítélésére. Teljesen más egy böngésző és más egy programozásra használt keretrendszer is.

  VálaszTörlés
 8. ad 3. Nem nekem szívatás, én megoldom. De úgy tűnik a felhasználók nagy része nem fogadta el, tehát nekik az. Legalábbis jelenleg, aztán lehet, hogy megszokják, kiderül. Ehhez a MS-nak kell érteni, nem nekem.

  ad 4. Nem lenne visszatartó, hiszen jelenleg is ott van a lehetőség, vissza is lehet állítani, a két felület párhuzamosan fut, és kell is futnia, mert a modern ui-ra sokkal kevesebb program van, mint a hagyományosra. 

  ad 6. Igen, a fülek és a tálca használatáról és fontosságáról eltér a véleményünk :-) Azért úgy érzem nem vagyok egyedül a véleményemmel, hiszen az Office-okat kivéve szinte minden program a füleket használja, persze, ha egyáltalán az adott programban van értelme. És ott a Symphony is :-)

  VálaszTörlés
 9. 1. Valóban nem biztos, de ők legalább felismerték, hogy ez is egy reális lehetőség és merőben más megközelítés, ami egyébként rengeteg előnyt tud nyújtani.
  A platformok életútja érdekes kérdés. A pc (notebook is ide értve) egyelőre nem tűnik kihalónak, hiába kongatják a harangját már többedszer.
  A tableteket is sokan hülyeségnek tartották, aztán mégis szépen elterjedtek. Azt az űrt töltötték nagyjából be (a netbookokkal karöltve), amire az UMPC-k nem tudtak érdemben elterjedni. Részemről ennek a kategóriának a léte a legkérdésesebb, vagy a Surface jellegű megközelítés vagy a nagyobb telefonok fogják alapvetően felváltani, bár nem hiszem, hogy megszűnne, mint kategória.
  A telefonok a korábbi PDA-k reinkarnációi. A tabletekre veszélyesek lehetnek, ám a pc kategóriára nem, legalábbis még jó darabig nem.
  Mindháromnak van szerintem annyi ideje, hogy érdemes legyen velük foglalkozni.

  2. Gyakorlatilag már létezik és egyre közelebb csiszolják. A 8.1 csempéi a sokkal korábban kijött WP8-ban bevált dolgokat is beépítik pl. Tábla pécével már nagyon rég próbálkoztak, a kezelőfelületen is bukott, meg az akkori technológiákkal még nem tudott igazán hordozható, kényelmes eszköz lenni. A PDA-k felülete ugyanez a szitu.

  3. Nyilván a desktop az a húzó ág, ami miatt érdemes lehet másik platformon is a Windowst választani. Hogy szívatás lenne? Ez felfogás kérdése.

  4. A visszakapcsolás egy hatalmas visszatartó tényező. Ugyanilyen volt a visszamenőleges DOS kompatibilitás. Ilyesmiket elhagyva a rendszer is áttekinthetőbb és a kódja is egyszerűbb, könnyebben fejleszthető és tartható karban s értelemszerűen szűkül a hibák lehetősége is. A hiányolt dolgok nélkül és mellett is kellően flexibilis a rendszer.
  A méréseket pedig már a végleges kiadás előtt is megteszik.

  6. Office kapcsán ismét csak arra a 1.5 órás videóra tudok utalni, ahol a történetét és a fejlesztés menetét, a módszereket tekintik át. Nem használva meg nem értem, hogyan lehet valami borzalom? o.O (A szalagmenüt eleve szokni kell, rá kell érezni, az pedig csak használat közben megy.)
  A füleket is átrágtuk már minimum kétszer. :D Egyrészt arra is létezik megoldás, másrészt ott a Tálcára alapoz az Office, amit szintén teljesen máshogy ítélünk meg (már magát a Tálcát is).

  7. Sok program futtatásakor pláne kijön a W7-es Tálca előnye.

  VálaszTörlés
 10. ad 4. Ebben megegyezhetünk.

  ad 6. A LibreOffice gondolom utánoz, hogy mi a többi 9 office, azt nem tudom, de gondolom ők is utánoznak. Szövegszerkesztőben nem nagyon ismerek fületlent, az is igaz, hogy messziről elkerülném.

  Nekem a függőleges tálcán most 29 gomb fér ki, 3 soros értesítési terület és 2 soros gyorsindítás mellett.  Persze kis ikonokkal és szövegegesen, de még így sem szeretném itt látni a szerkesztendő doksikat. (Gdocsot használok, amúgy, ami a böngésző miatt eleve füles.) Nyilván szokás kérdése is, de én azt gondolom, hogy a látom egyszerre, vagy az elő tudom hívni, ha fölé tolom az egeret, az más. Én nagyon szeretem, ha a munkához kellő dolgok folyamatosan és egyszerre átláthatók. Így szoktam meg. 
  Másik dolog, szeretem az egyformán kezelhető, egyszerű dolgokat. Szeretem az azonos algoritmussal megoldható dolgokat. Ha böngészőben dolgozom, akkor a füleket kell néznem, ha szöveget szerkesztek akkor a tálcát (már nem kell mert nem használok semmilyen office-t, de az OpenOffice-t sokáig használtam), már ez is zavarja az egyszerűségre vágyó lelkemet. Aztán, ha ki akarok lépni a dokumentumok szerkesztéséből, akkor ez ugye a Windows világban Alt-F4 vagy jobb fölső sarokban az "x" lenne, de az office esetében ez csak egy ablakot zár be, tehát a fájl menüben kell kotorásznom, vagy a teljesen szabványos hotkey helyett másikat megtanulnom. Ez engem zavar. Mért más ez a program, mint az összes többi?
  A kereső ablak egyik dokumentumon való felhívását, majd a másikra átlépést már tárgyaltuk. Az is zavar. 
  És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a Word szövegszerkesztőnek sok, kiadványszerkesztőnek kevés, a formátumok bekezdésre címkézése miatt. 

  De ezek persze már nem a Win8 hibái, és valóban sok megszokás is van benne. Minden esetre a Gdocs minden hibájával és butaságával sokkal kezesebb program, pedig a rendes helysírás-ellenőrzés cefetül hiányzik, mert amit a Google ebben a műfajban nyújtani tud, az már 2000-ben is közröhej lett volna. Szóval semmi se tökéletes .-)

  VálaszTörlés
 11. 4. Nagyobb az egész füstje, mint a lángja, rengeteg megoldás is van rá mindenféle aspektusból. :)

  6. Libre Office sem füleken kezeli. Kérdés, hogy pusztán másolásból vagy meggyőződésből-e.
  Igen, tényleg úgy gondolom, az új tálcával igen, legalább olyan jól áttekinthető. Nem foglal el feleslegesen konstans helyet, csak helyzetérzékenyen jön elő, ha a program paklizott ikonja fölé állok. Ekkor nem csak a fájl nevét látom, hanem a betekintő bélyegképet is, ráadásul ezek fölött mozogva rögtön a teljes képet is látom, élesben váltogatja a dokumentumok teljes nézetét, még mielőtt átváltanék rá ténylegesen. (Ez is jól kihasználható, ha több dokumentumból készülök de nem ollózok, ekkor kattogás nélkül tudok olvasni a többiből, míg a szerkesztés fókusza a saját doksimon marad.)
  Vízszintes tálcával nekem 15"-os notebookon 10 dokumentum fér így ki egymás mellett, 22"-os monitoron 15, és szépen áttekinthető és hatékonyabb a doksik beazonosítása is, mint szimpla fülekkel, egyúttal bezárási lehetőség is van. A 10 illetve 15 darab fölött átvált függőleges listába, és ekkor is működik az élő betekintés és a bezárás lehetősége.
  A függőleges Tálcával ráadásul csökken a betekintéssel áttekinthető dokumentumok száma (15"-on 10-ről 7-re), a csoportosítás, paklizás nélkül pedig teljesen feleslegesen tele lesz a Tálca. Az értesítési ikonok és a kitűzött programok számától is függően hamar el lehet érni, hogy a tálcán is scrollozni kelljen, az meg baromi hülyén néz ki és iszonyatosan hátráltató.

  Hirtelenjében 9 office megoldásból csak kettőben látok füles kezelést (printscreenek alapján), az általad is említett Lotus Symphonyban és a Kingsoft Officeban.

  VálaszTörlés
 12. Értem. Hát a füles programok egyike se nagyon ad a tálcán betekintést, sőt a fülön se. Valamelyiknél láttam ilyet, de nem tudom melyiknél, IE lehet? Ez a betekintés nem olyasmi ami kell nekem, nem baj, ha van, de rutinszerűen nem használom. Kevés olyan eset van, hogy a dokumentum nevéből nem tudom mi az, de ha belekukucskálnék, akkor rájönnék. Akkor már inkább keresni kell, mert mi van, ha pont nem az a lap van a képen?

  VálaszTörlés
 13. Tálcán nem ad betekintést a fülekre. De saját magán belül sem a füleken. 

  Ja igen, Tálca rendezhetősége +1=8 jóság. :)

  VálaszTörlés
 14. "tálca elől teljesen elfedi a füleket" ezt nem értem, de nincs most a gépemen Symphony, nem tudom megnézni. Ha nagyon sok fül van, lehet, hogy legördülőzik, erre nem emlékszem, vagy talán nem kellett olyan sok fül, amikor használtam.

  VálaszTörlés
 15. Közben megnéztem a Lotus Symphonyt a tesztgépen.

  A tálca elől teljesen elfedi a füleket, egyetlen ablakként funkcionál csak. Ha pedig több fül van, mint ami kifér, akkor a maradékot jobb oldalt pici nyílra kattintva legördülőben teszi elérhetővé. Nem túl elegáns megközelítés.

  VálaszTörlés
 16. Neked :-) De nekem nem, mert nekem nem kell.
  Meg ugye a régi tálcával szemben, de nem a fülekkel szemben. Amúgy a jóságok egy részét, pl. élő betekintés, én is használom, mert az van, akkor is, ha régi stílusúra kapcsolod a tálcát. Hogy szeretem-e azt nem tudom, mert egy eltévedt egérmozdulattal legalább annyiszor zavar, mint amennyiszer jó. Amit nagyon szeretek, hogy végre nem kell Taskixet feltenni, ahhoz hogy nekem tetsző sorrendben húzzam a gombokat.

  VálaszTörlés
 17. Akkor ez +1 a korábbi 6 jósághoz az új Tálca javára funkcionálisan.

  VálaszTörlés
 18. IE esetén lehet, de azt nem szokom látni mostanában :-)

  Nekem nincs összes ablak bezárása, mert nincs összevonás. Ugyanis minden kifér külön soron is, és mivel nem használok office-t nincs mit együtt bezárnom. De ez egy kicsit jobb megoldás, mint a többi, bár ez esetben is igaz, hogy ezt a programot máshogy zárod be, mint a többit, de ennyit el bírnék viselni, ha használnék office-t.

  VálaszTörlés
 19. "Szeretem az azonos algoritmussal megoldható dolgokat. Ha böngészőben dolgozom, akkor a füleket kell néznem, ha szöveget szerkesztek akkor a tálcát"

  IE esetében ugyanúgy nézheted a tálcát is, teljesen azonosan kezeli a fülek paklizását és a betekintést. ;)

  "Aztán, ha ki akarok lépni a dokumentumok szerkesztéséből, akkor ez ugye a Windows világban Alt-F4 vagy jobb fölső sarokban az "x" lenne, de az office esetében ez csak egy ablakot zár be,"

  A paklin jobb gombbal van "összes ablak bezárása" is. És ez az összes többi programmal is így van (illetve IE rákérdez, hogy mit zárjon be, aktuálisat vagy összeset).

  VálaszTörlés
 20. Röviden és tömören: Nesze semmi, fogd meg jól és fizess! Ilyen volt a Vista óta minden win. Ezért migráltam Ubuntura, érdemes megnézni az alapértelmezett unity felületet. A dash véleményem szerint a legjobb start menü alternatíva és csodálom hogy ebben a formában nem jutott eszébe Microsoft-éknak.

  VálaszTörlés
 21. Már vártam a Unityt példának, ami azért ugyanilyen szépen megosztotta az Ubuntus társadalmat. :-)

  VálaszTörlés
 22. Ez már egy teljesen más kérdéskör, ami talán még sokkal összetettebb is, legalább ilyen fajsúlyos kérdések vetődnek fel, mint a Win 8 kontra előző verziók. Ebbe viszont én nem mennék bele, lévén annyira azért nem ismerem a Linux világát és nem is igazán érdekel meg offtopic is lenne.

  VálaszTörlés
 23. +Attila Csongor Kiss Na ebben most teljesen egyet fogunk érteni, de ez talán a bevezető posztból (hol van az már!)  is kiderül.
  Az viszont igaz, hogy ha valakit a használt programok nem kötnek a Windowshoz, akkor a Linuxon és a felhőben is nagyon jól el tud lenni.

  VálaszTörlés
 24. Közben kicsit nézegettem még ezt a Lotus Symphonyt.
  A fülek ellenére ez is tud olyat, hogy egy dokumentumot új ablakba nyisson. Ekkor a tálcán csoportosítódnak is az ablakok, mint rendesen.

  Viszont az így nyitott ablak már elfelejt füles lenni, szóval ez ilyen összvér megoldás és saját magához sem következetes.
  Az IE ezt is szépen lekezeli, nyugodtan lehet több ablakom és mindegyikben több fül is, a tálca ikonja ezt a helyzetet is akadály nélkül veszi, minden fül elérhető a pakli előnézetein keresztül.

  VálaszTörlés
 25. Éljen a kíváncsiság alapon megnéztem a Kingsoft Office megoldását. Ez is tabos, itt viszont nem lehet egy tabot új ablakba parancsolni, viszont elindítható több példányban is.

  Eredményeként lehet több ablakunk, ezek csoportosulnak is. Mindegyik ablakban lehet több fül is, viszont ezek nem kezelhetőek a Tálcáról, funkcióvesztés van.

  VálaszTörlés
 26. Ott már jó volt teljesen, vagy még volt eset, amikor még nem? Nem emlékszem, próbálni meg nem tudom.

  Ami rémlik, mintha ott már jó lenne, de az OpenOffice-ban még nem (?)

  VálaszTörlés
 27. A rendezést már múltkor meglestem a 2013-ban, változatlan.

  VálaszTörlés
 28. Ez igaz. Nem tudom a felhasználók mekkora része dolgozik több monitoron, de aki igen, azt bosszanthatja rendesen.

  Én még mindig a fedett oszlopok rendezési hibáját tartom a legsúlyosabbnak, részben már orvosolták, de azt hiszem még nem teljesen. Majd egyszer azt is megnézem, ha új excel közelében leszek.

  VálaszTörlés
 29. Asszonypajtás súgott, hogy az Excelnek viszont gondjai vannak a több ablakkal, különösen több képernyőn, egyszerűen nem hajlandó két ablakban két képernyőn dolgozni (ezt a Word vígan engedi). Ezt a 2007-es verziónál tapasztaljuk, alkalomadtán megnézem másik gépen is, hátha csak egyedi probléma.

  Viszont a 2013-as verzióval ugyanezt nem tapasztalom, pedig állítólag ráadásul még a Win 8 több képernyő kezelése is szar.

  Ha a 2007-essel tényleg általánosan ez a helyzet, akkor ez egy tényleges, valós hiba, ami egyáltalán nem megítélés kérdése.

  VálaszTörlés
 30. Nos, felmászik simán az Office 2000 is a Win 8 (32bit) alá.

  Az Excel több oszlop kijelölése esetén nem kérdez rá a kiterjesztésre a 2000, 2003, 2007, 2013 verziók esetében sem, teljesen azonosan működik.

  VálaszTörlés
 31. Na de pont ez az, hogy nem javították, ugyanúgy viselkedik a 2003, 2007 és 2013-as verzióban is. De már kíváncsi vagyok a 2000-re is, na nézzük egyáltalán felmászik-e Win 8-ra.

  VálaszTörlés
 32. Köszönöm a pontos leírást!

  Mivel javították nehéz tulajdonságnak gondolni. De sokkal nagyobb baj, hogy elképzelni is alig tudok esetet, amikor jó, gyakorlatban meg csak olyannal találkoztam (többször is), aki emiatt teljesen elvesztette, amit csinált.

  VálaszTörlés
 33. Egy mezőnél illetve egy oszlop kijelölésénél rákérdez a kiterjesztésre, két oszlopnál viszont már nem kérdez rá és nem terjeszti ki.

  Ugyanígy viselkedik a Libre 3.6 és 4.0, és a Kingsoft Office táblázatkezelője is.

  A Lotus Symphony csak cella esetében terjeszt ki, de már egy oszlopnál sem kérdez erre rá.

  Még mindig nem tudom, hogy ezt hibának véljem-e. Több oszlop kijelölése meglehetősen szándékos és feltűnő.

  VálaszTörlés
 34. Nem tudom, el tudnám fogadni azt is indoknak, hogy a több oszlopos kijelölés kellően direkt az egyértelmű szándékossághoz. Továbbá másik két termék 3 verziójában is pont így van, és van egy olyan is, ami még ennél is kevesebb figyelmeztetést ad.

  Meg azt is nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy ha ez nem szándékos, akkor ott tudna lapulni minimum a 2000-es verzió óta.

  VálaszTörlés
 35. Ezt én úgy értelmezem, hogy a hiba még fennáll :-(
  Hasznos funkciónak ezt nem lehet tekinteni, még ha nagyon mesterkélten ki is agyalható eset, amikor ez jó lehet.

  VálaszTörlés
 36. Az alábbiak MS Office 2000-től 2013-ig, LibreOffice 3.6 és 4.0 valamint Kingsoft Office esetében teljesen azonosak:

  Ha csak egy cellában állok és rendezést kérek, akkor kiterjeszti a kijelölést.

  Ha egy oszlopot jelölök ki, akkor rákérdez a kiterjesztésre.

  Ha kettő vagy több oszlopot jelölök ki, akkor nem kérdez rá a kiterjesztésre.

  Izé, ugye nem az Office 97 alapján ítéljük meg az MS Officeot? o.O

  VálaszTörlés
 37. Na várj, azt mondtad van kérdés, bizonyos esetekben. A 97-ben, meg a régebbi OpenOffice-ban, amivel anno ezt néztem semmilyen kérdés nem volt.
  A LibreOffice-t este megnézem, csak most el kell mennem.

  VálaszTörlés
 38. De nem változott a figyelmeztetés sem, teljesen azonos a működés. 

  A létjogosultságát én is vitathatónak tartom, egy kérdés simán elférne, de ezzel együtt is nem a véletlen művének tűnik.

  Egyre kíváncsibb vagyok, mi lehet a helyzet a 97-es verzióban? Valahol még meg kell lennie, előtúrom. :D

  VálaszTörlés
 39. Valóban szándékosnak tűnik, bár fura, hogy a figyelmeztetés változott.
  A kijelölés talán elég egyértelmű, de az oszlopok elfedése már nem. És nem kis táblázatokra gondolj, hanem nagyokra, ahol a normális dolgozás az, hogy elfeded, amit nem akarsz látni, dolgozol azokkal az oszlopokkal, amikkel kell, közben sorrendezel is, majd felfeded az oszlopokat és azokkal dolgozol, és másokat fedsz el.

  VálaszTörlés
 40. Kicsit hihetetlen, de felmászott az Office 97 is a Win 8-ra. :D

  Itt is a fentieknek megfelelő a működés, viszont megleltem az egyetlen eltérést. 
  Ha a rendezést egy oszlop kijelölésével kérem a menüből, akkor felteszi a kérdést a kiterjesztésre, viszont az eszköztáron lévő gomb esetében nem. Ez hiba. Ugyanez fennáll még a 2000-es verzióban is, de a 2003-as már felteszi egy oszlop esetében a kérdést mind a menü mind az eszköztár alapján.
  Ez tényleg hiba volt, de egységesítették a menü és az eszköztár működését.

  Te viszont a 2 vagy több oszlopos kijelölés működését kifogásoltad, abban pedig a 97-estől azonos a működés.
  http://apro.pulykakakas.hu/post/313591706/az-evtized-szoftverhibaja

  VálaszTörlés
 41. Jelentem Excel 5.0 is azonosan működik a 97-essel. :)

  VálaszTörlés
 42. Így, hogy már az Excel 5 is így csinálta, ez azt jelenti, hogy 20 éve működik így a több oszlopos kijelöléssel. Ez részemről már tuti a következetes kategória, különösen annak fényében, hogy most vettünk észre ugyanebben a témakörben a 2003-as verzióra javított hibát is (menü és eszközsor eltérő működése), vagyis ezt a funkciót menet közben érintették.

  De akárhogy is ítélem meg a többoszlopos jelenséget, mindenképpen érdekes kis túra volt, nem gondoltam volna, hogy egy nap visszamászok időben egészen 1993-ig és kicsit végigjárom újra az Office történetét. A Win 8-as tesztgépen ma megfordult az Excel 5.0 működőképesen, Office 95 félig települve, Office 97 és 2000 teljes értékűen és a 2013-as próbaverziója. A 2003 és a 2007 másik gépen vett részt a tesztben.
  Valószínűleg ez nem ment volna vagy problémásabb lett volna 64 biten, de így is durván jó aduász a történet a visszamenőleges kompatibilitást példázandó.

  #Windows   #MSOffice   #kompatibilitás

  VálaszTörlés
 43. Akkor nem javították, tehát a hiba továbbra is fennáll. Az viszont lehet, hogy képességnek van szánva, ami igen nagy marhaság. A kijelölés ugyanis sokszor nincs is a képen, 50-60 oszlopos táblázatok is vannak ám :-)

  A LibreOffice-t megnéztem az az elrejtett oszlopokat is rendezi, ha nincs kijelölés, ha van akkor meg, akkor, ha benne van a kijelölésben. Úgy emlékszem ez a régebbi verziókban nem így volt, ott nem rendezte, vagy nem minden esetben.

  VálaszTörlés
 44. A DOS-os programunk nekem is itt van a gépemen, de floppym már rég nincs. Igaz azt a DOS-os korban se nagyon használtam.

  VálaszTörlés
 45. Fizikailag van, egy a munkaképesen réges régi XP-s gépben és eltéve pár tartaléknak. (Könyvelőknél nagy volt a para a kihalásától. :D Még múlt héten is költöztettem Win 7 alá régi DOS-os könyvelő programot...)

  De itt most nem ez rúgott labdába, egyszerűen csak az eredeti floppys telepítőcsomag van lementve CD-re.

  VálaszTörlés
 46. Á, ne bántsd szerintem, jól áll neki. :)

  Részemről csak a következetesség tűnik egyértelműnek, ugyanakkor - mint említettem - nem tudom igazán védhetőnek venni én sem, legfeljebb azt tudnám ráfogni, hogy a többes kijelölést elegendően direktnek vehették. Általános táblázatokra levetítve igazad van, tényleg sántít, nem életszerű, hogy csak egy részt rendezzünk, noha nyilván nem nehéz összeállítani olyan struktúrájú táblázatot, hogy lényegében több táblázat van egymás mellett (s lehetnek felhasználási területek, ahol ez általános is).

  Csak a kíváncsiság hajtott, meg az a programozói nézet, hogy ha valami dokumentálva van, akkor az már nem hiba, hanem lehetőség. :D

  Mondjuk érdekes lenne erről egy bennfentes véleménye, jó lenne belelátni az érvekbe, amik alapján ez lett a - talán mondhatni - végleges működési mód.

  Mindamellett sok egyéb szempontból is tanulságos túra volt. Eléggé kiveséztük a Tálcát is, megnéztem három eddig sosem nézett office csomagot több szempontból is. Jó kis teszt volt ez a Win 8 kapcsán is, bár gyanítom a Vista is boldogult volna. A nosztalgia vonal szintén igen erős. :) Az Excel 5 telepítője még floppys volt, Disk1, 2... mappákba lementve. :) Ja és még egy, ami eddig nem került szóba: most 3-4 darab minimum 16 éves CD lemezemről derült ki, hogy tökéletesen olvashatóak. Ebből 2 db írható BASF Ceram Guard 1x-8x illetve gyáriak. Sokszor sokkal fiatalabb lemezek is kukák már.

  VálaszTörlés
 47. Érvelésedet elfogadva, az évtized szoftverhibáját ezennel átnevezem a felhasználó életét leginkább megkeserítő tulajdonságra.
  A több verziós ellenőrzést meg köszönöm! Azért jó ez a Win8 valamire :-)

  VálaszTörlés
 48. A printerportos az 10 vagy 20 megás lehetett, és a rackes korszak előtt volt. Szuper kis darab volt, de a cégé, sajátnak nagyon drága lett volna. Idő szintén olyan 1990 környéke. Aztán sokáig rack, utána pendrájv. Persze közben ahol csak lehet távfelügyelet. Érdekes, hogy míg 1987-ben a vidéki Földhivatalokat távfelügyeltük, utána egy darabig divatba jött ez a kimászkálás valami hordozható vacakkal a táskában.

  VálaszTörlés
 49. Ez 90-95 között volt. Ezen először nekem egy 40MB-os hordozós vinyó  könnyített. Ez lényegében rackes megoldás volt, de a kihúzható vinyó egy féltégla volt, gyantába öntve s dobozolva. Úgyhogy valójában inkább nehezített. :D
  Utána ezt kiütötték a SyQuest lemezek 44MB és 270MB formátumban, ennél már csak a tokozott lemez volt hordozandó. (A Bernouli diskek ugyanilyenek voltak.) Ja meg a ZIPDrive.

  Egy SyQuest és egy ZIP is van a lomok között, utóbbihoz viszont nincs lemezem.

  VálaszTörlés
 50. Egy kis doboz floppym nekem is volt az utazó csomagban egy ideig, aztán már csak egy floppy, amin a hordozható vincsi drájvere volt. Az első még olyan volt hogy a billentyűzet és a gép közé tett dugaszról lopta a tápot, és a printerportra csatlakozott. És a legfontosabb, hogy zsebben elfért :-)

  VálaszTörlés
 51. Nekem volt egy tele tenisztáskás időszakom. :D

  VálaszTörlés