2013. április 27.

Költözés Wordpressről Bloggerra

Nem sok oka lehet valakinek Wordpress alól Blogger alá költöztetni az oldalát, mert a Wordpress jobban beállítható, gyorsabban fejlődő és többet is tudó blogmotor, de lehetnek azért ilyen esetek is. Például egy helyen akarja tartani a blogjait, reklámmentes megjelenést akar, vagy épp fordítva, nagyon jó együttműködést az AdSence-szel, megszűnik a saját tárhelye. Vagy épp megtetszik neki az új, G+ kommentelési rendszer, bár erről nem tudni, hogy a Blogger fejlődésében egy lépés, vagy épp a blogolás G+ felé terelésében. Mindenesetre lehet olyan, hogy valaki Blogger alá akarja költöztetni a blogját. Mennyire macerás ez? Talán meglepő, de nem olyan vészes.

1. a Wordpress exportálás funkciójával ki kell írni a blog bejegyzéseit és kommentjeit
2. a kiírt xml fájl át kell alakítani a Blogger által ehető formátumra, erre a wordpress2blogger.appspot.com oldal a legalkalmasabb; egyszerre csak 1 Mbytot dolgoz fel, ha ennél nagyobb az export, akkor darabolni kell
3. a Bloggerben a blog importálásával (Beállítások / Egyéb) be kell olvasni a konvertált xml fájlt

Az eredmény nagyon jó, de a képek az eredeti helyükön maradnak, azok áttöltése külön feladat, ami nem kis munka, ha sok kép van. A beolvasás többször ismételhető, mindig hozzáolvassa az új xml-ből a posztokat a már beolvasottakhoz.

A tesztelés eredményeképp most van egy mentésem a B proposról egy zárt blogger blogban :-)