2013. március 15.

És most mivel olvassak RSS-t?

Mint sokakat, engem is érzékenyen érintett a Google döntése, hogy megszünteti a Google Readert. Megszoktam, pont azt tudta, ami kellett nekem, jó volt. Most viszont új megoldás után kell nézni. 

Olvastam mókás ötleteket a helyettesítésre, például a Twitter, de nekem fontos, hogy a teljes cikk olvasható legyen az oldalakra való ugrálás nélkül (persze ha benne van teljesen az RSS-ben), ezért a Twitter nem jó. A Facebook meg még úgyse, mert arra ritkán járok, meg egyébként se kéne keverni a beszélgetést az olvasással.

Szóval rendes RSS-olvasó kell. Jó lett volna online, mert megspórolható a letöltés, de sajnos nem találtam jó megoldást. Van aminél már a kinézet sem jó, mert nem hozza a teljes cikket, van aminél valami új, kreatív megjelenítés volt, nem is ismertem ki magam rajta. A Bloglines viszont kinézetre is és működésre is nagyon jó - lett volna. Egy csúnya baja van, nem tud minden RSS-t beolvasni. Ezt nem értem, talán a hosszú cikkeket nem kezeli, de tény, hogy így használhatatlan nekem.

Marad az offline megoldás, ott pedig a Maxthon beépített RSS olvasója úgy is kéznél van, az majdnem úgy néz ki mint a Google Reader, és a működése is hasonló. Az áttöltés sima ügy, egy export, egy import, és kész. Előnye, hogy jelzi, ha valamelyik feed nem elérhető, volt is ami nem működött, de eddig nem vettem észre. Hátránya, hogy a cikkek fejében nem jelzi melyik oldalról való az épp olvasott cikk. A feedek rendezése se akar működni, és szerkeszteni sem lehet őket, csak törölni és újra felvenni, de ezekkel egyelőre meg tudok békülni.