2012. december 1.

Biztonságos jelszavas tömörítés

A mentésnek tömörített fájlban van a helye. Ezt hamar átláttuk már a DOS-os korszakban is. Még azt is, hogy a mentést célszerű jelszóval védeni. Első komolyabb programunk forráskódja nagy érték volt a szemünkben! A jelszót viszont nem okos dolog sehova se letárolni, ha viszont minden mentésnél begépeljük, akkor fennáll a veszélye az elütésnek, és kibontani nem fogjuk tudni a mentést. Némi agyalás után kitaláltuk, hogyan tudunk úgy tömörített mentést csinálni, hogy:

 1. a jelszó sehol se legyen tárolva
 2. a jelszó ellenőrizve legyen, hibás jelszóval ne készülhessen mentés
 3. a mentendő fájlokat egy batch fájlban adtuk meg, így indításkor csak ezt kellett elindítani, egyetlen paramétere a jelszó volt
 4. a DOS-on és a tömörítő programon kívül semmi más ne kelljen

Persze a 4. pontot csak ma kell odaírni, akkor még nem voltak jelszókezelő programok, nem is lehetett semmi ilyennel rásegíteni. A tömörítő program az ARC, majd a PKARC, PKZIP (PK = Phil Katz) volt, de az elv nem változott, minden tömörítéssel működött. Sőt, most is működne, de be kell vallanom a Windowsra való átálláskor sok dologban felületesebb lettem, és ma nem így tömörítek, de lehet, hogy visszaállítom majd a rendet. Az is igaz persze, hogy folyamatos és automatikus mentés megy a felhőbe, így a jelszó elütése esetén sem lenne hozzáférhetetlen semmi.

És akkor egy kis játék. Ki hogy oldaná meg a feladatot? Sajnos nem olyan trükkös, mint a múltkori szalagos számológépes, de cserébe használható, és talán több megoldás is születik.

Ötletek a G+-on.

Megoldás itt az első kommentben.

1 megjegyzés:

 1. Sok tipp nem jött a G+-on, ezért itt írom le az általunk akkor kitalált megoldást:

  Két bat fájl volt. Az első csak kibontotta a paraméterként megadott jelszóval egy tömörített állományból a második bat fájlt, majd meghívta, az adott jelszóval. Ha a kitömörítés hibára futott, akkor nem indított semmit. Azaz, ha rossz jelszót adtunk meg nem indította a tényleges tömörítést végző második bat fájlt, ha jó jelszót adtunk meg akkor indította, de garantáltan a jó jelszót átadva paraméterként.

  A tényleges megoldás kicsit bonyolultabb volt, mert paraméterként lehetett megadni, hogy mit mentsen, logoljon, vagy ne logoljon, de a lényege az amit itt írok. Sőt a második bat fájl key-fake programmal csak begépelte a parancssorba a tényleges mentést végző harmadik nevét, a megfelelő paraméterekkel. De ezek a barokkosítások az alapelvet nem érintik.

  VálaszTörlés