2012. december 1.

Biztonságos jelszavas tömörítés

A mentésnek tömörített fájlban van a helye. Ezt hamar átláttuk már a DOS-os korszakban is. Még azt is, hogy a mentést célszerű jelszóval védeni. Első komolyabb programunk forráskódja nagy érték volt a szemünkben! A jelszót viszont nem okos dolog sehova se letárolni, ha viszont minden mentésnél begépeljük, akkor fennáll a veszélye az elütésnek, és kibontani nem fogjuk tudni a mentést. Némi agyalás után kitaláltuk, hogyan tudunk úgy tömörített mentést csinálni, hogy:

  1. a jelszó sehol se legyen tárolva
  2. a jelszó ellenőrizve legyen, hibás jelszóval ne készülhessen mentés
  3. a mentendő fájlokat egy batch fájlban adtuk meg, így indításkor csak ezt kellett elindítani, egyetlen paramétere a jelszó volt
  4. a DOS-on és a tömörítő programon kívül semmi más ne kelljen

Persze a 4. pontot csak ma kell odaírni, akkor még nem voltak jelszókezelő programok, nem is lehetett semmi ilyennel rásegíteni. A tömörítő program az ARC, majd a PKARC, PKZIP (PK = Phil Katz) volt, de az elv nem változott, minden tömörítéssel működött. Sőt, most is működne, de be kell vallanom a Windowsra való átálláskor sok dologban felületesebb lettem, és ma nem így tömörítek, de lehet, hogy visszaállítom majd a rendet. Az is igaz persze, hogy folyamatos és automatikus mentés megy a felhőbe, így a jelszó elütése esetén sem lenne hozzáférhetetlen semmi.

És akkor egy kis játék. Ki hogy oldaná meg a feladatot? Sajnos nem olyan trükkös, mint a múltkori szalagos számológépes, de cserébe használható, és talán több megoldás is születik.

Ötletek a G+-on.

Megoldás itt az első kommentben.