2012. augusztus 11.

Mivel fogunk fényképezni?

A kompakt kameráknak vége, pár évig nyűglődnek még, mint az mp3 lejátszók, aztán elfelejtjük őket. Ma is csak a zoom a többlet bennük, a 41 vagy több megapixeles telefonos kamerák esetén a zoom sem fog kelleni. A profi kamerák nyilván tovább húzzák. A Kodak (elég ismert cég volt nem is olyan rég a fotózás világában) híres mondása, hogy mi kell a jó képhez:
1. legyen nálad kamera
2. legyen benne film
Ma ez a telefonban ölt testet, mindig nálad van és mindig van benne film. Minek cipelne bárki is egy kompakt kamerát még? Persze a szakcikkek majd még egy darabig írogatnak a zajmentesebb, részletgazdagabb képről, de ez a kutyát nem fogja érdekelni.


A fotók döntő többsége telefonnal (ami nem telefon, hanem személyes kommunikációs és multimédiás eszköz valójában) fog készülni, egy kevés maradék pedig profi kamerákkal. A kompaktoknak nincs helyük a történetben, jó ideig még lesz a családban egy kompakt, mint ahogy régen is volt minden családban egy fényképezőgép, alkalmakra, de használva nem lesz, ott fog porosodni egy fiók mélyén.

Amúgy szerintem nincs messze az sem, amikor a sok kis telefonos képből és hangból a felhőben egy számítógép rakja össze a képet, filmet, közvetítést. Olcsóbb lesz, és sokkal több nézetből lesznek a képek, ami a 3D-nek is jót tesz. Gondoljunk arra, hányan filmezik, fotózzák az Olimpia egy-egy eseményét, ebből sokkal jobb anyagot lehet összerakni, mint amit a néhány profi fotós tud csinálni. Na persze a film sem lesz az, ami ma. Ha akarom megállítom, belemegyek a képbe, más nézetbe lépek át, közelit vagy távolit csinálok magamnak, akár saját közvetítést rakhatokk össze. A zenei dj-k után lesznek közvetítés dj-k is. Talán már a következő Olimpián.

2 megjegyzés:

  1. Érdekes, amit a jövőről írsz. Én kicsit fájlalom azért a filmes gépek eltűnését, egyfajta igényességre neveltek. Nem lehetett csak úgy csattogtatni, (nem is tudott mindenki fényképezni) minden képet be kellett állítani, mert a rossz képekért ugyanannyit fizettél a fényképésznél, mint a jókért. Most meg egy nyaraláson készítesz pár száz képet, a rosszakat törlöd, a jók meg rossz esetben a merevlemez elrejtett zugában/könytárában "porosodnak". Mindezek mellett nekem is tetszik a digitális technika, számtalan előnye mellett azért, mert mégiscsak közelebb hozza az emberekhez a fényképezés élményét.

    VálaszTörlés