2012. június 14.

Kütyü a zsebben, avagy mit nézett el a Nokia

Most hogy egy ideje egy androidos telefont használok (gyenge hardver, de kezdetben ilyeneket láthatott a Nokia is), kezdem sejteni mit nézett el a Nokia. Az android, mint telefon, sokkal gyengébb, mint egy, akár 8-10 évvel ezelőtti Nokia.

Kitérő: képzeld el mi lett volna a téglával, ha tapis telefonról kell sms-t küldenie a maffiának; a filmnek vége a huszadik percben.

Szinte bármely telefonos tulajdonságát nézed, jó esetben szinten van a Nokiával, de a nagy részüknél sokkal gyengébb. Ezek között nagyon fontosak is vannak, hanghívás például. Viszont, ha nálad van egy androidos kütyü, akkor van böngésződ, emailed, FB-od, twittered, térképed, filmed, zenéd. És itt van az eb elhantolva. Ennyi előnyért az ember hajlandó elviselni a telefonos gyengeségeket, mert ez a fajta sokféleség egy kis kütyüben, a zsebedben igenis csábító, nagyon csábító.

Na, de mondhatja erre a Nokia, neki is van böngészője, emailje, térképe, zenéje. Igen, van, csak azok annyival gyengébbek a maguk műfajában az androidos megoldásnál, mint amennyivel az androidos telefon gyengébb a Nokiánal. Kezdődik a képernyő felbontásával, a Nokiám is 320*240, az androidom is. Igen ám, de a Nokián ez mókusvakítás, mert a képátló csak a kétharmada, nem lehet rajta látni semmit rendesen, hiába van kirakva megfelelő számú pixelből. A böngészés a képernyőt simogatva kifejezetten kellemes, a gombokat ezerszer nyomogatva egy gyötrelem. Vagyis a Nokia telefon mégse egy mindentudó kis zsebkütyü, hanem egy remek telefon, amivel végszükségben lehet netes dolgokat is csinálni. És úgy tűnik, a népek úgy döntöttek, nagyon is akarnak menet közben, akárhol is legyenek netezni. Ehhez persze a sok, a mobilitást támogató alkalmazás is kellett, és az androidra ezek is tömegével készültek.

Remélem a Nokia összeszedi magát, de az is lehet, hogy egy nagy cég gyors bukásának leszünk tanúi. A net története több ilyet produkált már, nem a Nokia lenne az első, és nem is az utolsó.