2012. május 20.

Google Drive, jó ez nekem?

Végre megjött a Google Alkalmazásokba (Google Apps) is a Google Drive. Vártam, mert a Google Dokumentumokat erősen használjuk, és azért abból már jó ideje ideiglenesen kiirtották az offline szinkront. Ami pedig kell, mert jó, ha elérem a dokumentumaimat, akkor is, ha épp nincsen net, ami ritkán, de előfordulhat, és biztos a legrosszabbkor.

A hírek alapján reméltem a Google Drive megoldja ezt a problémát. A másik tudása, mindenféle fájlok szinkronizálása egy mappa és a felhő között, meg ezek megosztása, nem érdekel. Ezer ilyen alkalmazás van, nem nagyon van szükségem ilyenre, csak mentésnek, arra meg a MozyHome Backup már bizonyított, nem akarom lecserélni. Na, de vissza a Gdocs offline szinkronhoz. Hát nem egészen olyan lett mint vártam. Először is, a Gdrive beüzemelése nem szinkronizál semmit. Fontos! Nehogy azt hidd, hogy ettől már van egy mentésed! Csupán csinál a saját gépen egy mappát, amiben linkek vannak a felhőben lévő doksikra. Erre nekem semmi szükségem, a Google-nek meg gondolom azért kell, mert így a doksik elérése olyan windowsos, offiszos lesz. Magyarán mókusvakítás az egész.

Azért nem teljesen reménytelen a helyzet. A Google Drive beállításainál (jobbra fent, a fogaskerék), van egy Google Dokumentumok offline használata (béta) menüpont, no ezt kell bekapcsolni. Ezután már tényleg lementi a doksikat a gépünkre, de nem ám azonnal mindet, csak majd eztán, és csak azokat amiket módosítottunk, meg persze az újakat. A fájlokat nem a Gdrive mappájába teszi, hanem, ahogy régen is, valami jól eldugott helyre(*), és ott is több mappába. Mentésre ez nem ideális, de azért a mentések között legalább van egy helyi másolatunk is, amit ráadásul meg is lehet nézni, ha a nettel valami gond lenne.

Összességeben ez a szinkron, még nem az a szinkron, amire vágytam. Valami van, de nem az az igazi! Még nem tud annyit, mint a két évvel ezelőtti Google Gear-es változat.

(*) nálam:
c:\Users\hogy\AppData\Local\Comodo\Dragon\User Data\Default\Local Storage\

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése