2012. február 19.

Két hasznos DOSBox beállítás

A Virtualbox futtathat DOS-t is, de arra azért a DOSBox sokkal egyszerűbb és jobban kezelhető megoldás. Telepítés után minden szép, minden nagyon jó, az alapértelmezésekkel többnyire minden jól megy. Két dolgot érdemes beállítani, hogy kényelmesebb legyen az élet, az egyik, hogy melyik mappa legyen a virtuális DOS-os gép C: meghajtója. Ezt a legegyszerűbb parancssorban megadni, azaz ha első parancssori paraméterként egy mappát adunk meg, akkor a DOSBox indulása után ezt látjuk majd C: meghajtóként.
A másik, hogy növelje meg az ablak méretét a DOSBox, mert bizony egy mai monitoron elég mókásan néz ki a 640*480-as DOS-os ablak, és nem is kényelmes az egérmozit nézni. Ennek átállítása kicsit bonyolultabb:
  1. A DOSBox mappájában indítsuk a DOSBox 0.74 Options.bat parancsfájlt, ami a DOSBox lehetséges beállításait hívja fel a jegyzettömbben (magyarul notepad)
  2. Keressük meg a windowresolution és a scaler változókat és az értéküket írjuk át:
    • windowresolution=1024x768
    • scaler=hq3x
Ezek után a C: meghajtó gyökerébe betéve a programokat indító batch fájlokat, gyorsan indítható és kényelmes DOS-os környezet hozható létre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése