2012. január 31.

Ne emlékezz az elefántra

Az ötletelő, jegyzetelő és feladatkezelő szoftverek mindig is a kedvenceim voltak, ezért elég sokat megnéztem, kipróbáltam. És elég régóta ugyanazokat használom, mert megszoktam őket, mert bízom bennük és mert igazából nem is találkoztam jobbal náluk. Nem titok, jegyzetelésre a Keynote (nem a prezentációs förtelem!), feladatkezelésre a Toodledo az. De most mégsem róluk lesz szó, hanem a műfaj két nagyon ismert (ha nem legjobban ismert) szereplőjéről, A Remember The Milk feladatkezelőről és az Evernote jegyzetelőről. Elég rég nem láttam őket és hátha fejlődtek annyit, hogy felnőttek a saját hírnevükhöz, sőt netán jobbak is mint az én kedvenceim. Nem végeztem alapos tesztet, mert ez nem volt célom, csak megnéztem nem maradok-e le valami jó dologról, amiért netán váltanom lenne érdemes.

Kezdjük a RTM-mel. Ez semmit sem változott az utóbbi időben, a webes felület zavaros, nehézkes a bevitel. A forrógombok ezen segíthetnek, de egy feladatkezelőt én nem szívesen kezdek úgy használni, hogy nem áll kézre, nem kínálják magukat a szükséges funkciók. A határidő, a prioritás és a jegyzet megadására gondolok főleg. De a legnagyobb baj a feladatok átnéző képe, aminek egy táblázatnak kéne lenni az általam megadott oszlopokkal, és a fejlécre kattintással történő rendezéssel. Ehelyett csak a feladatok címei vannak egymás alatt, és amelyikre állok csak annak az adatait látom oldalt. Használhatatlan. Offline szinkronizálás van, de a Google Gearral, ami nem valami jó megoldás.

Az Evernote sokkal meggyőzőbb. Van asztali kliens és a jó szinkronizálás is. A szöveges jegyzetek jól szerkeszthetők, bár a felület csak a weben magyar és magyar helyesírás ellenőrzés sincs. A keresés jó, és el is menthető, a jegyzetek címkézhetők, amire nagy szükség is van, mert más lehetőség a rendezésre nincs. Több jegyzetfüzet kezelése gyors ugyan, de csak akkor jó, ha nem kell gyakran lépkedni köztük. Az egyes jegyzetek nem rendezhetők hierarchiába, csak egymás alá vannak dobálva. Cserében van kép- és hangjegyzet is, akinek ezek kellenek, azoknak tényleg hasznos segítség az Evernote, viszont ezekkel hamar ki lehet futni az ingyenes korlátból. Az ingyenes verzióban sajnos még egy reklám is van a sarokban, ami nem lenne baj, de elég gyakran cserélődik, ami nagyon zavaró. Kíváncsi voltam van-e lehetőség benne a feladatkezelés és a jegyzetelés összevonására, de sajna nincs. Szöveges jegyzetelésre pedig a reklám, a jegyzetek gyengécske rendezhetősége, a külső oldalak becsatolásának hiánya és a titkosítatlan adatállomány miatt nem érdemes használni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése