2012. január 15.

Lubuntu Virtualboxban is

A G+-on már írtam öreg gépünkről (Öreg gépre milyen Linuxot?), amire már nem akartunk XP-t visszatenni, mert csak netezésre, illetve neten dolgozásra kell. Jó ötletnek tűnt Linuxot tenni rá, az ötletet tett követte, az eredmény pedig igazolta a várakozásokat. De azért nagyon nem mindegy melyik Linuxot választjuk, mert öreg gépre nem minden disztribúciót érdemes feltenni. A Puppy Linux és pupplettjei pont erre valók, de sajnos, aki nem akar legalább egy kicsit megtanulni linuxul, annak nem jó megoldás a Puppy. A tényleg nagyon kellemes BrowserLinux pupplet például nem akart a vincseszterre települni, márpedig a böngészők frissítése nélkül félkarú óriás (igazából törpe, csak 100 MB), mert az alapból benne lévő régi verziójú böngészők fagyogatnak.

Az Ubuntu maga nem jó, mert nagyobb az erőforrásigénye, mint egy XP-nek. Származékai, a Xubuntu és a Lubuntu viszont jó megoldások. A Xubuntu rendesen ment a gépen, de azért, ha sok fül volt nyitva a böngészőben, akkor a fülek mozgatása már akadozott. A Lubuntu igazán kis erőforrás igényűnek hirdeti magát, és a telepítés után hamar kiderült, ez így is van. A menü gyors, a böngésző 8-10 füllel is szépen fut. Egy AMD 850 MHz-es, 756 MB RAM-os gépen, 1440*900-as felbontással, webezésre ez az igazi megoldás. A Lubuntuban a programok is kis erőforrás igényűek, de a benne lévő Abiwordot és Gnumericet úgysem fogjuk használni. A legújabb, 11.10-es Lubuntu telepítése a frissítésekkel együtt majd egy óra, de a felhasználónév és a jelszó megadásán kívül más dolog nincs vele.

A Lubuntu annyira megtetszett, hogy úgy döntöttem a saját gépemre is felteszem Virtualboxban. A telepítés itt se sokkal gyorsabb, de megy minden, mint a karikacsapás. Egyedül a felbontás lett kicsi, azt 1024*768-ra állítja a telepítő, és nem is lehet feljebb venni. Utánaolvasva úgy találtam két dolgot kell állítani, egyrészt a Virtualboxban hogy mekkora felbontást szeretnénk engedni a virtuális gépnek, másrészt a Lubuntuban, hogy kezelje a nagyobb felbontásokat, ne csak alapbeállítással menjen. Hozzá nem értő módjára csak követtem a leírásokat, nem biztos, hogy minden kell, de mindenesetre így működik, az biztos.

1. a Virtualboxban a megengedett maximális felbontás beállítása

A Virtualboxban a virtuális gépek nagyon szépen konfigurálhatók a  grafikus felületen, de speciel ez a beállítás nem, parancssorból kell kiadni a következő utasítást:

VBoxManage setextradata global GUI/MaxGuestResolution 1280,960
(a végén a kívánt felbontás legyen)

Ehhez windowsos gazdagépnél be kell lépni a c:\Program Files\Oracle\VirtualBox mappába.

2. Lubuntuban telepíteni kell a VboxLinuxAdditions-t

A Kellékek menüben találjuk az LXTerminált; a terminál ablakban gépeljük be, szépen sorban:
  • sudo apt-get update (jelszót kér)
  • apt-get upgrade
  • apt-get install dkms

Ez telepíti a DKMS-t, ami nem tudom mi, de kell; a telepítés után indítsuk újra a Lubuntu gépet.

Ezután Lubuntu gép eszközök menüjében az Integrációs szolgáltatások telepítése felcsatol egy a virtuális drájvot, amit nyissunk meg a fájlkezelőben (felajánlja). A fájlkezelő Eszközök menüjében A jelenlegi mappa megnyitása a terminálban menüpont a barátunk, így megússzuk a linoxos parancssorból való mappaváltást. A terminál ablakban gépeljük be:

sh ./VBoxLinuxAdditions.run

Miután lefutott indítsuk újra a Lubuntu gépet. Ha minden jól ment akkor a következő induláskor már nagy felbontással indul, és a Beállításokban a Monitornál is megjelenik az 1024*768-nál nagyobb felbontás.

2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy olvasgathatom a blogodat:) És minő meglepődés, kedvenc Puppy-m is szóba került. Halkan jegyzem meg, hogy erre az erőgépre - 850Mhz és egy raklapnyi RAM:) - akár jobb, frissebb pupletet is nézhettél volna. De remélem, hogy azért látunk majd az oldalunkon is:)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy olvasod! Nem értvén a Linuxhoz, csak annyit próbáltunk, hogy legyen egy használható megoldás. Ez most a Lubuntuval megvan, de a böngészés már nem az ami régen, úgy tűnik önmagában ahhoz is éppen csak elég ez a gép.

    VálaszTörlés