2011. szeptember 6.

A profi fájlkezelő tesztje

A Total Commandert még Norton Commandernek hívták és DOS-os program volt, amikor első látásra beleszerettem. Nem akart mindent csinálni, tényleg csak a fájlok kezelésre koncentrált, de azt a lehető legjobban csinálta. Pedig olykor szegény rokonnak tűnt a mindent tudni akaró konkurensek (Pctools) mellett, amik minél több funkcióra hajtottak, és volt bennük minden, még ceruzahegyező is. Sajnos, miután a Symantec megvette a ceruzahegyezős útra tért a fejlesztése, így a DOS-os világban a csúcsot egy klónja, a DOS Navigátor érte el. A Windowsos változatot pedig már teljesen tönkre is tette a Symantec. Szerencsére  megjelent egy szerény kis program Windows Commander néven, ami az eredeti elképzelést vitte tovább. Ma már Total Commander névre hallgat, mert a Microsoft nyafogott a névhasználat miatt. Pedig inkább meg kellett volna vennie, és akkor lehetne a Windowsban egy rendes fájlkezelő.

A Total Commandernek is rengeteg jobb, rosszabb klónja lett mára, némelyik egy két dologban már fölül is múlja, de azért továbbra is ő a király. Két egyszerű tesztet ajánlok annak eldöntésére, mennyire profi egy fájlkezelő, és kihívhatja-e a TC-t.

1. Egy mappában több almappa van, egy összetett (például kiterjesztés és idő) szerinti kereséssel válasszunk ki belőlük fájlokat. Az eredményt tömörítsük egy zip fájlba, a mappa struktúra megtartásával.

2. A több mappát tartalmazó zipet hasonlítsuk össze az eredeti mappa struktúra fájljaival, és keressük meg, melyik fájlok frissültek a tömörítés óta.

Az első pontot a jobb fájlkezelők (Unreal Commander) még sikerrel veszik, de a másodikban az általam ismert klónok elbuknak. Pedig egy két területen meg lehetne cibálni az oroszlán bajszát. A fájlok átnevezésében vagy a jelszavazott tömörítésben a TC sem tud mindent.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése