2011. július 10.

Hullámok helyett körök a G+-ban

Bő tíz napja létezik a Facebook gyilkosnak kikiáltott Google Plusz, azaz G+. A Facebook köszöni szépen, jól van, él és virul. Az első napokban minden szakblogger megírta a véleményét és jóslatát a két nagy jövőjét illetően, ezek sorát nem szaporítanám, amúgy sem vagyok szakblogger. Viszont örömmel leírom az első napok tapasztalatait, ha már véletlenül úgy adódott, hogy kaptam meghívást és épp akkor próbáltam regisztrálni, amikor a többször is felfüggesztett regisztráció épp működött.

1. tapasztalat: a G+ megölte a Zümmöt. Akik eddig kedvelték a Zümmöt, azok most egy lendülettel átköltöztek a G+-ra. A Zümmön, azóta csak pár automata Twitter duplikálást látok. Ez jogos is, hiszen a G+ faliújság olyasmi, mint a Zümm volt, csak kevésbé nőtt bele a levelezésbe.

2. tapasztalat: a mindenki által dicsért körök tényleg jók. Átláthatók és látványosak. A kezelésük egyszerű, az ismerőst csak bele kell húzni a megfelelő körbe. Mivel a körök alapján szűrhetők az üzenetek, logikus, hogy egy ember több körbe is tartozhat. Akit meg ki akarunk dobni egy körből, azt egyszerűen kihúzzuk a semmibe, a kör mellé és kész. A faliújság híreit egy kattintással szűkíthetjük egy körre, klassz! Hasonlóképp, az üzeneteknél megadható, mely körök lássák. A körök mellett, akár egy embert is megadhatunk, ezt kissé rafináltan, a nevének begépelésével tehetjük meg, de persze pár betű után felkínálja a lehetséges embereket.


3. tapasztalat: jól beállítható mi látszódjon a nyilvános profilunkban. És ezt ellenőrizhetjük is! Bárkinek a nevét megadva megnézhető, mit lát rólunk. A bárki az interneten opció kivált fontos, ez eleinte kissé el volt dugva, de már javították.

4. tapasztalat: a Wave tovább él a G+ csevegésekben, de a körök valahogy áttekinthetőbbé, megfoghatóbbá tették kikkel is csevegünk, pedig most is ugyanúgy megadjuk a csevegés elején kiknek szól az üzenet, de mégis jobb ötlet a köröket elnevezni, mint magát a csevegést átnevezni, és a hullám nem is volt egy túl szerencsés elnevezés.

5. tapasztalat: a minden Google szolgáltatásban megjelenő felső menü, és abban a G+ elhelyezése nagyon kényelmes, itt jönnek az értesítések, itt lehet válaszolni és új üzenetet is indítani.

6. tapasztalat: bitang jók az elnevezések. Újak és szemléletesek, lehet beszélni róluk (beszélünk is!), de azonnal érthető, mit jelentenek. A +1 és a G+ több nyelven is azonnal érthető és használható, így nem kell egy lájkolás nevű szószörnyet megtanulnunk.

7. tapasztalat: a kinézet. Le a kalappal, mert fantasztikus lett. Illeszkedik a Google szokásos, minimalista stílusába, mégis mindennek helye van, átlátható, a fontos dolgok egy kattintással elérhetők. Süt az egészről az átgondoltság és megtervezettség, piszok jó munkát végzett a dizájner. Bár szándékosan nem vetettem eddig össze a G+-t a FB-kal, de itt muszáj. A nagyon jól megtervezett G+-szal szemben a FB olyan, amilyen egy program akkor lesz, ha a programozó írja dizájner nélkül. Amikor szólnak neki, hogy kell egy funkció, akkor kitesz neki egy gombot valahova. Csak egy példa: egy ismerősöket kezelő rendszerben az összes ismerősömet nem tudom egy kattintással megnézni, csak az adatlapomon keresztül.

8. tapasztalat: a közösségi aktivitás (+1, lájk, megosztás) úgy hírlik egyre inkább szerepet kap a Google találati listájának alakításában. Ha csak a köreim tagjainak +1-ezései befolyásolják a nekem mutatott találati listát, nem mindenkié, akkor a +1 talán tényleg használható lesz a keresési eredmények finomítására, és nem teszik tönkre a +1 kommandók. Mert azok sajnos már megindultak, megszülettek a hamis, viszont +1-ért +1-ező oldalak, meg persze a nem létező profilok bér +1-ezései is. Akárcsak a lájkolás esetében.

9. tapasztalat: a Google nyilvánossá teszi a profilokat, amiben mindenki meg kell adja a nevét és választhat egy becenevet is. Ez rendben van, de mért a nevemmel látszok a G+-ban, mért nem a becenevemmel? A gyakori nevű emberek azért is választanak becenevet, mert így kerülik ki a másikat. Meg aztán a régen weben lévő emberek már a becenevükkel váltak ismerté a neten, ezt mindenképp választhatóvá kéne tenni. Magyarán, pulykakakas akarok maradni!

1 megjegyzés: