2011. május 23.

Indítsd a programokat a Start menüből

Régen hezitálok rajta le merjem-e ezt írni tanácsként. Mert jó dolog ám ez, csak van vele egy kicsi gond, de erről majd a végén.

A Windowsban telepítés után a programok a Programok menüben kapnak egy almenüt és oda tesznek be pár menüpontot, meg többnyire az asztalra is kiraknak egy indító ikont. No ez az a két megoldás, ami szerintem a programindításra használhatatlan. Az asztal, bár a legtöbben innen indítják a programokat, nem valami jó hely az indításra. Először is nincs szem előtt, mert a programok kitakarják, aztán a felbontás váltásnál az ikonok ide oda mászkálnak, az ikonok alá sokszor nem fér oda rendesen a nevük, és a legnagyobb baj, hogy nem lehet rendesen csoportosítani az ikonokat. Az egyenként ide-oda húzkodást talán felejtsük el. És hát 150 asztali ikonból a ritkábban használtakat megtalálni sem egyszerű. Azért mondtam 150-et, mert ennyi program van nálam a Start menüben és én nem nagyon telepítek illetve nem hagyok fent felesleges dolgot a gépen.
A Start menü, ahogy a Windows építi, szintén használhatatlan, mert összevissza vannak benne a programok, mindegyiknek van egy saját mappája, amiben ráadásul a legtöbb menüpont felesleges (help, licenc, uninstall, olvass el). Hát itt sem megtalálni, sem innen indítani programot nem kényelmes. Érezte ezt a Microsoft is, mert időnként újabb ötletekkel állt elő, a Windows7-ben például a tálcáról indítással. Ez az a pont, ahol a Maces ismerősök hangosan felröhögnek, lévén nekik van az a forgó ikonos indító izéjük, meg ugye a szöveges kereséses. Nos ki kell őket ábrándítsam, sok program esetén egyik sem használható. Az ikon forgatós a gyakran használt programokra még csak-csak, bár felesleges a csicsa, és elég nevetséges, amikor túlpörgetjük az ikont és futni kell még egy kört. A szöveges kereséssel viszont az a baj, hogy a ritkán használt programoknak nem tudom a nevét, tehát nem is tudom név szerint megkeresni. Például, csak azt tudom róla, hogy valami fájl átnevező, amivel jól lehet fájlokat tömegesen átnevezni a nevük utolsó 10 betűjére.

Nincs mese, a programokat rendszerezni kell, és erre a Windowsban minden lehetőség meg is van, csak épp macerás hozzáférni. És akkor most vissza a Start menühöz, ami teljesen jó lenne, ha nem programonként lenne benne egy mappa, hanem az általam megadott csoportoknak lenne egy-egy mappája, és abban minden programnak egy menüpont, ha tetszik ikon, ami indítja. Hozzáférhető ez gyorsan? Naná! A Start menünek két saját billentyűje is van (te se használtad sose, mi? én se), és egérrel is könnyen elérhető szép nagy gombja van. A gyakran indított programokat külön mappába tehetem, a többit meg, abba a csoportba ahova logikailag illenek, így keresni is könnyű, akkor is, ha nem tudom a program nevét, csak a funkcióját. A nagyon gyakran kellő programok meg a Gyorsindítás eszköztárra kerülnek. Külön előnye a dolognak, hogy ez a beállítás a Start menü mappájának mentésével el is menthető. (Figyelem, több mappát kell menteni!) Egy új program a telepítése után gyorsan helyretehető az ikonját a megfelelő főmenüpontra húzva, és a program által felrakott fölösleges mappát törölve. Szóval, minden szép és jó, semmilyen fölösleges csicsás vagy kevésbé csicsás indító program nem kell, mégis könnyen, gyorsan indíthatóak a programok.

Pár kép arról, hogy néz ez ki valójában:
És akkor a feketeleves: a Windows a Start menüt kesseli. Ha sok tétel van benne ezen el bír szöszölni egy főmenüpont (pl. a fenti képen a Szöveg) esetén 10-15 másodpercet. Fizetek egy sört annak, aki megmondja mit csinál ilyenkor. De ez rendszerindítás után, egyszer, kibírható (én már megszoktam, és a gépet is csak pár naponta indítom újra). De ezzel még nincs vége a megpróbáltatásoknak, ha elég sok a tétel, és az én 150 tételem már elég sok, akkor a kess betelik és nemcsak induláskor, hanem munka közben is újra kessel. Na, ez kibírhatatlan. Szerencsére erre van megoldás, a netről letúrható Mats_Run.winfilefolder.exe nevű program megnöveli a kess méretét és akkor csak rendszerindításkor kell türelmesnek lenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése