2011. április 24.

Lehet jó flash weblapot csinálni?

Nem. Vagy legalábbis nehéz, nagyon nehéz. A flasht a látványosság miatt választják sokan, megfeledkezve arról, hogy ami elsőre látványos, az másodikra szokványos, harmadszorra unalmas. Az a jól kinéző, mutatós effekt bizony lassítja a tartalom elérését, lassabban vált a menü, lassabban töltődik be a kiválasztott tartalom. Ezért elsőre kárpótol(hat) a látványosság, de egy visszatérő látogató (és ugye szeretnénk ilyeneket) már csak bosszankodik a kiválasztott oldal lassabb elérése miatt.
És még nincs vége a látogató bosszantásának.
 • a böngészőben megszokott funkcióval nem lehet nagyítani a szöveget, még a teljes oldal nagyítás sem megy
 • az oldal mérete nem igazodik a böngésző ablakához ezért sokszor nevetségesen kicsi az egész oldal és még kisebbek benne a szövegtükrök, vagy éppen nagy és a böngészőablak méretének csökkentésekor nem jelennek meg a gördítősávok
 • a böngésző keresés funkciója nem működik az oldalon
 • sokszor a szövegeket nem lehet kijelölni és kimásolni, pedig elérhetőségnél (cím, telefon) ez fontos lenne
 • a Google indexeli ugyan a flash oldalakat, de ezzel külön vacakolni kell, amit el is lehet rontani, és akkor az ömlesztett szövegeket tartalmazó oldal is megjelenik a találati listán
 • az aloldalakat nem lehet elrakni könyvjelzővel
 • letiltott flash esetén, vagy ha nincs telepítve a plugin nem is jelenik meg az oldal


Ez nagyon sok gond és baj. Akkor soha nincs értelme egy flash weboldalnak? Hát majdnem soha, és a html5 és css3 elterjedése után lehet, hogy tényleg soha nem lesz. Addig azonban nagyon speciális esetekben és nagyon speciális közönségnek készülő oldalak esetén lehet létjogosultsága. Normál oldalba beágyazva pedig nyugodtan lehet flasht használni az oldal csinosítására. Sajnos ma inkább azt látjuk, hogy átvert ügyfelek tömege küzd a használhatatlan oldalával és még csak nem is tudja mi a baj vele.

Zárszó: a felsorolt problémák nagy részét egy nagyon gondos és ügyes fejlesztő a flash oldal esetén is orvosolhatja. De minek küzdeni olyan problémákkal, amik normál weblap esetén nem is léteznek?

6 megjegyzés:

 1. Szépen összeszedted, hogy mire nem használható a flash. Egyet is értek a felsorolt pontokkal. A flash csak arra jó, hogy a hozzá nem értő megrendelőket, akik csak a látvány alapján tudnak dönteni, jól átvágják.

  De akkor mire is használható a flash? Mert vannak helyzetek, amikor csak ez lehet az egyetlen megoldás.

  Videó fájlok interneten való elérhetőségének elsődleges platformja. A flash bár a webfejlesztők számára nem tűnik annak ezen a téren mégis platform független megoldás. Gondoljunk bele mi történik, ha egy informatikai portálon csak MS Silverlight segítségével teszünk elérhetővé videó anyagokat. Hatalmas öngól. A Linuxos látogatók a tartalom egy jó részét nem tudják megjeleníteni. Ha a szolgáltatott tartalomért pénzt kérünk, akkor jövedelemtől is elesünk.

  Ha készítünk egy oldalt, ahol egy együttes albumait lehet meghallgatni a megjelenés előtt pénzért. Egy flash lejátszó még kikapcsolt ActiveX és JavaScript esetén is jobb megoldás. Mint abban bízni, hogy majd a felhasználó gépén van valami média lejátszó telepítve és az betesz valami böngésző plug-int az oldalba. Nem beszélve arról, hogy az tuti szétvágja az oldal designját.

  Az hogy a html5 és a CSS3 hamarosan elterjed szinte biztosan igaz, de hogy a böngészők, nem fogják egységesen támogatni az is biztos. Az MS IE is bár sokat fejlődött, de a videó és hang beágyazásokat még mindig nem támogatja natívan html5 esetén. Van egy olyan érzésem, hogy nem is nagyon fogja a közeljövőben.

  Mindezekkel csak azt akartam érzékeltetni, hogy mindennek meg van a maga helye. Egy jó weboldal olvasott tartalmát amit a keresők felé is mutatni akarunk egyértelműen html alapon kell közzé tenni, míg a videó és zenei anyagok esetén el kell dönteni milyen megjelenítési platformot választunk. Ez akár lehet flash, vagy silverlight, de akár egy saját fejlesztésű JAVA alkalmazás is. Mindig a pénz és a célközönség határozza meg a technológiát és nem fordítva.

  VálaszTörlés
 2. Kösz a hozzászólást és a részletes okfejtést! Teljesen igazad van, zenéhez, videóhoz, játékokhoz beágyazott formában, egy html oldalban tökéletes eszköz. Azt hiszem elég csak a YouTube nevű eléggé látogatott oldalra gondolni.

  A fenti nyűgök csakis a "full flash" oldalakra vonatkoznak.

  VálaszTörlés
 3. Nagyszerű dolog a Flash, csak tudni kell hol lehet hatékonyan használni. Lásd a komolyabb webes fájlfeltöltéseknél az van, webes vágólap kezelésénél azt használjuk. Brand oldalaknál ahol kell a vakítás kifejezetten előnyös.

  Ellenben szerintem a végnapjait éli a HTML5 és CSS3 széleskörű elterjedésével.

  VálaszTörlés
 4. Egyetértek csillanás hozzászólásának azon részével, hogy a flash (flex AS3), ha arra használjuk amire alkalmas, nagyon hatékony eszköz. Én is pl. csoportos képfeltöltés, képmanipuláló jellegű alkalmazásokat hoznám példának.
  És van egy fontos dolog, a forráskód nem elérhető! Azt speciel nem sokan szeretik, ha megírnak egy összetett kliens oldali webalkalmazást/programot, akkor az közkincssé válik, mint pl a js esetében. Ezért nem temetném annyira a flasht.

  Hoznék egy jó példát flash alkalmazásra, www.picnik.com.
  A Picasa-ba is ez van beépítve szerkesztőnek.

  Meg mikor érkezik el az az idő, amikor a megrendelőnek nyugodt szívvel ajánlhatom, hogy a projektet html5-ben csináljuk meg, anélkül, hogy magamat is szívatnám a cross-browser dolgok miatt? Akármennyire is terjed az új ige, ez az idő még jó pár év lesz (szerintem).

  A fentiek kliens oldali alkalmazásokra vonatkoznak.

  VálaszTörlés
 5. A HTML5 bebukott, zsákutca és ha nem figyelnétek rá egyre inkább a flash indexelésére költi a pénzét a google is...

  A flash 12 pedig szarrá fogja alázni az egész netet...

  Az aloldalakat pedig lehet szerkezetileg lehet indexeltetni, könyvjelzőbe tenni, csak úgy kell megírni az actionscriptet.

  Ki az a hülye aki nem engedélyezi a flasht a gépén ??

  A mai világban ahol pl a youtube ( ami szintén flash ) alap aki nem telepít fel egy flash playert az láma..

  A többi felsorolt problémád is csak kifogás, majd ha jobban érdekel elmagyarázom, addig is szép napot ..

  VálaszTörlés
 6. Az a hülye, aki nem engedélyezi alapból a flash-t, az például én vagyok. Szerencsére láma az nem, mert telepítve van, csak alapból fut a FlashBlock. Lehet, hogy csak kifogás, amiket írtam, de sok oldalon fennállnak.

  VálaszTörlés