2011. április 24.

Lehet jó flash weblapot csinálni?

Nem. Vagy legalábbis nehéz, nagyon nehéz. A flasht a látványosság miatt választják sokan, megfeledkezve arról, hogy ami elsőre látványos, az másodikra szokványos, harmadszorra unalmas. Az a jól kinéző, mutatós effekt bizony lassítja a tartalom elérését, lassabban vált a menü, lassabban töltődik be a kiválasztott tartalom. Ezért elsőre kárpótol(hat) a látványosság, de egy visszatérő látogató (és ugye szeretnénk ilyeneket) már csak bosszankodik a kiválasztott oldal lassabb elérése miatt.
És még nincs vége a látogató bosszantásának.
  • a böngészőben megszokott funkcióval nem lehet nagyítani a szöveget, még a teljes oldal nagyítás sem megy
  • az oldal mérete nem igazodik a böngésző ablakához ezért sokszor nevetségesen kicsi az egész oldal és még kisebbek benne a szövegtükrök, vagy éppen nagy és a böngészőablak méretének csökkentésekor nem jelennek meg a gördítősávok
  • a böngésző keresés funkciója nem működik az oldalon
  • sokszor a szövegeket nem lehet kijelölni és kimásolni, pedig elérhetőségnél (cím, telefon) ez fontos lenne
  • a Google indexeli ugyan a flash oldalakat, de ezzel külön vacakolni kell, amit el is lehet rontani, és akkor az ömlesztett szövegeket tartalmazó oldal is megjelenik a találati listán
  • az aloldalakat nem lehet elrakni könyvjelzővel
  • letiltott flash esetén, vagy ha nincs telepítve a plugin nem is jelenik meg az oldal


Ez nagyon sok gond és baj. Akkor soha nincs értelme egy flash weboldalnak? Hát majdnem soha, és a html5 és css3 elterjedése után lehet, hogy tényleg soha nem lesz. Addig azonban nagyon speciális esetekben és nagyon speciális közönségnek készülő oldalak esetén lehet létjogosultsága. Normál oldalba beágyazva pedig nyugodtan lehet flasht használni az oldal csinosítására. Sajnos ma inkább azt látjuk, hogy átvert ügyfelek tömege küzd a használhatatlan oldalával és még csak nem is tudja mi a baj vele.

Zárszó: a felsorolt problémák nagy részét egy nagyon gondos és ügyes fejlesztő a flash oldal esetén is orvosolhatja. De minek küzdeni olyan problémákkal, amik normál weblap esetén nem is léteznek?