2011. január 16.

Toodledo, a teendőket kipipálni

A nagy projektek, összetett, komoly tervezést és adminisztrálást igénylő feladatok mellett rengeteg apró-cseprő kis tudnivalót, teendőt kell kezelnünk nap mint nap. A kis tudnivalók, mindenféle információcskák kezelésére én hosszú évek óta a Keynote-t használom. Amennyire jó a Keynote a megőrzendő információk kezelésére, annyira nem jó a tennivalók kezelésére. A tennivalókat csak addig akarom megőrizni amíg meg nem csináltam őket, esetleg egy ideig még jó, ha visszakereshető, mikor mit csináltam.  A teendőknek a naptárban sincs igazán jó helye, mivel nem egy adott időpontban kell megcsinálni őket, még végső határidejük se mindig van, csak olyan ha úgyis arra járok akkor ezt is megcsinálom típusúak is vannak.

A teendők kezelésére számos papíros és szoftveres rendszert is kidolgoztak, nagyon elterjedt például a GTD. De mindenkinek van (mert muszáj legyen) saját módszere is. Én, nem meglepő módon a szoftveres megoldást preferálom. Több éve egy alapos szoftver válogatás után döntöttem a Toodledo mellett, olykor azóta is ránézek más szoftverre, már csak kíváncsiságból is. Ez esetben nekem szinte mindegy hogy webes vagy desktop megoldás, de ezen a területen is nagyon törnek előre az online megoldások.

És akkor egy kis Toodledo dicséret mért is ő a legjobb, miben gyengébbek a többiek. A tennivalók nagyon sokfélék, nagyon nehéz pontosan és jól kategorizálni őket, ezért fontos, hogy több sorrendben gyorsan átnézhetők, szűrhetők és módosíthatók legyenek. A feladatokat időként újra és újra át kell nézni ilyenkor sorba kell tudni rakni név szerint, címkék szerint, határidő szerint (ami vagy van, vagy nincs), amikor meg egy időre eldöntöttem, mivel mikorig akarok foglalkozni, akkor csak az aktuálisan következő feladatokat kell mutatni. És nagyon könnyen kell tudni a meg nem oldott feladatnak új határidőt adni. Na, ebben a gyors, több sorrendben való átnézésben és utána az aktuális feladatok szűrésében verhetetlen a Toodledo. Ehhez jön még a feladatok gyors módosítása és hosszabb megjegyzések hozzáfűzése, mindez felpattanó ablakok nélkül! Bármit, akár csak a határidőt felpattanó ablakban megadni nagyon zavaró tud lenni, az egésztől olyan nyomtatvány kitöltés (brrrr) érzete lesz a dolognak, nem pedig tervezgetős, rendezgetős.

Mindezt az ingyenes verzió is tudja, de már megszoktam a fizetőset (1 évre 15  dollár és ezért 2 évig archiválja a lezárt feladatokat), ami tud alfeladatot, megosztást, van Google naptár integráció, de ezeket nem igazán használom. Még valami: a tennivaló kezelő nem projekt kezelő, a projektek bonyolultabb, több adatot igénylő megadása megöli a gyors és egyszerű kezelést, és ezt elég sok program elhibázza.

Azért mondok még pár programot, amik elég jók, érdemes megnézni őket, hátha neked más tetszik, mások a szempontjaid:

Online: Voo2do, Remember the Milk, Todoist,

Offline: Task List Guru, MyLife Organized

4 megjegyzés:

 1. Magyar nyelven vagy magyar szoftvert ismersz, tudsz ajánlani?

  VálaszTörlés
 2. A fentiek közül a Remember the Milk bír magyar kezelő felülettel, a bejelentkező oldala legalábbis tud magyarul. Ráadásul az egyik legtöbbet tudó, legnépszerűbb program. Én a kezelését éreztem kicsit túlbonyolítottnak, űrlapszerűnek, azért inkább toodledozok.
  Volt egy magyar fejlesztésű online eszköz is, elég ötletes neve volt, de elfelejtettem mi :-(

  VálaszTörlés
 3. Köszi!

  Akkor megvárom az új Btime programot, mert állítólag gyerekjáték lesz használni.

  Ákos

  VálaszTörlés
 4. Lehet, nem ismerem.

  VálaszTörlés