2011. január 1.

Két Chrome egy gépen

Ahogy egy bölcs informatikus mondta, jó ha az ember lecseréli az öregecskedő böngészőjét egy fiatalabbra. Hát nálam is elkövetkezett ez az idő. Bár sokáig nagyon jól megvoltam a Firefoxommal, egyre inkább zavart a lassú indulása. Főleg a fiatalabb böngészők fürgesége mellett volt feltűnő a dolog, és ha az ilyesmi elkezd feltűnni, akkor az már nem jó. Pár hete vettem egy nagy levegőt és a nyugállományba helyeztem az öreg rókát.

Na de ki legyen az utód? Napi munkára eddig is a Chrome volt az állandóan futó böngésző, logikusnak tűnt, hogy az legyen. Az is lett, de előtte azért számba vettem a többi lehetőséget is:
IE 9 béta - használom a Logmeinhez, de azért "rendes" böngészéshez szokatlan lenne
Opera - a reklámszűrés csak vudu varázslattal megy és szokni is kéne
Safari - nincs reklámszűrés, idegesítő hülyeségei vannak (pl. a gyorshívó minden indításkor frissíti az oldalak képét, amitől a helyes megnevezése rohadtlassúhívó lesz)Tehát, akkor Chrome. Igen ám, de az állandóan futó Chrome-mal be vagyok jelentkezve a Google fiókomba (is), márpedig böngészéskor nem akarok bejelentkezve lenni - tudom, egyéni hülyeség, de ez van. Elsőnek kipróbáltam két Chrome származékot, a Comodo Dragont és a SRWare Iront. A Dragon régebbi motorral ment és emiatt nem futott vele minden kiegészítő (mára frissítették már), az Ironban meg voltak apróbb hibák. Szóval az igazi az, ha egy másik Chrome fut, ami egy másik profilt használ. Némi kutakodás árán megleltem a roppant egyszerű megoldást.

A Chrome indító parancsikonjában meg kell adni a következő paramétert: --user-data-dir="..\User Data\ketto".
A ketto persze bármi lehet, ezen a néven fog a Chrome egy mappát létrehozni az új profilnak, a "c:\Users\hogy\AppData\Local\Google\Chrome\Application\User Data\ketto" útvonalon. (Vista esetén.)
(A default profil a "c:\Users\hogy\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default" útvonalon található.)

A default böngésző hívás mindig a paraméter nélküli, azaz a default profilt hívja föl, ezt a két Chrome szereposztásánál figyelembe kell venni. Végül mindkét Chrome kapott egy-egy témát, hogy megkülönböztethetők legyenek, és megkapták a kényelmes használathoz kellő bővítményeket is (AdBlock, Browser Button for AdBlock, FlashBlock, Last Tab Keeper, New Window, Quick Bookmarks, Sexy Undo Close Tab). Sajnos a tálcán mutatott ikont nem tudtam lecserélni, de nem szabad telhetetlennek lenni.

3 megjegyzés:

 1. Chrome-mal igazán az a nagy baj, hogy (nekem legalábbis) nem tetszik az ottani adblock. Meg hogy kevés a beállíthatóság. Meg hogy nem Firefox. :)

  Nálam a chrome is lassan indul 2-3 percig a gépindítás után, a Firefox 4-5 percig, aztán mindkettő gyors lesz. (Ezúton is gratulálnék a Norton360-nak, ami ezt a jelenséget okozza. Valószínűleg.)

  VálaszTörlés
 2. Igen, az AdBlock kicsit más, de ez is fog annyit, hogy ne legyen zavaró. Van portja a FF AdBlocknak is, de annak a működése tényleg zavaró - nekem.
  Beállíthatóság csak akkor kell, ha valami nem úgy van, ahogy nekem kéne. Mivel alapból elég sok minden jó nekem, így ez se volt gond.
  Az indulás, hát amit írsz az nagyon sok, nekem 2 éva az AMD 850 MHz-s gépen se volt ennyi, persze nem a bootolással együtt, hanem boot után, tisztán a böngésző indulását mérve. Ez most a FF-nál első induláskor 7-8 másodperc, a többedikre 1-2, a Chrome gyakorlatilag azonnal indul.
  Próbáld ki Norton360 nélkül, ha tényleg az okozza, én úgy kivágnám, hogy a lába nem érné a vincsesztert.

  VálaszTörlés