2010. szeptember 22.

Blogger + saját domain

A kezdő blogolónak vagy weblap készítőnek szóló egyik legjobb tanács: saját domainre tedd a weblapodat, és fizess elő egy tárhelyre is. Nos a saját domain kétségkívül fontos, és nem is drága. A tárhely már valamivel drágább, de ennek a díja egy személyes vagy szakmai blog, vagy kisebb céges bemutatkozó oldal esetén megspórolható. Van egy nagyon jó, ingyenes tárhely szolgáltató, a Google. A blogszolgáltatását, a Bloggert ugyanis tárhelyként is használhatod a saját domainedhez. Érdekel, hogy hogyan? Ezt írom le most, ha nem is röviden, de talán használható módon.
Frissítés:
Blogger nagyon egyszerű beállítása a GoDaddynél.
A Blogger oldalán a beállítások változatlanok, úgy kell csinálnod, ahogy itt leírtam.
 1. Lépj be a Bloggerba, ha van Gmail címed akkor azzal be tudsz lépni, ha nincs akkor regisztrálnod kell egyet.
 2. Indíts a Bloggeren egy blogot, a neve mindegy, mert nem ezt fogod használni, de praktikus, ha azonos a használni kívánt domain névvel.
 3. Vedd meg a domain nevet, amit használni akarsz. Példánkban legyen ez az oldalam.info. Ezt több helyen megteheted, például a GoDaddynél. (A szokásos regisztrálás után Paypallal vagy webkártyával fizethetsz.)
 4. A Bloggeren olvasd el, hogy kell beállítanod a saját domain használatát. Jegyezd meg (másold ki) mire kell állítanod a GoDaddyn a DNS rekordot.
 5. A GoDaddynél lépj be a domain kezeléshez, válaszd ki a domainedet, lépj be a Total DNS Control menübe
 6. A DNS rekordok között a CNAMES (Aliases) részben a www rekordot kell átírnod. Kattints a ceruzára és írd be a Bloggeren kapott címet a Points To Host Name mezőbe (ghs.google.com). Az OK gombbal mentetted is a beállítást. Ez a beállítás legkésőbb egy órán belül életbe lép, általában hamarabb.
 7. Lépj vissza a Bloggerbe és a Beállítások / Közzététel / A közzététel helye menüpontban válaszd az egyéni domain használatát, és írd be a domain nevedet. A www átirányítást pipáld ki.
 8. Keress egy neked tetsző kinézetet a blogodnak. Néhányat választhatsz magán a Bloggeren is, de ezek elég szegényesek. Sok szabadon használható sablont találsz a neten, például a btemplates.com-on. Ha választottál, töltsd le. Érdemes többet is letölteni és a saját blogodon kipróbálni, mert a demók nem minden funkciót mutatnak.
 9. A Bloggeren a Tervezés / HTML-kód szerkesztése menüpontban tudod feltölteni a sablont. A letöltött sablon többnyire egy zip fájl, nem ezt, hanem a benne lévő xml fájlt kell feltölteni
 10. Próbáld ki a sablont, ehhez érdemes néhány próba bejegyzést írnod, amiket majd kitörölsz. Ha módosítani akarod az elrendezést, akkor a Tervezés / Oldalelemek menüpontban beállíthatod a milyen elemeket akarsz megjeleníteni a blogodon (címkefelhő, archívum, hírek, kép, videó, van jópár lehetőség). Nem minden sablonnal fog menni minden, ha a próbálgatással elrontod a sablont egyszerűen töltsd fel újra.
 11. Próbáld ki, hogy működik-e a beállított domain neved: a böngésző címsorába a domain nevet írva (www.oldalam.info - a www kell az elejére!) a blogodnak kell bejönni. Ha a Bloggeres címét írod be (oldalam.blogspot.com) akkor is be kell jöjjön a blogod és a címsorban át kell álljon a www.oldalam.info címre. Ha ez a DNS beállítás után egy, max. két óra múlva nem megy, akkor valami nem sikerült. Ellenőrizd a beállításokat főleg a GoDaddynél.
 12. A blogod (weblapod) már használható, de azt az átirányítást még be kell állítani, hogy www.oldalam.info és www nélkül oldalam.info címen is bejöjjön az oldalad. Beállítás nélkül az oldalam.info címen a GoDaddy reklám oldala jön fel.
Az átirányítás beállítása:
A GoDaddy minden oldalhoz ad egy picike ingyenes tárhelyet, ami arra pont elég, hogy ezt az átirányítást beállítsd rajta.
Lépj be a GoDaddy oldalán a MY PRODUCTS / Hosting menübe, a PRODUCTS / Webhosting szakaszban alján kattints az Activate Your Free Accont menüre, a felugró ablakban az Economy Hosting - Linux (Free with Domain) opció mellé válaszd be az új domainedet. Eztán megjelenik a listában egy  * NEW ACCOUNT sor a végén a LAUNCH gombbal, arra kattintva fogadd el a használat feltételeit és lépkedj végig a pontokon. Ahol kell, adj meg egy user nevet és jelszót (ez nem azonos a GoDaddy belépéseddel, és nem is nagyon lesz rá szükség, de azért jegyezd meg).
Most meg kell várnod amíg elkészül a tárhelyed, ez lehet pár perc, de max. 24 óra és e-mail értesítést kapsz amikor kész. Addig a Hosting menüben a domained mellett a Current Hosting Account Status: Pending Setup üzenet látható. Amikor elkészült a tárhelyed lépj be újra a Hosting menübe, és lépj be a domainedhez. Válaszd a Content / Filemanager / +New menüpontot. Itt meg tudod írni és a tárhelyedre menteni azt a fájlt ami az oldalam.info címedet a www.oldalam.info címre átirányítja. Ehhez a következőt kell beírnod:
Options +FollowSymLinks
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^oldalam.info$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.oldalam.info/$1 [L,R=301]

Mentsd el a fájlt .htacces néven. Kisbetűvel kell írni, és fontos a pont az elején.
Legkésőbb egy óra múlva az oldalam.info-t begépelve a böngésző címsorába a blogodhoz kell lépjen és a címsorban a www.oldalam.info kell megjelenjen.
Kész vagy, már csak írni kell a bejegyzéseket. Jó blogolást!
Előnyök:

 • teljesen ingyen van egy korlátlan tárhelyed
 • bár a Blogger egy személyes blogot vagy egy kis céges bemutatkozó oldalt jó kiszolgál, ha költözni kell az a saját domain miatt tartalom és SEO értékvesztés nélkül megtehető (megmaradnak az oldaladra mutató linkek és mindenki ugyanúgy találja meg az oldaladat költözés után is)
Hátrányok: (mért pont azok ne lennének?)
 • az oldalad címe www-vel kezdődik (ez általában nem gond, de nem választhatod a www nélküli megoldást)
 • a blog bejegyzések url-je (a böngésző címsorában látható cím) mindenképp www.oldalam.info/2010/09/bejegyzes-cime.html alakú, ez sem baj, de van aki nem szereti, ha a címben benne van az évszám és a hónap
 • akárhány blog bejegyzésed lehet, de csak 10 fix, menüből közvetlenül elérhető oldalad (persze néhány blogbejegyzést idevéve ez trükkösen bővíthető, ha kell)
 • a Blogger kevesebb beállítást enged meg mint egy WordPress, de egy egyszerű blognál vagy kis weboldalnál ez nem okoz gondot