2010. szeptember 22.

Blogger + saját domain

A kezdő blogolónak vagy weblap készítőnek szóló egyik legjobb tanács: saját domainre tedd a weblapodat, és fizess elő egy tárhelyre is. Nos a saját domain kétségkívül fontos, és nem is drága. A tárhely már valamivel drágább, de ennek a díja egy személyes vagy szakmai blog, vagy kisebb céges bemutatkozó oldal esetén megspórolható. Van egy nagyon jó, ingyenes tárhely szolgáltató, a Google. A blogszolgáltatását, a Bloggert ugyanis tárhelyként is használhatod a saját domainedhez. Érdekel, hogy hogyan? Ezt írom le most, ha nem is röviden, de talán használható módon.
Frissítés:
Blogger nagyon egyszerű beállítása a GoDaddynél.
A Blogger oldalán a beállítások változatlanok, úgy kell csinálnod, ahogy itt leírtam.
 1. Lépj be a Bloggerba, ha van Gmail címed akkor azzal be tudsz lépni, ha nincs akkor regisztrálnod kell egyet.
 2. Indíts a Bloggeren egy blogot, a neve mindegy, mert nem ezt fogod használni, de praktikus, ha azonos a használni kívánt domain névvel.
 3. Vedd meg a domain nevet, amit használni akarsz. Példánkban legyen ez az oldalam.info. Ezt több helyen megteheted, például a GoDaddynél. (A szokásos regisztrálás után Paypallal vagy webkártyával fizethetsz.)
 4. A Bloggeren olvasd el, hogy kell beállítanod a saját domain használatát. Jegyezd meg (másold ki) mire kell állítanod a GoDaddyn a DNS rekordot.
 5. A GoDaddynél lépj be a domain kezeléshez, válaszd ki a domainedet, lépj be a Total DNS Control menübe
 6. A DNS rekordok között a CNAMES (Aliases) részben a www rekordot kell átírnod. Kattints a ceruzára és írd be a Bloggeren kapott címet a Points To Host Name mezőbe (ghs.google.com). Az OK gombbal mentetted is a beállítást. Ez a beállítás legkésőbb egy órán belül életbe lép, általában hamarabb.
 7. Lépj vissza a Bloggerbe és a Beállítások / Közzététel / A közzététel helye menüpontban válaszd az egyéni domain használatát, és írd be a domain nevedet. A www átirányítást pipáld ki.
 8. Keress egy neked tetsző kinézetet a blogodnak. Néhányat választhatsz magán a Bloggeren is, de ezek elég szegényesek. Sok szabadon használható sablont találsz a neten, például a btemplates.com-on. Ha választottál, töltsd le. Érdemes többet is letölteni és a saját blogodon kipróbálni, mert a demók nem minden funkciót mutatnak.
 9. A Bloggeren a Tervezés / HTML-kód szerkesztése menüpontban tudod feltölteni a sablont. A letöltött sablon többnyire egy zip fájl, nem ezt, hanem a benne lévő xml fájlt kell feltölteni
 10. Próbáld ki a sablont, ehhez érdemes néhány próba bejegyzést írnod, amiket majd kitörölsz. Ha módosítani akarod az elrendezést, akkor a Tervezés / Oldalelemek menüpontban beállíthatod a milyen elemeket akarsz megjeleníteni a blogodon (címkefelhő, archívum, hírek, kép, videó, van jópár lehetőség). Nem minden sablonnal fog menni minden, ha a próbálgatással elrontod a sablont egyszerűen töltsd fel újra.
 11. Próbáld ki, hogy működik-e a beállított domain neved: a böngésző címsorába a domain nevet írva (www.oldalam.info - a www kell az elejére!) a blogodnak kell bejönni. Ha a Bloggeres címét írod be (oldalam.blogspot.com) akkor is be kell jöjjön a blogod és a címsorban át kell álljon a www.oldalam.info címre. Ha ez a DNS beállítás után egy, max. két óra múlva nem megy, akkor valami nem sikerült. Ellenőrizd a beállításokat főleg a GoDaddynél.
 12. A blogod (weblapod) már használható, de azt az átirányítást még be kell állítani, hogy www.oldalam.info és www nélkül oldalam.info címen is bejöjjön az oldalad. Beállítás nélkül az oldalam.info címen a GoDaddy reklám oldala jön fel.
Az átirányítás beállítása:
A GoDaddy minden oldalhoz ad egy picike ingyenes tárhelyet, ami arra pont elég, hogy ezt az átirányítást beállítsd rajta.
Lépj be a GoDaddy oldalán a MY PRODUCTS / Hosting menübe, a PRODUCTS / Webhosting szakaszban alján kattints az Activate Your Free Accont menüre, a felugró ablakban az Economy Hosting - Linux (Free with Domain) opció mellé válaszd be az új domainedet. Eztán megjelenik a listában egy  * NEW ACCOUNT sor a végén a LAUNCH gombbal, arra kattintva fogadd el a használat feltételeit és lépkedj végig a pontokon. Ahol kell, adj meg egy user nevet és jelszót (ez nem azonos a GoDaddy belépéseddel, és nem is nagyon lesz rá szükség, de azért jegyezd meg).
Most meg kell várnod amíg elkészül a tárhelyed, ez lehet pár perc, de max. 24 óra és e-mail értesítést kapsz amikor kész. Addig a Hosting menüben a domained mellett a Current Hosting Account Status: Pending Setup üzenet látható. Amikor elkészült a tárhelyed lépj be újra a Hosting menübe, és lépj be a domainedhez. Válaszd a Content / Filemanager / +New menüpontot. Itt meg tudod írni és a tárhelyedre menteni azt a fájlt ami az oldalam.info címedet a www.oldalam.info címre átirányítja. Ehhez a következőt kell beírnod:
Options +FollowSymLinks
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^oldalam.info$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.oldalam.info/$1 [L,R=301]

Mentsd el a fájlt .htacces néven. Kisbetűvel kell írni, és fontos a pont az elején.
Legkésőbb egy óra múlva az oldalam.info-t begépelve a böngésző címsorába a blogodhoz kell lépjen és a címsorban a www.oldalam.info kell megjelenjen.
Kész vagy, már csak írni kell a bejegyzéseket. Jó blogolást!
Előnyök:

 • teljesen ingyen van egy korlátlan tárhelyed
 • bár a Blogger egy személyes blogot vagy egy kis céges bemutatkozó oldalt jó kiszolgál, ha költözni kell az a saját domain miatt tartalom és SEO értékvesztés nélkül megtehető (megmaradnak az oldaladra mutató linkek és mindenki ugyanúgy találja meg az oldaladat költözés után is)
Hátrányok: (mért pont azok ne lennének?)
 • az oldalad címe www-vel kezdődik (ez általában nem gond, de nem választhatod a www nélküli megoldást)
 • a blog bejegyzések url-je (a böngésző címsorában látható cím) mindenképp www.oldalam.info/2010/09/bejegyzes-cime.html alakú, ez sem baj, de van aki nem szereti, ha a címben benne van az évszám és a hónap
 • akárhány blog bejegyzésed lehet, de csak 10 fix, menüből közvetlenül elérhető oldalad (persze néhány blogbejegyzést idevéve ez trükkösen bővíthető, ha kell)
 • a Blogger kevesebb beállítást enged meg mint egy WordPress, de egy egyszerű blognál vagy kis weboldalnál ez nem okoz gondot

22 megjegyzés:

 1. Köszi a hasznos infókat, ki is próbálom :).

  VálaszTörlés
 2. Örülök, hogy hasznosnak találod. Ha valamit nem jól írtam, kérem szólj.

  VálaszTörlés
 3. Sajna 2011. januártól már nem adja a GoDaddy azt a kis ingyenes tárhelyet, ezért az átirányítást egy free tárhelyen kell megcsinálni. Például a 000webhost.com-on. A 000webhost-nak van egy kis hibája, ha nem látogatják egy minimális számban az oldalunkat, vagy sokáig nem lépünk be, akkor felfüggeszti az oldalunkat. Mivel csak .htaccess átirányításra használjuk, ezért oldal nincs amit látogassanak, marad az időnkénti belépés az accountunkra. De, hogy az esetleges felfüggesztés ne okozzon gondot sose állítsuk ide a Name Servereket, azokat kezelje csak a GoDaddy, vagy a Name.com, vagy ahol vettük a domént. Elegendő a DNS kezelésnél az "A record"-ot a 000webhost-ra állítani. Hogy milyen IP címet kell megadni, azt a View Account Details menüpontban tudjuk megnézni. Így felfüggesztés esetén annyi történik csak, hogy a www nélküli oldal nem jelenik meg a www-s folyamatosan menni fog. A felfüggesztés nem egy tragédia, ha megtörtént elég belépni a 000webhostos accountunkra és pár kattintással lehet aktiválni.

  VálaszTörlés
 4. Fuchs Mercédesz2011. május 20. 16:55

  Kedves Pulykakakas!

  Már próbáltam megfelelő infóhoz jutni, innen-onnan, de nem nagyon válaszolnak. Nem néztem utána előzetesen - amit mostanra már nagyon bánok - az azóta problémává alakuló dolognak. Tehát van egy blogom a Bloggeren, aminek a tartalmát beimportáltam a saját tárhelyes, domaines Wordpress-be. A Wordpressben, most dolgozom fel az eddigi postokat stb. Amikor ugyebár az importot csináltam, jóvá kellett hagynom, a Blogger accountom felhasználónevével, jelszavával, amiről semmilyen mailt nem kaptam. Viszont a tartalmam egyenlőre mindkét helyen ott van. Meg tudom oldani véleményed szerint, hogy csak simán ráirányítom a Blogger domaint, az új sajátra? Vagy töröljem le, az egész tartalmat, úgy ahogyan van, és oldjam meg másként? Szerinted ez kihatással lesz a már importált anyagra?

  Előre is köszönöm válaszod!

  VálaszTörlés
 5. Kedves Mercédesz!
  Két helyen ne legyen a tartalom semmiképpen. A Blogger szerintem csak egy exportot ad, de nem fogja a forgalmat az új blogra irányítani, legalábbis nem tudok ilyen lehetőségről, igaz nem is próbáltam még ilyet. A Blogger blogot, főleg, ha már vannak olvasói és linkek mutatnak rá, nem szüntetném meg, hanem kiírnám rá, hogy a blog elköltözött és linkelném az új helyet. Ezt a főoldalon kívül a leglátogatottabb és linkeltebb bejegyzésekkel is megtenném. A szövegeket viszont törölném a Bloggeren.

  VálaszTörlés
 6. Fuchs Mercédesz2011. május 20. 17:26

  Köszi, én is erre jutottam. Azt látom, hogy olyat csinálnak mások, hogy átirányítják, ettől viszont a Seo adottságok maradnak a régiek. Pont azért mentem át wp-re mert sok dolgot hiányoltam a Bloggerből. Szóval az eddigi bejegyzéseimet átteszem draf-tba, és írok egy átirányításos postot. A wp-n meg remélem lassan a végére jutok az átnyálazásnak...Köszönöm a segítségedet!!!

  VálaszTörlés
 7. Sok sikert! Ha esetleg elmondod melyik az oldalad szívesen beleolvasgatok (szeretem a blogokat).

  VálaszTörlés
 8. Fuchs Mercédesz2011. május 20. 18:14

  Egyenlőre még a http://drastic-plastic.blogspot.com, a tartalom idei része, a tavalyi kezdetleges állapotban a http://mercedesfuchs.com -on;) Remélem 1 héten belül végzek mindennel és teljesen éles állapotban lehet az új;)!

  VálaszTörlés
 9. Szépek! Nem akarod megtartani mindkettőt? Legfeljebb a blogspotosat már nem, vagy csak jóval ritkábban írod? És csak ami nagyon fontos azt költözteted, esetleg újraírod. SEO szempontból se rossz két oldal ;-)

  VálaszTörlés
 10. Fuchs Mercédesz2011. május 21. 13:46

  Köszi! Sajnos a blogspothoz fűzött reményeimet az elmúlt 3 hónap nem váltotta be. Már mindennel próbálkoztam, kaptam egy büntit is egy kód miatt, aztán jött a template csere, de közben valami algoritmus váltás történhetett, a Google továbbra sem indexeli túl jól. De igazad van;) Ugyan nem jelentős a látogatottsága, de sok melóm volt vele, valamit hagyok ott is;) Illetve, a Facebook page is marad, így még onnan is jöhetnem majd az újra;) Remélem a wp-vel elérem mind azt, ami eddig a blogspoton nem sikerült:)

  VálaszTörlés
 11. A bejegyzések indexelve vannak, legalábbis amit én néztem. A mostaniak közül is, és a februáriak közül is. Nem inkább arra gondolsz, hogy a találati listán nem hozza eléggé elől? Mert ez ügyben a WP-vel is ugyanúgy dolgozni kell, mint a Bloggerrel, bár valóban valamivel több lehetőség van. Automatikusan a WP sem garantálja az első helyet, sajnos.

  VálaszTörlés
 12. Fuchs Mercédesz2011. május 22. 16:06

  Igen indexeli őket a blogger, de azért a wp pluginek segítségével egyenlőre úgy tűnik több lehetőségem adódik. Relevánsabb tartalmat tudok készíteni és több tekintetben fogok is. Eleve, a bloggeren csak úgy tudtam menüpontokat létrehozni, ha címkéket kötöttem hozzá...így egy jó csomó post nem is úgy van tagelve, ahogy optimális lenne, hanem úgy,hogy ott jelenjen meg, ahol kell. A másik, hogy a wp-nél az url-ek jobbak lesznek, szóval nagyon bízom a jelentős előrelépésben. Szerettem a bloggert, de csak az aktualitásból írt néhány postot hagyom ott, amivel már kb. "újra rakva" nem érnék el semmit. Több dolgot gondoltam már át: Az is lehet, hogy a tartalom nem elég jó - olyan értelemben, hogy túlságosan tucat. Most így is megpróbálom. Már kb. 1 éves kísérletezek vele, hogy mitől menne jobban. Végre eljutottam oda, hogy nem vagyok lusta és akár mindennap képes vagyok írni...nem tudom mi lesz a látogatottságom növelésének kulcsa, még most sem. A blog.hu-n valószínűleg jobban ment volna, de ott meg nem tudok szép template-et csinálni. Mivel ez érdekel, ezzel vagyok hajlandó ennyit foglalkozni. Ami viszont bosszantó, hogy bármivel foglalkoztam eddig Seo szinten, az viszonylag a várakozásaimnak megfelelően teljesít, kivéve ez a blog, ami a legfontosabb nekem:D

  VálaszTörlés
 13. Azt mondják a munka mindig meghozza a gyümölcsét, de lehet, hogy ez esetben kicsit lassabban. (Na milyen jó kis közhelyet sikerült kisütnöm?)

  VálaszTörlés
 14. Fuchs Mercédesz2011. május 22. 19:13

  Legyen így;)

  VálaszTörlés
 15. Nekem olyan kérdésem lenne, hogy lehet e .hu-s domain nevet venni és azt használni a blogspot-os cím helyett? (csak mert én nem találtam a bloggerben ilyen opciót)

  VálaszTörlés
 16. Lehet, a beállítás ugyanúgy megy, mint a fent leírt GoDaddys esetben. Ahol a domént veszed ott vagy hozzáférsz a DNS rekordokhoz és elvégzed a fenti beállítást, vagy a szolgáltatóval kell megcsináltatni.

  VálaszTörlés
 17. De ha ezt mind megcsinálom, a szabad tárhely meg minden marad a bloggernél ugye? csak egy "átírányítás" megy végbe a .hu-s doménről

  VálaszTörlés
 18. Igen. A tárhely a Bloggeren lesz.

  VálaszTörlés
 19. Szia!

  Nemreg kezdtem bele a blogirasba, hamarosan kesz lesz a honlapom is (segitseggel), de meg mindig sok szamomra az ismeretlen. Az pl. uj, hogy buntit lehet kapni, raadasul egy kod miatt. Ez az egesz tema olyan hatalmas, hogy neha teljesen meg vagyok kavarodva, hogy megis mit es hogyan kene csinalnom. Ennek a tetejebe pedig meg szogorkodnak is velunk? Jaj... Hogyan lehet ezeket a godroket kikerulni?
  Egyebkent ez a kulcsszavazas is olyan megfoghatatlan. Ha nem csak egy adott temarol ir az ember, hanem egy kicsit szelesebb a skala, akkor mit lehet tenni, hogy olvasokat szerezzen? Hamarosan szeretnek termekeket is eladni, igy szeretnem, ha sok lenne a latogatom az elkeszulo honlapon. Mit gondolsz?

  Koszi!

  VálaszTörlés
 20. Ha egy rendes blogmotoron (wp, blogger) írod a blogodat, akkor a büntetéssel nem lesz gondod, az csak a trükközésekért jár. A kulcsszavak meg maguktól benne vannak egy szövegben, hiszen az a téma, amiről írsz. Legfeljebb a címekre kell kicsit figyelni, jó ha abban is szerepel, és időnként emeld ki őket (kövér betű), meg tegyél rájuk linket.

  A látogató szerzés az sokkal nehezebb ügy. Népszerűsítsd a blogodat, ahol tudod, ajánld be katalógusokba, hivatkozz rá a Facebookon. Aztán szép lassan a látogatottság is nőni fog.

  VálaszTörlés
 21. A bloggeren irom, ugyhogy akkor megnyugodtam. Azt lehet tudni, milyen gyakorisaggal erdemes a kulcsszavakat kiemelni? Pl. "bogyos gyumolcsok: eper, malna, afonya, szeder, ribizli, egres" es ezeket mind kiemelem, mert konkretan ezekrol szol egy hosszabb bekezdes? Vagy ezt a Google mar nem szereti?

  VálaszTörlés
 22. Szerintem annyiszor, ahányszor az olvasást segíti. Például, a bekezdés elején, ami arról a gyümölcsről szól. A bekezdésen belül már felesleges, mert a sok kiemeléstől csúnya a szöveg, a Google-nek meg nem számít a sokadik kiemelés.

  VálaszTörlés