2010. augusztus 13.

Mi történt 2004-ben?

Érdekes dolog megnézni a programnyelvek népszerűségének alakulását a TIOBE Programming Community Index oldalon. A mérési módszer is részletesen le van írva az oldalon, de most mindegy is, jobb híján fogadjuk el ezt a statisztikát.
A tíz év során vannak szép folyamatosan erősödő nyelvek, vannak lassan visszaesők, a szokásos statisztika ingadozásokkal. De nem így 2004-ben! Hatalmasat esik a Java és a C++, és nagy ugrással erősödik szinte az összes többi. Ha a típusosság grafikonját nézzük ott még szembetűnőbb a 2004-es változás. Aztán a Java visszakapaszkodik a C++ pedig nem, de ez már kevésbé érdekes. A nagy kérdés mi történt 2004-ben?

9 megjegyzés:

 1. És miért? Van rá magyarázat? :-)

  VálaszTörlés
 2. Nem tudom. Nem néztem utána, reméltem valaki megírja kommentben :-)

  VálaszTörlés
 3. Most újból megnéztem és van egy tippem: megváltozhatott a mérés módszere?

  VálaszTörlés
 4. Lehetséges, bár azt nagyon illene jelezni, sőt 2 részre bontani a grafikont.

  VálaszTörlés
 5. Akkor a mérési módszer "szereplőinél" kell keresni a változást. Azaz a Google, Yahoo és társainál.

  VálaszTörlés
 6. Legalábbis ezt tippelem, aztán lehet, hogy a programozók döntöttek teljesen másképp, de nem hinném. Azt sem, hogy valamilyen nagyobb országban lettek ezek ajánlottak/előírt tananyagok.

  VálaszTörlés
 7. Ezeket én se. Egyelőre marad a rejtély és a találgatás.

  VálaszTörlés
 8. Itt a megoldás, bejött a keresőkben változásos tippem:
  "# Q: What happened to Java in April 2004? Did you change your methodology?

  A: No, we did not change our methodology at that time. Google changed its methodology. They performed a general sweep action to get rid of all kinds of web sites that had been pushed up. As a consequence, there was a huge drop for languages such as Java and C++. In order to minimize such fluctuations in the future, we added two more search engines (MSN and Yahoo) a few months after this incident.
  "

  VálaszTörlés
 9. Köszönöm a megfejtést!

  VálaszTörlés