2010. augusztus 19.

Kontroll-ká-qú

Van most nálam ez a C# és .NET próbálgatás, ami két fronton zajlik, az egyik a SharpDevelop (SD), a másik a Visual Studio Express (VS). A SD nagyon gyors kedves, aranyos, menüje is kicsit jobban áttekinthető, és tud statikus kódelemzést is amit a VS Express nem. Ja, és szebb is, nem olyan csúf Microsoft kék. Viszont belefutottam olyan megoldásba (projekt) amin a nyomkövetője (debugger) kiakad, pedig a projekt fordul és fut is. Ugyanezt a projektet a VS simán debugolja. Ezért aztán bármennyire is tetszik a SD, úgy néz ki meg kell barátkoznom a VS-val is. Hát akkor barátkozzunk, a menüpontok mellett ott a gyorsbillentyű, például a könyvjelző mellett Ctrl+B,T. Nem értettem mért lehet kétféleképp is elérni ugyanazt, de amikor kipróbáltam kiderült a CTRL+B után kell még a T is. (...)
Időutazás, ugorjunk vissza az 1980-as évek első felébe. A CP/M-en és a szárnyait bontogató DOS-on is volt egy WordStar nevű szövegszerkesztő. Na annak voltak ilyen, Ctrl plusz két betűs gyorsbillentyűi, az első betű a parancs csoportot jelölte, a második azon belül a konkrét parancsot. Felteszem a CP/M-es gépek funkcióbillentyű nélküli klaviatúrája miatt született ez a kontroll plusz dupla billentyűs megoldás. A WordStart aztán pár év alatt kiszorította a WordPerfect, a Framework és végül a Word. De a WordStar volt minden szövegszerkesztők atyja, egy ideig sok program követte a WordStaros gyorsbillentyű konvenciókat. Én ugyan nem használtam ilyen programokat, de egy billentyű kombinációt, a Ctrl+K+Q-t meg kellett tanulnom, hogy szükség esetén ki tudjak lépni belőlük. (...)
És akkor vissza a mába. Hogy a fenébe bír egy mai programban egy ilyen ősi, kényelmetlen megoldás felbukkanni? Van valami Unixos, Linuxos, C-s programvonulat ami őrzi ezt az ősi rítust? Végül is nekem nem baj, csak legyen egy normális gyorsbillentyű kiosztás is. Elsőre átállítási lehetőséget, vagy netről letölthető másik kiosztást nem találtam, a végén még kénytelen leszek lelopni a SD beállításait.
Zárszó: a Visual Studioban a Ctrl+K+Q már nem működik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése