2010. július 12.

“kategória érvényességi ideje”

Egy hónapja e-mailt kaptam az Ügyfélkaputól, amiben figyelmeztetnek, hogy nemsokára lejár a jogosítványom. Ezt én magamtól biztos elfelejteném, ezért kaptam is elő a jogsit, de az érvényes 2015-ig. Hát mondok magamba, ez egy nagyon hasznos Ügyfélkapus szolgáltatás (tényleg az!), de még nem az igazi, levél archiválva, elfelejtve. Aztán pár napja újabb levél, tartalma ugyanaz. Csak megnézem alaposabban, ha ennyire erősködnek, és tényleg írnak valami 11. rovatot is, amit a jogsi hátoldalán meg is találtam és ott apró betűvel valóban 2010-es dátum van. Mi a fene ez? Az elején ott van az érvényesség 2015, akkor mi ez a 2010 itt a hátul?
Irány a magyarorszag.hu, végül is ők küldték a levelet, csak tudják mit írtak. Okmányok, jogosítvány. Itt rögtön kiderült, hogy nekem öt évente kell az orvosi vizsgálat, tehát a 2010 a jó érvényesség. De arról, hogy több dátum van a jogosítványon és hogy azok mik, nem esik szó. Hát akkor Google, okos internetező pontosan keres, jellemző szöveg a levélből idézőjelbe "kategória érvényességi ideje", puff neki, összesen 6 találat, és nem is lettem tőlük okosabb. Idézőjel nélkül persze egyből jó találatok jöttek, ennyit az okos keresésről. A dátumokról az alábbiakat sikerült kitudni:
Az új jogosítvány használható személyazonosításra is, és erre a célra az első oldalon, a 4(b) rovatban megadott dátumig érvényes. Vezetésre a hátoldalon, a 11. rovatban megadott dátumig jogosít.
Kiderült az is, hogy jó sok embert sikerült átverni és büntetésbe zavarni ezzel a remekül szerkesztett okmánnyal. Engem az Ügyfélkapu megmentett, de azért egy kép az okmányokról (a többiről is), az egyes rovatok magyarázatával még szépen mutatna rajta. Persze az se lenne rossz, ha magán a jogosítványon közérthetően oda lenne a rovatokhoz írva, amit jelentenek:
4(b) - Személyazonosításra alkalmas ...-ig
11 - Járművezetésre jogosít ...-ig

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése