2010. február 25.

Gondolattérkép

a gondolattérképről
A FreeMindról már áradoztam régebben, a 0.9-es verzió remek flash exportjával elérkezett az idő a használatára is. Elsőre miről másról mint magáról a gondolattérképről, bemutatva egyúttal FreeMind / Freeplane nagyszerűségét is.
Az ilyen rövidke szövegeket vonalakkal összekötő ábrák nem mindegyike gondolattérkép, a megnevezésük körül pedig van egy kis kavarodás.
A gondolattérkép (elmetérkép, Mind Map) Tony Buzan ötlete és eleinte valaminek a megjegyzését, megtanulását segítő módszer lehetett inkább, a szoftveres megvalósítás vitte el az ötletelés, a vázlat készítés irányába.
Amivel keverni szokták az a fogalomtérkép (Concept Map), amit Joseph D. Novak dolgozott ki egy dologról meglévő ismereteink rendszerezésére, főleg az oktatásban az újonnan tanult ismeretek korábbiak közé illesztését és a köztük lévő összefüggések megértését elősegítendő.
A gondolattérkép egy vázlat valamiről amit megtanulni, megjegyezni vagy éppenséggel bemutatni, átadni akarunk. A saját gondolatainkat tükrözi, a mi elképzelésünk vázlata, ezért szigorú struktúrába kényszeríthetjük, épp a könnyebb megjegyezhetőség és átláthatóság érdekében. Nagyon jól állítható össze gondolattérképként egy cikk vázlata vagy egy könyv tartalomjegyzéke, mert a gondolattérkép az elemeket végső soron egy lineáris rendbe szervezi, amin végigmenve egy előadás megtartható vagy egy könyv megírható.
A fogalomtérkép más, abban egy vizsgált téma fogalmait és azok kapcsolódásait ábrázoljuk. A térképen megjelenő fogalmakat és a köztük lévő kapcsolatokat nem szabadon hozzuk létre, hanem a valóságos viszonyokat igyekszünk felmérni és megjeleníteni, ezért a fogalomtérkép gráfszerkezete nagyon bonyolult is lehet.
Példa:
A Magyar Királyság meggyengülése Mátyás halála után címmel írt értekezés vázlata gondolattérkép.
Ugyanezen értekezésben a korabeli hatalmi viszonyok és érdekek ábrázolása fogalomtérkép.
Mindkét módszeren kicsit vastag a tudományoskodó ("az agy működésének megfelelő ábrázolás") és marketinges ("használjuk ki jobban agyunk kapacitását") máz, ha ezektől megszabadulunk nagyon használható eszközöket kapunk a vázlat készítésre és valamely dolog struktúrájának ábrázolására.
Végezetül itt van egy igazán mozgalmas és látványos interaktív gondolattérkép a web 2.0-ról.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése