2009. október 2.

Google - keresés - mappa - címke

tallianmiklos: A Google (és összes szüleménye, Gmail, Wave, akármi) nagy hazugsága, hogy megpróbálja elhitetni: a rendszerezés megspórolható, elég egy nagy katyvasz, amiben lehet keresni. Pedig nem.
(Persze lehet, hogy valaki oda akar jutni, hogy a keresett adatra kereső keresőkifejezések között keres, és az egész eljárást minden alkalommal megismétli, ha valamire szüksége van, mert nem emlékszik pontosan arra a keresőinputra, amivel a megfelelő találat azon a helyen bukkan fel, ahol felismeri.)

donb: Az ilyen dumáktól mindig megfordul bennem a néhai professzionalista rendszerező (i.e. könyvtáros és katalógus tervező-építő). Nem, kérem, a Google nagy felismerismerése, hogy az összes nagy, történelmi rendszerezőeljárás gyakorlatilag használhatatlan. Pedig milyen szépek és filozofikusak a hierarchikus tárgyszótárak, a tezauruszok meg a decimális osztályozási rendszerek, Ranghanathan fazettáiról nem is beszélve. Csak szart se érnek, ha a rendszerezés sebessége elvileg sem érheti el a rendszerezendő objektumok gyarapodási sebességét…

cvikli: dehat ezt az iranyt a gmail es a docs is latvanyosan feladta, amikor bevezette a folderezest (amit o labelnek hiv, de ugyanaz)


A Google valóban azt mondja, hogy tegyél el mindent és, ha kell keress. De azt nem mondja, hogy ne rendszerezz! Maga a Google kereső is az információ halmaz előrendszerezésén alapul és ezen az előrendezett halmazon keres. Rendszerezés kell, mert azon belül már gyorsabb keresni és ráadásul a MÁSOK rendszerezése segíti az ÉN keresésemet. A Google épphogy buzdít a linkek építésére és ezzel a rendszerezésre.

A hagyományos (nevezzük folderesnek) rendszerezéssel az internet esetén már nem a sebesség a gond, saját gépen és saját dokumentumok között meg pláne nem. Sokkal inkább az, hogy egy struktúra szinte soha nem elég a rendezéshez több struktúra építése és a köztük való gyors váltás pedig nem egyszerű mutatvány. Leginkább csak mostanában a nagyon gyors számítógépekkel tudjuk megoldani. Ki is használjuk ezt és döntjük a gépekbe a sokszor felesleges információt is, dolgozzanak a besték, ha már vannak.

A folderezés (azaz mappákba rendezés) nagyon nem azonos a címkézéssel! Egy dokumentum csak egy mappában lehet, de akárhány címke aggatható rá. Weblapon ez úgy néz ki, hogy az adott cikket csak a menü adott pontján érem el vagy több címkén keresztül is. A klasszikus weblapok és a blogok közti különbség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése