2008. október 26.

XP-Vista átállás

és a legjobb ingyenes programok

2001. végén vettem egy gépet: AMD Athlon 850 MHz proci, 256 mb ram, 10 GB wincseszter, 2003. augusztusában került rá a most is futó Windows XP. Időközben került bele még további 512 Mbyte RAM, 80 GB wincseszter és egy komolyabb videókártya a nagyobb felbontású monitor miatt. Egy hónappal ezelőttig ezzel a géppel dolgoztam. Ugyan kellett neki egy kis rásegítés a szkájpoláshoz (ezt egy notebookon csináltam), de dolgozott becsülettel. A vírusirtók új verziói azonban 2008-ban már érezhetően kezdték lebirkózni, egy AVG NOD32 váltás még segített valamit, de éreztem, hogy közeleg a búcsúzás ideje. Ez bő egy hónapja be is következett. Az új gépet se szeretném hamar cserélni, ezért egy elég erősnek tekinthető konfigot (Intel Core 2 Quad (Q9550), ASUS P5Q SE/R alaplap, 4 GB RAM, NVIDIA GeForce 8500 GT (passzív), 750 GB wincseszter) raktam egy csendes tápos, csendes házba. Oprendszernek egy Windows Vista Business x64 Service Pack 1 került rá.

Az átállás és az elmúlt egy hónap tapasztalatai alapján végre állást foglalhatok az "Érdemes-e Vistára váltani?" című, rendkívül fontos kérdésben. Továbbá egy hónap alatt az is kiderült mik azok a programok amiket tényleg használok, így ezekről készítettem egy listát, sokuknak helye van itt az okos programok között.

Érdemes-e Vistára váltani?

Ezen jókat lehet veszekedni, különböző fórumokon meg is teszik sokan. Kifáradnak a MacBook vagy PC, Linux vagy Windows vitában és pihenés képen tovább hülyézik egymást immár a Windows táboron belül az XP vs. Vista vitában. Íme az én megfellebbezhetetlen véleményem erről a kardinális kérdésről:
Ha amúgy is installálnunk kell, ha elég erős a gépünk, ha a nekünk kellő programok futnak, akkor IGEN. Értelemszerűen egyébként meg nem. Azaz nem ad annyi pluszt a Vista, hogy csak azért lecseréljünk egy működő rendszert, de jobb annyival, hogy érdemes váltani, ha plusz munkát nem okoz. Akinek pedig 4 Gbyte-nál több memória kell és a 64 bit, annak a Vista a jó választás.

Mik jobbak a Vistában?
 • határozottan szebb, először néz ki úgy mintha dizájner is lenne a fejlesztő csapatban
 • az Aero nem csak csicsa, a tálca feletti miniablakban mutatott alkalmazás nagyon hasznos
 • a funkciók, beállítások csoportosítása sokkal jobb lett, bár maradt azért kuszaság is
 • a felhasználói fiók felügyelet (UAC) jó dolog, a nagyüzemi telepítések alatt kikapcsolandó, de utána már nem zavaró, kivéve a biztonsági asztalt kísérő elsötétülést/villódzást, ezért azt kikapcsoltam (helyi házirend / biztonsági beállítások / Felhasználói fiókok beállításai: Jogosultságszint-emelési kérés során átváltás biztonságos asztalra)
 • sokkal jobb, érthetőbb súgó, többször lesz olyan amit érdemes itt elolvasni és nem kell a neten keresgélni
Milyen nyűgökre számíthat a bátor utazó?
 • néhány program kicsit elszállósabb lett (Firefox kilépéskor, Foobar2000 meg csak úgy), egyik sem annyira, hogy az érdemben zavarná a használatukat
 • van olyan program ami néha nem tud kilépni, látszólag kilép, de a futó processek között ott marad (lám-lám mire jó a Process Explorer, az ilyen programot észrevesszük, kilőjük)
 • az általam gyakran használt SQLHammer programban a fülekről eltűntek a feliratok (erre elég bambán néztem először és azóta se értem mi okozhat ilyen hibát)
 • a sima másolással települő és maga mellé ini fájlt író program mappáját ne tegyünk a "Program Files" vagy a "Program Files (x86)" mappába, mert furcsa dolgokat láthatunk az ini fájl dátumát és tartalmát megnézve (ezt majd leírom részletesen, most legyen elég ennyi)
 • nagyritkán beragad az explorer (nem a böngésző) és tekeri az egyik procit teljes gőzzel (van még három, hehe), ezt azt hiszem az ASUS alaplap energiatakarékoskodó programja okozza, legalábbis, ha nyomok az explorerre egy restartot akkor megnyugszik és minden megy rendesen tovább kivéve ASUS programját

Mint látható nincs semmi olyan súlyos ami komolyan akadályozná a munkát, de azért van pár apróság. Kéretik figyelembe venni, hogy 64 bites Vistáról van szó, nem tudom a Vista vagy a 64 bit miatt vannak-é a fenti furcsaságok (szerintem a 64 bit miatt, de ez csak tipp) és egyáltalán nem biztos, hogy másik gépen, más programok társaságában is ugyanígy jelentkeznének.

Az installálás maga

nem egy nagy ügy. A Vista 25 perc alatt felszaladt a gépre, utána az ASUS driverek és ha már adták kipróbálom jelszóval a Norton Internet Security 90 napos próba verziója. Az Nvidia driver feltétele után magától bekapcsolt az Aero is (guszta), viszont a Vista élményindex még egy darabig 1.0-át jelzett a videokártyára, aztán amikor mutogattam az egyik újraszámolás után egyszer csak átállt 5.0-ra, ez így korrekt, viszont olyan mókás volt mutatni, hogy a Vista szerint ez a gép nem elég erős a futtatásához :-) Start menü átállítás klasszikusra, oldalsáv némi nézegetés után (mire lehetne ezt használni - semmire) kikapcsolva, UAC kikapcsolva mert nagyüzemi telepítéskor roppant idegesítő (utána vissza, mert jó!). Hálókártya és internet beállítás ugyanaz mint XP-n, összevissza kis ablakok. Távoli asztal a régi gépre munka mappák átmásolása az újra, és máris jöhetnek a programok.

A legjobb ingyenes programok listája

Lássuk akkor mik azok a programok amik az első napokban felkerültek a gépre. Minden programot felírtam, kivéve a szigorúan munkához kellőket. Nyilván mindenki egy kicsit másra és máshogy használja a gépet, de azért van jó pár dolog amire majd mindannyian használjuk, gondolom ilyen a web böngészés, levelezés, csetelés, ilyen-olyan szövegírás, zenehallgatás, film és fénykép nézegetés. Szerintem ezek tehetők kényelmesebbé, egyszerűbbé az alábbi programokkal. Néhány dologra nem, vagy alig használom a gépet (játék, grafika), ott biztos hiányos a felsorolás, elnézést érte, de hát ez egy szubjektív lista. Az áttekinthetőség érdekében csoportosítottam a programokat és persze pár szóban azt is odaírtam mi, mire való. A programok fellelési helyét viszont nem írtam oda, mert a nevükre rákeresve többségük az első találat a Googleban, ha valamelyiket mégsem találod írj nekem és elárulom, nem titok. A lista előtt egy programot ki kell emeljek, ami másoláshoz, telepítéshez és úgy egyáltalán létszükséglet: ez pedig a Total Commander, ami fizetős, de nem egy nagy pénz és nagyon megéri az árát. Elég sok többé-kevésbé jó ingyenes alternatívája is van. Attól függően mennyire ragaszkodunk a Totcom funkcióihoz esetleg ezeket is használhatjuk (Unreal Commander, FreeComander, Alt Commander, NexusFile).

amiket telepíteni sem kellett

Én nem vagyok híve a teljes webre költözésnek, de azt be kell lássam egy-két dolog nagyon jó helyen van ott, és persze ezeket most telepíteni sem kellett.

 • Gmail - levelezés, saját domainnel, mindent összevetve ez az eddigi leghasználhatóbb levelezőm, a címkézés nagyon jó, a spamre rá kell nézni, mert szigorú a szűrő és új partner levelét néha kiszűri (a címlistába felvétel fehérlistát is jelent egyben)
 • Google Calendar - naptár, ingyenes SMS értesítéssel, több saját naptárat és a munkatársak naptárait is kezeli, fix időponthoz kötött eseményekhez és a munka szervezéséhez is használom
 • Toodledo - a nem időponthoz kötött teendők listája itt van a legjobb helyen, a feladatokat felvenni, kipipálni, átütemezni, a ráfordított időt mérni nagyon egyszerű vele (van ingyenes, fizetős és fizetősebb változat, természetesen egyre több szolgáltatással, de már az ingyenes is jól használható)
rendszer és kellékek
 • Process Explorer erről már volt szó, a kisebb nyűgöknél mondottak miatt még inkább kell mint eddig
 • SIW rendszer információs program, szoftverről, hardverről mindent megmutat amit tudni akarunk
 • Speedfan az alaplap és a proci hőmérsékletét és a ventilátorok sebességét mutatja, a notebookom szeret melegedni ott mindig fut itt csak hébe-hóba
 • Crystal Disk Mark a wincseszter sebességét méri, egy új gépnél eleinte erre is kiváncsi az ember, aztán már nem nagyon kell
 • CodeStuff Starter bootoláskor induló programokat lehet ellenőrizni és beállítani vagy kikapcsolni vele
 • 7-zip a 7z formátumba tömörítés lassú, de sokkal kisebb a tömörített fájl mint zipelve, maga a program sok formátumot kezel, én a 7z-hez és a jelszavazott ziphez használom (ezt ugyanis a Totcom nem tudja); csináltam vele egy kis sebesség tesztet is a régi és az új gépem összevetésére egy kb. 1,5 Gbytos fájllal (ugyanaz a 32 bites 7-zip verzió volt mind a két gépen)
  tömörített állomány tesztelése (régi/új gép): 25 másodperc / 6 másodperc
  becsomagolás: ~48 perc / ~5 perc
  ez azért már számottevő különbség, arról már nem is beszélve, hogy a tömörítés alatt a régi gép teljesen halott volt, az újjal meg simán lehet dolgozni miközben tömörít
 • ZipGenius jogos a kérdés minek még egy tömörítő a Totcom és a 7-zip mellé, hát csak azért mert a ZipGenius egy setuppal felérő önkicsomagoló fájlt tud csinálni; én nem is használom másra, még a zipet is a Totcommal csinálom meg, aztán a ZipGeniusszal csinálok belőle önkicsomagoló fájlt
 • Freepdf és PDFCreator két kiváló virtuális nyomtató pdf fájlba nyomtatáshoz, előbbi egy-egy nyomtatáshoz kényelmes nagyon, utóbbi pedig csoportos nyomtatáshoz kiváló és több képformátumba is tud nyomtatni
 • Taskix64 a futó programok gombjait lehet vele a nekünk tetsző sorrendbe húzogatni a tálcán
 • TrayIt! bármely ablakot az óra melletti értesítési területre (de hülye neve van) kicsinyíthetünk vele, akkor is, ha magától nem lenne ilyen funkciója
 • SpeQ Mathematics bár sokkal többet tud (pl. függvény ábrázolás), de ez az egyik legjobb számológép is, amit kissé riasztó neve miatt kevesen gondolnak róla; számológépre pedig szükség van mert a Vista saját számológépe továbbra is rettenetes, egy számológép programnak ugye nem kell a képernyőn billentyűzet, mert az van előttünk, viszont kell tudnia több műveletet egymás után elvégezni és az adatoknak ott kell lenni a képernyőn, hogy vissza lehessen ellenőrizni mit is csináltunk, kell tudni saját függvényeket definiálni a sokszor ismételt dolgokhoz, stb.
 • Neutron atomórához szinkronizálja a gép óráját, ezt ugyan a Windows maga is megteszi, de elég ritkán és suttyomban, ezért a Neutronnal néha ránézek, mennyi is az annyi (szinkronizáláshoz rendszergazdaként kell futtatni!)
 • Cathy CD, DVD katalogizáló, egyszerűen, gyorsan megkereshető vele mi, melyik lemezre lett kiírva
 • SUMo a telepített programokhoz keresi meg a frissítéseket, bár egyre több program gondoskodik magáról ez ügyben, de azért nem mind, ráadásként egy szoftver leltárt is kapunk Szigorúan kerülendő, mindenféle szemetet is akar telepíteni, annyit meg nem ér (2012.03.15.)
 • VirtualBox a régi gépemen ez szóba se jött, de az újon szépen elfut egy virtuális gép, fel is tettem egy FreeDost a régi DOS-os programjaimnak és egy Ubuntut csak úgy
internet
 • Firefox az alap böngészőm, amit néhány kiegészítője tesz igazán királlyá és épp ezek miatt nem tudják a többiek letaszítani a trónjáról (és az új gépemen végre a betöltődése is gyors)
 • Foxmarks a könyvjelzőket menti el a saját szerverére, ezért azok bárhonnan elérhetők Firefoxból, de egy weboldalon keresztül bármilyen más böngészőből is, mivel csendben a háttérben dolgozik a könyvjelzőket a szokott módon kezelhetjük a böngészőben; tudom-tudom Netvibes meg az Operának is van ilyen, de szerintem a Foxmarks az igazi
 • Adblock Plus valamiért a marketingesek úgy gondolják az az igazán hatásos reklám ami rikító színű és ugrabugrál, ettől persze a weblapot baromi rossz olvasni, én meg, ha nem akarok epilepsziás rohamot kapni kénytelen vagyok kiirtani a reklámokat
 • NoSquint a weblap szerkesztők pedig úgy gondolják akkor jó a lap, ha minél több szöveg van egyszerre egy képernyőn, ezért a betűméretet jó kicsire állítják, no ezen segít a NoSquint, ami domainenként megjegyzi mekkora nagyítást állítottunk be magunknak
 • Autotext a kijelölt szöveggel tud többféle kunsztot, főleg meg tudja nyitni mint webcímet
 • ColorfulTabs nem egy létkérdés, de jobban látszik vele az éppen aktív fül
 • Avant Browser az internet explorer motorját használó korábbi kedvencem, most a Gmailt, Toodledot, Logmeint futtatja, folyamatosan ott ücsörög az óra mellett; Időközben leváltotta a Google Chrome ami tényleg gyorsabb és nagyon stabil is (2008. november)
 • Opera azt hiszem biztonságosabb, ha a bankozást egy másra nem használt böngészővel csinálom, ami nálam most épp az Opera
 • Miranda + ICQ távmunkázás lévén a munkaügyi csetelés nagyon fontos nekünk, erre pedig messze ez a legjobb kombó, pár pluginnal megspékelve műfajában verhetetlen (PopUp, NewEventNotify, historypp, tabsrmm, gmailm)
 • Ping Plotter Freeware megpingel egy IP címet: elérhető, nem elérhető, mi van vele? (ja, és a köztes pontok elérési idejét is mutatja)
 • Skype telefonáláshoz
 • Gtalk tartalék játékos, ha a Skype lesérülne
 • Webmon ellenőrzi a beállított weblapokat és jelzi, ha megváltoztak; a saját weblapokat ellenőriztetem vele, nem gyakorlatozott-e rajtuk egy cracker palánta (a Webmont ne tegyük a C:\Program Files (x86) mappába)
 • LogMein távoli asztal helyett, mert ezzel egy böngészőből fel tudok jelentkezni bárhonnan a gépemre (egy kis csalás azért van benne, első feljelentkezéskor a böngészőbe telepít egy plugint)
 • Hamachi VPN hálózatot csinál pár kattintással
 • TYPSoft FTP server fájlcseréhez, csak akkor futtatom amikor épp kell, arra sokkal jobb mint a komolyabb ftp szerverek
 • HFS böngészőből való fájlcseréhez, ha az ftp tiltva van valahol
fénykép - film - grafika
 • XnView képnéző és konvertáló, sokféle formátumhoz
 • FSViewer fénykép nézegető, egyelőre teljesen elég, nem hiányzik a Picasa
 • KM Player média lejátszó, de én csak filmnézésre használom, zenére nem, rengeteg formátumot kapásból lejátszik, a DVD Shrinkkel bemásolt DVD-k menüjét is kezeli, kényelmes és szép
  (a Windows Media Playerrel továbbra sem vagyok jóban, megpróbáltam én azt is, ha már adták, de egy AverTVből felvett filmet hang nélkül játszott le, egy DVD-ről betömörítettnél meg csak hang volt kép nem, tovább már nem is próbálkoztam, ismét elváltak az útjaink jó időre)
 • DVD Shrink DVD-ről teszi fel a filmeket a wincseszterre, kihagyva a felesleges nyelveket, extrákat meg ami még nem kell nekünk
 • Free-star Free DVD Ripper a DVD-ből csinál egy tömörített filmet
 • Infrarecorder CD, DVD és azok képfájljainak írása, olvasása
 • MWSnap képernyő elkapó, meg szín lopó, meg vonalzó, meg nagyító, meg ablakinfó, amolyan svájci bicska
 • EDraw Mind Map gondolat térkép és folyamat ábra rajzoló, több változata van, az ilyen nevű az freeware és egyszerűbb folyamat dokumentáláshoz tökéletes
 • Inkscape vektoros rajzoló program, kezeli a rétegeket, tud bitképet vektorosítani, képes jópár effektusra és elég sok képformátumot be tud olvasni
zene
 • foobar2000 mp3 lejátszó (meg ogg és még sok más formátum), a 64 bites Vistán olykor elszáll ugyan, de jól lehet vele mappák szerint lejátszani a zenéket és együttműködik a Last.fm-mel (fontos!)
 • Billy ez is egy mp3 lejátszó, gyors belehallgatáshoz használom
 • Last.fm hát ez csuda egy dolog, szépen összegyűjtögeti milyen zenéket hallgatsz és a stílusuk alapján ajánl neked vélhetőleg tetsző zenéket, és ami a poén: tényleg jókat ajánl; lehet saját rádiót meg playlisteket is csinálni, meg ilyen közösséginek nevezett dolgokat, de ez már csak hab a tortán, ha még nem ismered próbáld ki, érdemes
 • Mp3tag engem nem nagyon érdekeltek az mp3 címkék (tagok) eddig, egy CD - egy mappa, a mappa és a fájl neve volt előadó és a szám címe és kész, de a Last.fm a címkéket figyeli, ezért ahol nem volt kitöltve ott most pótolnom kell, ez a program meg szépen kiveszi a fájl nevéből az infót és felírja a megfelelő címkéket (meg fordítva is persze)
 • Mp3DirectCut egyben felvett mp3 fájlokat darabol szét több számra, magnóról feljátszott zenéknél jön jól
 • Format Factory nagyon sokféle kép, videó és zene formátumból tud másikat csinálni, olykor szükség van rá
 • CDex kényelmes, gyors CD grabber, de karcos, rossz minőségű CD-khez inkább az EAC ajánlatos
szöveg
 • Arsclip vágólap kezelő, már meséltem róla
 • Keynote cetliző, erről is volt már szó
 • Atlantis Nova nagyon kellemes rtf editor, sajnos helyesírás ellenőrzés nélkül, 1-2 oldalas doksikra ideális
 • Lotus Symphony ha ló nincs, szamár is jó, hát ez a szamár; MS Office-om nincs, az Open Office pedig túlságosan is arra akar hasonlítani, így aztán ugyanolyan sokat tudó, de nehezen kezelhető, monstrum lett belőle, amivel az 5-10 oldalas egymásból másolt és átírt doksik kezelése nagyon macerás, a Symphony (ami tulajdonképp az Open Office 1.5 javított kiadása) sem tökéletes megoldás, de azért legalább vannak fülek, működik a formátum festő és jobban szervezett a menü, egyelőre ez van, ennyivel kell beérni (elszállni ez is szeret olykor, de ezt mindig bejelenti és menti is az adatokat)
  • Kicsit változott a helyzet, kijött a Lotus Symphony 1.2 és az Open Office 3.0, előbbi romlott, utóbbi javult, most az Open Office felé billen a mérleg nyelve (2008. december)
  • Újabb forduló, kijött a Lotus Symphony 3, most ő vezet (2010. október)
 • Open Office 3.0 hát ló még nem lett, de azért öszvérnek már elmegy, pont annyival lett jobb, gyorsabb a betöltődés, átláthatóbb a menü és az ikonsor, működő a formátum festő (bár még hibázik néha), hogy a tapsik hiánya dacára használhatóbb mint a Symphony
 • PSPad programozói editornak szokás az ilyet nevezni, no annak az egyik legjobb, ha éppen nem az
 • BK replacem szöveg cserélés több fájlban egyszerre, jól meghatározható szabályok szerint
 • WinMerge két szövegfájl összehasonlítása és a módosítások átvezetése, bár a Totcom is tud hasonlót, de bonyolultabb eltérések esetén a WinMerge sokkal jobban állapítja meg, hol kezdődnek az eltérések és meddig tartanak
 • PDF-XChange Viewer pdf olvasó, az erőszakos, nagy, feleslegesen túlbonyolított, lassan betöltődő Adobe Reader helyett.
  Korábban a Foxit Reader volt a pdf olvasóm, de PDF-XChange Viewer talán még annál is jobb. (Akármelyiket is használjuk sajnos manapság már a pdf olvasókat is folyamatosan frissíteni kell a pdf formátum biztonsági hibái miatt.)
biztonság
 • Keypass jelszó kezelő - kötelező
 • Truecrypt egy erősen kódolt fájlt tudunk mappaként kezelni vele, amit belemásolunk azt röptében kódolja
 • MozyHome backup titkosított formában menti a webre a kijelölt mappákban lévő fájlok változásait, teljesen önjáró, magától indul a megadott időpontban és mindent elintéz, az ingyenes verzióban 2 Gbyte helyet kapunk, ez a szöveges doksikhoz bőven elég
 • MailStore Home bízom én a Googleben, hogyne bíznék, de azért a leveleimről a saját gépemen is kell legyen egy mentés, nos a MailStore Home-mal egy-két hetente lerántom az újabb leveleket a Gmailről, először az összes levelet kérem le, aztán a megadott címkéket újra és akkor még a címkézés is átjön többé-kevésbé, azért csak többé-kevésbé, mert a MailStore mappákba gyűjt és egy levélen lehet több címke, de mappában ugye csak egyben lehet benne, de mentésnél ez is elég
 • Comodo Firewall Pro a Norton Internet Security távoztával megüresedett helyre a Comodo került, egyrészt biztonság szempontjából jókat írnak róla a hozzáértők, másrészt ennek egész normális menüje van és teljes képernyősre is lehet állítani, ami főleg az engedélyezett programok átnézésénél jön jól; fogalmam sincs a többinél mért kell valami rettentő mód elbonyolított menüben kotorászva eljutni egy 5*10 centis lyukhoz és abban végignézni több tucat program beállításait
 • ESET NOD32 Antivirus noha a víruskeresőknek az utóbbi években a gép lassításán kívül más dolguk nem volt nálam (szerencsére!), mégsem merem elhagyni őket; mivel most a NOD32 van befizetve, ezért legalábbis egy évig most ez lesz a gépemen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése