2008. augusztus 23.

Füle-Ráckeve

A barátom füle

Illetve a barátom nyaralója Fülén, ahova sokadik meghívásra csak lementünk az asszonnyal. Én azért mindenképp kombinálni akartam a látogatást egy kiadós biciklizéssel. Ebből lefele vonatozás és visszafele biciklizés lett miután a térképet nézegetve kitaláltam egy jó csendes utat magamnak. Ez annyira jól sikerült, hogy az úton embert is alig láttam. Az út még a kisebb falvakat is kikerüli, inkább mellettük megy el semmint rajtuk keresztül.

  • útvonal: Füle, Polgárdi, Késcséripuszta, Kisláng, Soponya, Káloz, Sárkeresztúr, Sárosd, Szabadegyháza, Adony, kompolás, Lórév, Ráckeve - hév
  • távolság: 102 km (a Pestszenterzsébettől hazáig tartó szakasszal együtt)
  • forgalom: alig néhány autó, kivéve a 7-es és 6-os úton megtett pár métert
  • az út minősége: Káloz után végig hepe-hupás és foltozott az aszfalt (a foltok persze sosincsenek egyszintben az út többi részével)
  • a túra útvonala a www.bikely.com-on: biciklitúra, Füle - Ráckeve
    (a Bikely-ról letölthető a KML és GPX fájl is)
Szerintem jobb a Bikely oldalán nézni az utat, de legyen egyszer olyan is, hogy itt van a térkép

Az út főleg az elején eléggé lejtős, jó gyorsan mentem és tekerni is alig kellett. Káloz után aztán változott a helyzet és beültem egy hullámvasútba, kicsi sunyi emelkedők és lejtők váltották egymást, ráadásul az út kis léptékben is olyan mint nagyban, tele van kis horpadásokkal, púpokkal és foltokkal. Azért vastag gumival gond nélkül lehetett kerekezni rajta, de az addigi suhanás kissé zötykölődésbe váltott.

Az út végén aztán megvolt a napi jócselekedet is: a ráckevei héven egy biciklis olasz pár kereste egy meglehetősen elnagyolt Budapest térképen a bicikliutakat, meg valamilyen szállodát, mert nem volt még szállásuk. Szóltam az asszonynak (mármint az enyémnek, aki vonattal persze már hazaért) keressen valamit panziót a neten, ahol a biciklit is szívesen látják. Nemsokára visszaszólt a panzió címével, én meg odavezettem őket nehogy eltévedjenek a pesti rengetegben. A pár egyébként Triesztből jött biciklivel a Balatonra majd onnan Budapestre, remélem eligazodnak majd a kissé hiányos, itt-ott eltűnő budapesti kerékpárút "hálózaton".

KATA Füle KATA Füle
(2008. augusztus 23.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése