2008. június 29.

Drégelypalánk-Vác

Lábáztatás a bánki tóban

Nem dicsekvésből mondom, de megint sikerült egy nagyon jó útvonalat kitalálnom. A bánki tavat már régebben útba akartam ejteni valahogy, most pedig a vonattal kombinált túrákhoz is meghozta a kedvemet az internetes jegyvásárlási lehetőség. Tényleg gyors, kényelmes, több útra meg lehet venni a jegyeket egyszerre. Némely vonalon meg ez a füstös üvegű, új, piros vonat jár (Esztergom, Gárdony) amibe csak úgy be kell tolni a biciklit és egy jó nagy peronrészen ülve utazhatunk, együtt a bicajunkkal. Elég nagy kontraszt ehhez képest más vonalakon a régi postakocsikból kialakított bicikli vagon, ahova már a bejutás se kis teljesítmény. Persze amikor már van fent egy bicajos akkor van segítség, de az elsőnek rendesen meg kell dolgozni mire feltuszkolja a gépét, pláne, ha csomag is van rajta. A Vácról Drégelypalánkra menő vicinálison (BZMUT vagy mi) viszont kényelmesen el lehet férni perononként 1-2 bicajjal.

Ezért (is) jó erre tekeregni Ezért (is) jó erre tekeregni
  • útvonal: Drégelypalánk, Ipolyvece, Dejtár, Patak, Érsekvadkert, Szátok, Romhány, Bánk (tó), Felsőpetény, Ősagárd, Keszeg, Penc, Rád, Vác
  • távolság: 93 km
  • forgalom: Pencig alig valami (kábé kilométerenként egy autó), onnan Vácig egyre sűrűbb, Vácon már majdnem olyan mintha Pesten lennénk
  • az út minősége: végig jóminőségű aszfaltos út, leszámítva az Érsekvadkert előtti, meteorzápor sújtotta pár kilométert
  • a túra útvonala a www.bikely.com-on: biciklitúra, Drégelypalánk-Vác
    (a Bikely-ról letölthető a KML és GPX fájl is)
Pléhkrisztus Romhányon Pléhkrisztus Romhányon

A tekerés maga rögtön egy kis kényszer pihenővel indult, az Ipoly partjára menet megcsíptem egy nagy, görbe, rozsdás szöget, ami szépen le is eresztette a hátsó kereket amíg álltam a parton és néztem a vizet meg a túlpartot (ahonnan mint tudjuk az innenső part a túlsó part). A tavalyi évet megúsztam foltozás nélkül, ezt idénre is el bírtam volna viselni, de azóta már egy küllőtörés miatti gumikiszúrásom is volt. Babonás ugyan nem vagyok, de mindkét út előtt JoeP defektes beszámolóit olvastam és ez kissé elbizonytalanított.

Az út aztán bőven kárpótolt ezért a kis kellemetlenségért, dimbek-dombok között, nagyon szép tájakon gurultam. Ősagárd és Keszeg környékén egy méretesebb emelkedőt kellet leküzdenem, amiben biztos segített a bánki Tengerszem vendéglő finom halászleve és a címben is említett lábáztatás a bánki tóban. Buta fejjel ugyanis fürdőnadrágot nem vittem magammal.

KATA Drégelypalánk KATA Drégelypalánk
(2008. június 29.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése