2007. augusztus 24.

Érd

A rokonok hegyen laknak

Ismét rokon látogatás és ismét hegymászás. Kezdem azt hinni, hogy a rokonok szándékosan költöznek hegyre, hogy segítsenek megőrizni a kondíciómat, én meg kapaszkodhatok felfele hozzájuk.
Érd Törökbálint felöli csücske szép helyen van a hegyoldalban, a látványt csak fokozza a M0-ás körgyűrő, de hát sajnos ilyenre is szükség van. Most aztán hasznát vettem a csepeli túráknak, mert Csepelről az M0-ás hídon átjőve már gyerekjáték felszaladni Érdre. Kétszer mentem arra mostanában és kicsit variáltam az utat. Másodszor megpróbáltam kikerülni az Angeli utat az építkezés miatt (bár csak rövid szakaszt érint, ezért nem vészes arra menni), meg a szigeten hosszabbítottam az utat úgy, hogy a Pest felöli oldalon lejöttem az M0-ásig, és amellett jöttem át a budai oldalra. Ez nem nagyon vált be mert a bányatónál, annak az északi oldalán a távvezeték alatt jöttem, pedig lehet, hogy lehetett volna végig az M0-ás mellett maradni (az meg jó zajos). Én szeretem a földes utakat, de ez a távvezeték alatti út egy nagyon nagyszemű kavicsos, sóderes út és baromira rázza a bicajt.

  • útvonal: Rsztm. Kiserdő, patak, Gyalogos felüljáró a vasút felett, Kőér utca, Europark, Wekerle telep, Nagykőrösi út gyalogos felüljáró, János utca, Gubacsi híd, Rákóczi Ferenc út, M0-ás híd, Dunapart bicikliút, Nagytétényi út, Szentháromság tér, Angeli utca, Balatoni út kereszteződés, Kossuth utca, Homokbánya utca, Bazsarózsa utca, Fűzfa utca, és az ideúton vissza
  • távolság: 82 km, a hosszabb úton 97 km
  • forgalom: nem sok, mert bicikliút és mellékutcák; az Angeli úton az építkezésnél dömperek és sok por
  • az út minősége: a városban bicikliút és aszfaltút, a hegyen jóminőségű földút
  • a túra útvonala a www.bikely.com-on: biciklitúra, Érd
  • a túra útvonala KML fájlban (jobb klikk, cél mentése más néven): biciklitúra KML fájl

Az út kellemes meglepetése, hogy az általam korábban már megénelkelt széles Kőér utcai járdára bicikliutat építettek, méghozzá mivel a járda szélessége bőven lehetővé tette, a gyalogosoktól teljesen elkülönített jó széles bicikliutat. Mikor először mentem Érdre még épült és emiatt épp járhatatlan volt, de augusztus végére elkészült és használható, még az autókijárókat is sikerült majdnem tökéletesen egyszintbe aszfaltozni a bicikliúttal. Az út folytatásaként az Europarkkal szemközti villamos végállomás környékén is újrafestették a bicikliút sárga csíkjait és a bódésor mögött korláttal is körbevették, ami a bóklászó gyalogosok és az eddig rendszeresen a bicikliúton parkoló autók miatt teljesen indokolt.

kata Érd KATA Érd
(2007. augusztus 10. és 24.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése