2007. június 8.

Szigethalom

Biciklivel a Ráckevei-Dunán

Na jó, igazából nem a Dunán csak a Dunaparton, de ott aztán jó sokat. Ez már egy hosszabb túra a Ráckevei-Duna mentén oda-vissza, szinte végig közvetlenül a Duna melletti a parti utakon és ösvényeken.

  • útvonal: Rsztm. Kiserdő, Kőér utca, Wekerle telep, Pestszenterzsébet Kossuth Lajos utca (sétáló utca), Gubacsi híd, Dunaparti sétaút majd aszfaltos út, Szigethalom Dunahíd visszafordulás, a hév hídján át a soroksári Dunapartra, Alsó-Duna sor, keskeny gyalogösvény, egy darabig aszfaltos út majd megint földút, Vizisport utca, Wekerle telep, Kőér utca, Óhegy park, Rsztm. Kiserdő
  • távolság: 70 km (a kilométeróra szerint)
  • forgalom: A Kőér utcai sorompó és az Üllői úti kereszteződés kivételével kicsi, a földes utakon és ösvényeken végképp semmi, csak a gyalogosokra kell figyelni
  • az út minősége: Pesten aszfaltos mellékutcák, Csepelen meg Soroksáron a dunaparti út jórészt földes
  • a túra útvonala a www.bikely.com-on: biciklitúra, Szigethalom
  • Szigethalom - biciklitúra KML fájl (jobb klikk, cél mentése más néven)

Odafele menet érdemes Pestszenterzsébeten a sétáló utcát megnézni, nagyon szépen rendbehozták. Szobrok, szökőkút, fagyizó, csinos lányok, van itt minden, mi szem-szájnak ingere.

Pestszenterzsébet - a sétáló utca eleje Pestszenterzsébet - a sétáló utca eleje

Csepelen azonnal lemehetünk a Dunapartra, ahol eleinte kissé elvadultabb ösvényen, később pedig a parti sétányon gurulhatunk. Szigeszentmiklós határában elfogy a sétány, föl kell mennünk az aszfaltos útra, de a forgalom nem vészes, bár az M0-ás hídtól délre azért növekszik, jönnek a nyaralójukba az emberek. Szigethalmon a hídon átkukkantottam Dunavarsányba, de gyorsan vissza is fordultam, mert semmi kedvem nem volt a kamionok között tekerni az 510-es úton, még akkor se, ha csak párszáz métert kellett volna. Inkább a szigeten mentem vissza a hév hídjáig és azon jöttem át Dunaharasztiba, ahonnan aztán végig, hol csendes parti utcácskákban, hol egész keskeny ösvényeken tekertem vissza a Gubacsi hídig. A Gubacsi hídtól meg a már megszokott surranópályán haza.

kata.jpg KATA Szigethalom
(2007. június 8.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése