2007. május 12.

Tukulja

Modernizálódok: a túra útvonalát berajzoltam a Google Maps-ra

Az úgy van, hogy biciklivel szívesebben megy az ember (pulyka) olyan helyekre ahol még nem, vagy csak kevésszer járt. Így aztán bármennyire is szeretem a Szentendrei-szigetet kicsit hűtlen lettem hozzá és a Csepel-szigetre vettem az útirányt.

  • útvonal: Kerepesi út, Pongrácz út, Kőbányai út, Népliget, Gyáli út, Illatos út, Gubacsi út, Gubacsi-híd, Rákóczi Ferenc út (ez a Halásztelekre menő út), Lakihegy, Halásztelek, Tukulja, a gáton vissza Lakitelekre, és haza ...
  • távolság: 80 km
  • forgalom: Csepel és Halásztelek között elég nagy, de az autóút melletti bicikliúton illetve a járdán lehet menni; a pesti szakaszon is jórészt bicikliút, ahol meg nem (Pongrácz út, Gyáli út, Illatos út, Gubacsi út) ott szombat délután lévén kicsi volt a forgalom.
  • az út minősége: Pesten olyan amilyennek megszoktuk, Csepelen viszont egy érdekes megoldással találkoztam: a bicikliútnak kinevezett járdákon a járdaszegélyeket nem süllyesztették le, vagy csak a úgy félig, ezért aztán direkt jó, hogy az úton sok a por meg homok, ami a járda szélénél összegyűlve jótékonyan csökkenti a szintkülönbséget.
  • a túra útvonala a Google Maps-on: biciklitúra, Tukulja
  • a túra útvonala a www.bikely.com-on: biciklitúra, Tukulja
  • a túra útvonala KML fájlban (jobb klikk, cél mentése más néven): biciklitúra KML fájl

Sokáig visszatartott a Csepel-szigetre való kerekezéstől, hogy át kell vágnom a városon, de végül csak úgy döntöttem, hogy szétnézek arrafelé is. Nem tűztem ki pontos úticélt, csak mentem az orrom után, aztán Csepelen ráálltam a bicikliútra, mondván lássuk hova vezet. Hát Tukuljára vezetett, ami igazából Tököl, csak ez a Tukulja név (a város horvát neve) annyira megtetszett, hogy ezt írtam a túra címének is. Tukuljáig úgy nézett ki, hogy noha bicikliúton ugyan, de a főút mellett megyek végig és bámulhatom, nomeg szagolhatom az autókat. De aztán Tukulján lekanyarodtam a rév felé és nem bántam meg! Innentől vissza Lakitelekig az árvízi töltésen lehetett menni, jó levegő, szép kilátás! Azt hiszem a Duna-parti részekre érdemes lesz még többször is ellátogatni. A töltésen egyébként földút van, néhol egy, néhol több elég mély keréknyommal, figyelni kell nehogy megcsússzon a kerék és boruljunk.

tukulja_gat.jpg A töltés - telefonnal fényképezve.

Lássuk akkor mit nyújt nekünk a modern technika. A Google Maps-ba újabban mindenki bejelölhet helyeket illetve berajzolhat útvonalakat meg területeket és az így kidekorált térképet elmentheti vagy csak magának vagy publikussá téve, úgy, hogy mások is láthassák. Sajnos nem minden böngésző beállítással működik rendesen, van ahol pont az útvonal nem jelenik meg a térképen.
A berajzolt útvonalat kimenthetjük KML fájlba is, amit aztán be lehet tölteni a Google Earth programba és ott akár madártávlatból végig is repülhetünk a túra útvonalán. Ennek a sebességét az opciók között érdemes gyorsabbra venni, mert alapból elég lassan repül a madarunk (legalábbis nálam).

kata.jpg KATA
(2007. május 12.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése