2007. május 31.

Czuczorsziget

Surranópálya Csepelre és a nagy kérdés: hova rajzoljuk a térképünket?

Egy kis kiegészítés (és egyúttal feltaláltam az "ikertúrát" is):
Két héttel a Czuczorsziget után szinte azonos úton újra kigurultam Csepelre, csak ezúttal átkompoltam a Molnárszigetre és a Dunaparton jöttem vissza. Beszúrom ide másodiknak a czuczorszigeti mellé, mert a két rövid kis túra jól elfér egymás mellett.

A Csepel-sziget iránt fellobbant lelkesedésem arra késztetett, hogy tegyek egy-két rövid felderítő túrát, tisztázandó, hogy lehet eljutni a Gubacsi hídhoz a lehető legbékésebb úton. Gyerekkori emlékeimben volt egy gyalogos híd a vasút felett a Jászberényi útnál. Erre, és a Kőér utca széles járdájára alapozva dolgoztam ki a haditervet. Az eredmény megfelelt az elvárásaimnak, elég gyorsan, szinte végig csendes utcákon gurulva jutottam ki Csepelre. Az útvonalnak azért van két gyenge pontja, a Kőér utcai sorompó és az Üllői úti kereszteződés, ezeknél nagyon észnél kell lenni. Amikor másodszor mentem jobban figyeltem és a Kőér utcai sorompó előtt megtaláltam az erősen lekopott zebrát, az Üllői útnál pedig a bicikliutat, ami az Europark előtti zebrán megy át. Ezeken biztonságban átjuthatunk a háborgó kereszteződések túlsó partjára.

  • útvonal (Czuczorsziget): Pilisi utca, gyalogos híd a patak felett, át a Jászberényi úton a gyalogos felüljáróhoz, Algyógyi utca, Téglavető utca, Kőér utca, Wekerle-telep, megint egy gyalogos felüljáró (M5-ös felett), Rákóczi utca, Topánka utca (van bicikliút), újfent egy gyalogos felüljáró és a Serény utca felöl fel tudunk menni a Gubacsi hídra, Csepelen le a Dunaparti sétányra és az M0-ás hídig alig fogunk autót látni, M0-ás hídon vissza a pesti oldalra, itt a Dunaparton vissza lehet jönni egészen a Gubacsi hídig, de most nem ezt tettem, hanem Soroksár határában kalandoztam kicsit (lásd térkép), aztán a Wekerle-teleptől az odaúton vissza ...
  • útvonal (Molnársziget): Rsztm. Kiserdő, Pilisi utca, Patak, Gyalogos felüljáró, Algyógyi utca, Téglavető utca, Óhegy park, Kőér utca, Kőér utcai sorompó, Europark, Wekerle-telep, Rákóczi utca, János utca, Gubacsi híd bicikliút, Kassai utca, Csepel Dunaparti sétány, Komp a Molnárszigetre, földes út (majdnem) a Dunaparton, Vizisport utca, Gubacsi híd, és az odaúton vissza ...
  • távolság (Czuczorsziget): 50 km
  • távolság (Molnársziget): 40 km
  • forgalom: A Kőér utcai sorompó és az Üllői úti kereszteződés kivételével kicsi, illetve ahol van is ott se zavar mert járdán, vagy a főút melletti szervizúton (pl. hazafelé a Helsinki utca) lehet menni
  • az út minősége: Pesten aszfaltos mellékutcák, Csepelen és Soroksáron földes utak a Duna parton
  • a czuczorszigeti túra útvonala a www.bikely.com-on: biciklitúra, Czuczorsziget
  • a molnárszigeti túra útvonala a www.bikely.com-on: biciklitúra, Molnársziget
  • Czuczorsziget - biciklitúra KML fájl (jobb klikk, cél mentése más néven)
  • Molnársziget - biciklitúra KML fájl (jobb klikk, cél mentése más néven)

Megvan a surranópálya, most már tervezhetem a hosszabb csepeli túrákat. A hazafelé út nagyon kellemes a Duna mellett. A czuczuszigeti túra kalandozása hazafelé teljesen értelmetlen volt, vagy el kell jönni Pestszentimre, Rákoskeresztúr felé (útban lesz a repülőtér), vagy maradni a Dunaparton.
Ja, és, hogy az első túra neve mért lett Czuczorsziget? Mert valami név kell neki és az M0-ás csepeli lábától kicsit délebbre van a jópofa nevű Czuczorsziget (legalábbis a térképre oda volt írva).

csepeli_dunapart.jpg A csepeli Dunapart
soroksariduna_m0hidrol.jpg Soroksári Duna - pillantás a hídról

Az útvonalakat most is lerajzoltam, de nem közvetlenül a Google Maps-ba, hanem egy azt használó, kifejezetten biciklis túrákat gyűjtő oldalra a www.bikely.com-ra. Ebből is kiírható a KML fájl (sőt a GPX fájl is!), a szerkesztője valamivel kényelmesebb, jól lehet címkézni az út érdekesebb pontjait, és végülis egy biciklitúra itt van jó helyen a több tízezer hasonló biciklitúra között. Szóba jött még a Bikely-nél ismertebb (legalábbis magyar oldalakon főleg erre találtam hivatkozást) Gmaps Pedometer is, de a Bikely jobban tetszett. Áttekinthetőbb a kinézete, nagyobb a térkép mérete, lehet keresni a túrák között és végül de nem utolsó sorban azonnal működött, míg a Gmaps Pedometernek nem akaródzott, de ez biztos leküzdhető lett volna, ha lett volna miért.
Ha lesz energiám hozzá akkor a régebbi túrákat is felrajzolom majd, egyelőre a berceli túra térképe készült el és közben az is kiderült, hogy arrafelé sajnos sem a térkép, sem a műholdkép nem olyan részletes mint Budapest környékén, de azért már használható.

kata.jpg KATA Czuczorsziget
kata.jpg KATA Molnársziget
(2007. május 18. Czuczorsziget, 2007. május 31. Molnársziget)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése