2007. március 4.

Golyós

Egy másik nagyon jó játék
FIGYELEM: új Golyós C# forráskóddal együtt.
Bár tényleg az Ishidot tartom a legjobb logikai játéknak, mégis ez az a játék amivel talán a legtöbbet játszottam. Ebbe nyilván belejátszott az is, hogy egyik kollégámmal váltakozó sikerű versenyt vívtunk a mindenkori legmagasabb pontszámért. A "Golyós" a játék házi megnevezése, valójában "Lines" néven lett ismert még a DOS-os világban. Ráadásul oroszul beszélt a drága, és valami zseniális grafikája volt: a harsonázó golyókat és a királyt letaszító trónkövetelőt nem lehet elfelejteni! Aztán rengeteg klónja készült különféle apró újításokkal (pl. joker golyó, amelyik minden színhez passzol), de ezek nem igazán kellenek bele. Már azt is nehezen szoktam meg, amikor az eredeti progi egy újabb verziójában a gép által felrakott golyók is leszednek, ha felrakás után kijön az ötös vonal. Az általam írt programban vissza is álltam az eredeti változatra, amikor csak a játékos lépése szed le golyókat.

Ha valaki nem ismerné ennek is elmondom a szabályait, bár olyan egyszerűek, hogy simán ki lehet találni egy kis próbálgatással is (mint nekem kellett anno az első orosz változatnál).
Egy 9*9-es táblára a gép hármasával rak fel különböző színű golyókat (7 szín van). Minden felrakás után átrakhatunk egy golyót a táblán oda, ahova vízszintes és függőleges lépésekkel el lehet jutni. Ha sikerült úgy lépni, hogy vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan öt vagy több egyszínű golyó lesz egy sorban, akkor ezeket a program leveszi és helyette pontokat ad nekünk, ráadásul még újra is léphetünk. Én azt a pontozást szeretem, amelyik jutalmazza az ötnél több golyó leszedését, például így:
pont = 4+(g-4)*(g-4), ahol g a levett golyók száma.
A játék addig tart amíg be nem telik a tábla. Ennyi.

Hát ez nem egy nagy dicsőség, mentségemre mondom, hogy csak a kép kedviért játszottam

Ez a program is Calcit-ban készült, amiről az Ishidonál már volt szó, és bár nem ilyesmire készült, de még egy kis időzítést is bele lehetett pakolni a golyók felrakásánál és leszedésénél, mert így kellemesebb mintha egy pillanat alatt eltűnnének. Jó szórakozást!
A golyós innen tölthető le: golyos.zip
Telepíteni nem kell, csak a zipet kell kibontani egy könyvtárba. Mellette van a forráskódja is (golyos.pas), amit új alkalmazásként kell bemásolnod a calcitba, ha módosítani vagy próbálgatni akarod.

A Calcit weblapja: http://www.calcitapp.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése