2006. július 30.

Process Explorer

Néha jó tudni mit csinál a gépünk
Helyesbítek, mindig jó tudni, de néha ehhez segítségre van szükségünk. Úgy tűnik meg kell tanulnunk együtt élni a vírusokkal, férgekkel és mindenféle egyéb rosszindulatú jószággal és azzal is, hogy a jóindulatú programok sem tökéletesek és hibáznak olykor. A vírusirtók és tűzfalak a segítségünkre vannak, de néha túljárnak az ő eszükön is. Például mert sikerül egy nagyon új vírust kifognunk, vagy mert figyelmetlenek voltunk és mi magunk engedélyeztünk egy kémprogramot, vagy mert akármér.
Ráadásul ugye, ha valamelyik rendes programunk hülyül meg (lásd a vágólap kezelő programok és az Open Office viszonyát) akkor azon a vírusirtó és a tűzfal biztos nem tud segíteni. Hogy valami nem stimmel azt sokszor mi magunk érezzük, mert valahogy nem úgy viselkedik a gép ahogy szokott, lassabban csinál dolgokat, feleslegesen zörög a vincseszter, valamelyik program nem indul, stb.
kicsit többet mutat mint a feladatkezelő
Hogy segít ilyenkor a Process Explorer?
Hát úgy, hogy mutatja a futó programokat és azt, hogy melyik használja a processzort vagy a vincsesztert. Tulajdonképpen azt csinálja mint a windows saját feladatkezelője csak sokkal részletesebben. Ami a legfontosabb, hogy a processzor használatot programonként mutatja, és az idődiagram egy pontjára mutatva kiírja, hogy ott épp melyik program huncutkodott (használta a cpu-t vagy a vincsesztert). Beállíthatjuk, hogy az óra mellé kirakja a CPU használat idődiagramját kicsiben. Ez azért nagyon jó mert így azonnal látjuk, ha dolgozik a gép pedig szerintünk nem kéne! Ilyenkor felhíva a Process Explorert megnézhetjük, hogy csak mi felejtettünk el valamit vagy tényleg van valami disznóság a háttérben.
Ha nem vagyunk Windows szakértők az se baj, nem feltétlenül kell minden futó programról tudnunk, hogy micsoda elég, ha észrevesszük, hogy valami más is fut mint ami szokott és, ha a gép is szokatlanul viselkedik akkor kérhetjük hozzáértő segítségét.
A feladatkezelőhöz hasonlóan itt is kilőhetünk programokat vagy feladatokat, de ezzel legyünk óvatosak, ha olyasmit állítunk le amit nem kéne akkor összedőlhet a Windows vagy bizonyos funkciók nem fognak működni - és akkor lehet az egész gépet újra indítani. Mindenesetre ésszel és óvatosan használva nagyon hasznos kis program ez!
A program weblapja:
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896653.aspx
Figyeljünk, hogy a megfelelő verziót töltsük le ugyanis más-más windows verzióhoz (Win9x/Me, 32-bit NT/2K/XP/Server 2003, 64-bit XP/Server 2003) más-más program kell. Az oldalon még sok más hasznos segédprogramot is találunk érdemes csemegézni közülük.
Időközben egy kis (micro) szoftvercég is felismerte Russinovich tehetségét, így aztán már náluk dolgozik és az oldala is beköltözött a kis szoftvercég oldalai közé. Lényeges változás a programban nincs, az újabb verziók főleg a Vista kompatibilitás miatt születtek, és most már minden Windows verzióhoz ugyanazt a telepítő programot kell letöltenünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése