2006. július 22.

Arsclip

Kopi paszta
Hát igen kopizni is kell és pasztázni is kell, mégpedig elég sokat, ha az emberfia programokat ír, vagy bármi mást. Ez ugye úgy megy a windowsban, hogy kijelöl, kontrol-c-vel kimásol és kontrol-v-vel beszúr. Ez rendben is lenne, de ha már ott járok ahonnan másolni szeretnék (ez többnyire valamelyik korábbi irománya az embernek), akkor általában több dolog is van amit másolni szeretnék, ennek elég macerás módja, hogy másolásonként ugrálok a két iromány között, az alábbi ciklus szerint:
 • kezd:
 • régi irományba be
 • szöveg rész megkeres
 • kimásol
 • új irományba be
 • beszúr
 • go to kezd

Sokkal jobb és kényelmesebb, ha bemegyek a régi irományba mindent kimásolok amit kell és utána megyek az újba és beszúrom amit kell és ahova kell, egy kellemes kis menüből előkapva a korábbi kimásolások közül azt, amelyikre éppen szükség van. És ez még csak bonyolódik, ha több helyről kell másolni és amit már egyszer kimásoltunk azt többször akarjuk beszúrni. Nem ragozom tovább az a lényeg, hogy a kimásolt dolgoknak mindnek meg kell lenni (vagy legalábbis az utolsó valahánynak) és könnyen előkaphatónak és beszúrhatónak kell lennie.
(Bocs, hogy ilyen hosszasan magyarázom azt ami nyilvánvaló, de nagyon sokan még azt az egyszem alapból meglévő vágólapot avagy clipboardot se használják, hát nekik szólt a fenti mese.)
Ez ugye tipikus oprendszer szolgáltatás kéne legyen, de valahogy mindig kimarad. Valami olyan rémlik, hogy az XP-nél ígértek egy 10 másolást megjegyző vágólapot, de lehet, hogy tévedek, talán majd a Vista.
Mivel egy programozónak különösen fáj, ha nincs meg ez a funkció ezért derék programozók hada állt neki vágólap kezelő programokat írni. Mint más programoknál az eredmény itt is elég vegyes, de van néhány igazán kitűnő program. Hogy mi a kitűnő azt persze befolyásolja, hogy ki mire és hogy akarja használni a programot, nekem pillanatnyilag az ArsClip a kedvencem.
az ArsClip felpattanó menüje

Amiket elvárok egy vágólap kezelő programtól, és amiket az ArsClip tud is:
 • legalább az utolsó 20 másolás megjegyzése (nem baj, ha állítható, hogy mennyi)
 • felpattanó menü a korábbi másolmányokkal
 • a menü billentyűzetről előhívható és kezelhető legyen
  (nem baj, ha egérrel is megy, de billentyűről mindenképp kell)
 • megadhatók legyenek állandó szövegek (azaz amiket nem kell kimásolni akkor is ott vannak)
 • a felpattanó menüben az egyes sorokhoz felhőben ("hint"-ként) mutassa a teljes szöveget, ugyanis a másolmányok első sora lehet azonos és akkor nem tudnánk a nekünk kellőt kiválasztani
 • szöveg beszúrása formátummal együtt vagy anélkül (például az rtf-ből vagy html-ből másolt szövegek esetén fontos)
 • a vágólap figyelést ki lehessen kapcsolni (erre egy-két háklis program miatt lehet szükség, de ez azért a program bezárásával is megoldható)
Erről a háklis program dologról külön is kell szólni pár szót. Arról van szó, hogy a vágólap kezelő programokkal néhány program szeret "összeakadni" aminek több tünete lehet, például látszólag lefagy a program vagy váratlanul elkezdi használni a processzort (lásd Process Explorer), ezek a tünetek a vágólap kezelő lelövésével megszűnnek. Ezért külön zseniális az ArsClipben, hogy programonként állítható a vágólap figyelés és a beszúrás módja is.
Egy általánosan használt összeakadós program az Open Office, ez nekem eddig az ArsClipet kivéve minden vágólap kezelővel összeakasztotta a bajszát a lefagyós tünetet produkálva. Ez azért különösen idegesítő mert ugye az OO egy szövegszerkesztő és itt különösen sokat akarhatunk másolgatni.
Azért az ArsClipnek van néhány nagyon jó alternatívája, főleg azoknak akik nem használják az Open Office-t. A Yankee Clipper III és a mókás nevű CLCL, mindkettő hasonlóan működik az ArsCliphez, de összeakadás ügyben jóval gyengébbek nála.
A program weblapja:
http://www.joejoesoft.com/vcms/97/
Innen tölthetjük le (forráskódostul). Érdemes időnként rákukkantani, mert olykor kerülnek fel új verziók, úgy látszik vannak még ötletei az alkotójának.
Sajna az új ötletek nem mindig a legjobbak és nem minden úgy működik mint korábban, ezért én még mindig a 3.0.3-as verziót használom. (2008. augusztus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése